Vissza a tartalomjegyzékhez

NÉMETH SZILÁRD
Dunaferr, a Bajnokok Igája

Tizenhét év után először diadalmaskodott magyar női kézilabda csapat Európa legnevesebb tornájában, a Bajnokok Ligájában.
A dunaújvárosi gárda játékosai vegyes előérzettel érkezhettek meg a Krim Ljubjana otthonába, miután az első találkozón nem sikerült meggyőző fölényt szerezniük (25:23).

A szlovén szurkolókban azonban hamar megfagyott a vér, a Dunaferr hamar négy gólos előnyre tett szert. A folytatás már nem volt olyan sikeres, a huszonötödik percben már 8:7 volt - oda. Ezután már kettővel, majd hárommal is vezetett a Ljubjana. A félidőben 12:11-re vezettek a szlovének.
A félidőben Zsiga Gyula, a Dunaferr edzője pályára küldte a szerb Bojana Radulovicsot, aki a második félidőre összefogta a piros-fehér együttest. Tíz perccel a vége előtt három gólos is volt a Dunaferr előnye. A végén egyenlített a Ljubjana, bekkeltek a magyarok, így a 26:26-os eredmény azt jelentette, hogy az 1982-es Vasas BEK-győzelem óta újra magyar csapat nyerte meg a Bajnokok Ligáját.
A Dunaferrnek ez volt rövid időn belül a harmadik nemzetközi diadala. Az 1995-ös Kupagyőztesek Európa Kupája után 97-ben az EHF-kupa következett.
„Még amikor három gólos is volt a hátrány, akkor is nyugodtak tudtunk maradni, a győzelmet nem éreztem veszélyben” - nyilatkozta Farkas Andrea, a Dunaferr játékosa.
Ami sikerült a Dunaferrnek, az sajnos nem sikerült a Győrnek. Az EHF-kupa visszavágóján súlyos, 28:21-es vereséget szenvedett a dán Viborg együttesétől, így 49:45-ös összesítéssel csak ezüstérmet szerzett.