Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
NAGYÍTÓ
A játéknak vége

James Carville, Ehud Barak tavaly decemberben az Egyesült Államokból szerződtetett sztár kampánymenedzsere már három nappal a választás előtt hazarepült virginia-beli farmjára. Hiányoztak neki a gyerekek, meg amúgy is, már előre tudta, hogy ők nyerik meg a versenyt. Az „álomcsapat” öt hónap alatt az esélytelenségből vezette el az ellenzék vezetőjét a meggyőző sikerig.

Carville és Barak két másik amerikai tanácsadója, Bob Shrum és Stanley Greenberg számára a győzelem már napokkal azelőtt biztos volt, mielőtt hétfőn este 10 órakkor a televíziók képernyőjén felvillantak a választások eredményei. Jóval azelőtt, hogy Ehud Barak felment volna a Rabin térre néző tetőre kedden hajnalban, hogy két kézzel integessen az győzelmét ünneplő egybegyűlteknek, az amerikaiak már a tengerparton ültek és ünnepélyes pohárköszöntőt mondtak biztos győzelmük tudatában.
Múlt szerdán, röviddel éjfél előtt a három amerikai kampánymenedzser néhány kollegájukkal egy Tel Aviv-i luxusétteremben beszélgetett. Szóba kerültek a közelgő dél-afrikai választások is, ahol szintén Greenberg fog közvéleménykutatást végezni, meg egy vacsorameghívás, amire el szerettek volna menni... Egyszer csak Greenberg telefonja megszólalt. „Kinél van toll... gyorsan egy tollat!” - kiáltott Greenberg, füléhez nyomva a telefont. Greenberg még javában telefonált, a többiek próbálták kibogarásznia a jegyzeteit, Carville azonban már befejezettnek tekintette az ügyet. „A játéknak vége. V-É-G-E” - szólalt meg déli akcentusával. „Már itt se vagyok!”
Miután az összes, közvéleménykutatás Barak vezetéséről tett tanúságot, az amerikai kampány csapat már biztosra tudta, hogy az első körben győzni fognak. Ezt azonban nem hozták nyilvánosságra, egy kicsit továbbra is tartva az 1996-os csalódás megismétlődésétől. Sok és nehéz kampánymunka előzte meg a győzelmet: mind az orosz, mind az arab szavazók meggyőzése komoly erőfeszítésébe került a stábnak.
A közvéleménykutatásban úgynevezett termométeres számlálást használtak, hogy egy százas skálán mérjék a
lakosság viszonyulását a politikushoz. Barak termométere egyre csak emelkedett főleg azt követően, hogy az emberek
látták a TV-ben, látták az életrajzát, hogy nemzeti hős. A szakemberek javaslatára a nehezebben kommunikáló Barak a kampány során végig elkerülte a szemtől-szembe folytatott vitát a szintén amerikai médián edződött Netanjahuval. Az utolsó részletig kidolgozták a forgatókönyvet, azonban ha a „termométer” úgy lendült ki, készek voltak akár legdrágább videoklipet is viszszavonni az adás előtt. Az izraeli választás eredménye azt bizonyítja, hogy a tudományos gonossággal felépített kampánymódszer a világ különböző pontjain is erdeményes lehet. Az álomcsapat legközelebb Dél-Afrikában száll ringbe a választók megdolgozására.