Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Arafat tudott a müncheni merényletről

Huszonhét évvel a tragédiától beárnyékolt müncheni olimpia után először tett teljes körű beismerést az a férfi, aki a véres merényletet végrehajtó Fekete Szeptember terroristacsoport tagja volt. Abu Daud a Párizsban most megjelent Palesztina - Jeruzsálemtől Münchenig című könyvben ismerteti, hogy miképpen szervezte meg az izraeli sportolók elleni támadást.


1972 - Arafat ekkor még alaposan ráijesztett a világra

Abu Daud elmondja, hogy ő volt az, aki a fegyveres támadókat felkészítette az akcióra, felkutatta a sportolók szálláshelyeit, majd el is kísérte a merénylőket az olimpiai falu kerítéséig. Csak akkor hagyta el Münchent, amikor a német rendőrök megpróbálták a foglyul ejtett izraeli sportolókat kiszabadítani, ami végül is kiváltotta a vérengzést.
A vallomástevő szerint a merénylet előkészületeiről Jasszer Arafat is tudott, és több más palesztin vezető támogatta őket. Abu Daud gyakori vendég volt Kelet-Európában: terrorista „pályatársával”, Carlos-szal együtt diplomáciai útlevéllel gyakorta az NDK-ban pihente ki az akciók fáradalmait. Abu Daud memoárjai kapcsán a moszkvai Kommerszant című hetilap feleleveníti Jasszer Arafat fiatalkori életútját is. A kilencvenes évekre Nobel-békedíjas politikussá vált palesztin vezető 1956-ban Nasszer egyiptomi elnök támogatásával létrehozta a „Fatah” elnevezésű szervezetet, amelynek egyik célja ellensúlyozni Szíria növekvő befolyását az arab világban. Arafat 1963-ban Jordánia területén létesített kiképzőbázisokat a palesztin felszabadítási mozgalom számára, és 1964. december 31-én esett át a tűzkeresztségen: egy izraeli kisvárosban próbálkozott a vízvezeték felrobbantásával - sikertelenül. Ez nem kedvetlenítette el, új lendülettel látott neki a sok elszórt palesztin csoportocska egyesítésének. Az izraeliek elleni terrorháború a hatvanas évek végéig több száz zsidó áldozatot követelt.
1968-ban Arafat bejelenti a Palesztin Felszabadítási Szervezet megalakulását. A moszkvai lap szerint ezzel új szakaszba lépett a zsidó állam elleni harc, amely a hetvenes és nyolcvanas évek terrorhullámát eredményezte: robbantás a Tel Aviv-i repülőtéren, izraeli sportolók elleni merénylet az 1972-es müncheni olimpián, terrorcselekmények Bécsben és Rómában. A felelősséget minden esetben olyan szervezetek vállalták magukra, akik kapcsolatban voltak Arafattal - állítja az orosz hetilap.