Vissza a tartalomjegyzékhez

GALAMBOS FRUZSINA
Gazdasági Klubhajó

A „2000-re készülő magyar gazdaság feladatai” címmel rendeztek fórumbeszélgetést, amelyen a meghívott vendégek ismertették terveiket.

Minden településen kötelező lesz kivetni az iparűzési adót, de megszűnik a vállalkozások kommunális adója - jelentette be Varga Mihály államtitkár a Gazdasági Klubhajón tartott rendezvényen. Elmondta, jövőre a társasági adó nem változik lényegesen, míg az általános forgalmi adóra vonatkozóan két javaslatot tett nemrégiben a tárca. Az egyik szerint minden marad ahogy volt, míg a másik variáció szerint a 25 százalékos normál kulcs 23 százalékra vagy 20 százalékra csökken, és a kedvezményes kulcsot 14 százalékra emelik.
A Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztérium három területet emelt ki, amely komoly odafigyelést igényel. Gyurkovics Sándor közigazgatási államtitkár szerint legfontosabb a páneurópai közlekedési folyosó magyarországi szakaszainak kiépítése és közúti, gyorsforgalmi hálózatok építése. Szükséges a Duna hajózhatóságát fejleszteni, minél előbb megreformálni a vasutat, amely ma messze elmarad az európai színvonaltól. A reformkoncepció a következő hónapokban kerül a kormány elé, míg a személyszállításról szóló törvénytervezetet jövőre kapják meg a képviselők. Elmondása szerint a Ferihegy-II repülőteret tovább kell bővíteni, s a B terminál után szükséges a C megépítése is.