Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Csökken a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fél százalékponttal csökkenti 1999. június 1-jétől a jegybanki alapkamatot, amely így évi 16 százalékról 15,5 százalékra csökken. Mérséklődnek a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású hitelek kamatlábai is. (MTI)


Gyarapodó Julius Meinl

Eddigi legnagyobb mértékű - 26 százalékos - bevételnövekedését könyvelte el tavaly a Csemege Julius Meinl-Csoport Magyarországon, forgalmuk elérte a 89,9 milliárd forintot. Az ugrásszerű fejlődést a cég illetékese szerint a kedvezőbbé vált gazdasági körülmények, a lakosság vásárlóerejének növekedése és a vállalatcsoport piaci expanziója tette lehetővé. Az 1998-ban 185 üzletet működtető cég 1999-ben további öt egység beindítását tervezi, többek között a székesfehérvárit. (MTI)


Euró Angliában

Nagy-Britanniának minél hamarabb meg kellene honosítania az eurót. Tony Blair munkáspárti brit kormányfő azonban éppen előző nap erősítette meg, hogy a következő parlamenti időszak elejére, várhatóan 2002 közepére kívánja csak kihirdetni a brit valutauniós tagságról döntő népszavazást. (MTI)


Ukrán háborús kár

Ukrajna legalább 220 millió dolláros exportkiesést lesz kénytelen elkönyvelni 1999 első felében a koszovói válság miatt - közölte az ukrán külkereskedelmi miniszterhelyettes. Hozzátette: nem csupán Jugoszláviába, de Ausztriába, Bulgáriába és Magyarországra is kevesebbet tud exportálni a háború miatt. Honcsaruk szerint a 220 millió dolláros kiesésről szóló adat egyelőre csak előrejelzés, a valós kár bizonyosan ennél is jóval magasabb lesz. (MTI)


USA: rekord deficit

Márciusban rekordösszegű, 19,7 milliárd dolláros havi deficitet mutatott az amerikai kereskedelmi mérleg - adta közre a washingtoni kereskedelmi minisztérium. A kivitel szintén emelkedett, jelezve, hogy az ázsiai piacok lassan magukra találnak a válság múltával, de az export élénkülése sem tudta kiegyenlíteni az évtizedek óta példátlan fellendülést mutató amerikai gazdaság importétvágyát, amelyet az erőteljes hazai kereslet gerjeszt. (Reuters)


Camdessus Ázsiáról

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az újabb pénzügyi válságok nagyrészt elkerülhetők lennének, ha a rövid távú tőkék mozgása „átláthatóbbá” válna, és a pénzpiac szereplői „fegyelmezetten” viselkednének. Michel Camdessus a Jomiuri Simbun című napilapnak nyilatkozva fejtette ki elképzelését a forró tőkék mozgásának szabályozásáról. (MTI)