Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Lecsúszóban a gazdaság

Amíg a közelmúltban még arra hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Rt., hogy fennáll a veszélye annak, hogy letér a magyar gazdaság az egyensúlyi növekedés pályájáról, addig ma már határozottan az a véleménye, hogy a gazdaság már a lecsúszás folyamatában van - állította Vértes András, a GKI elnöke. Vértes úgy látja, hogy a kormány halogató politikája miatt nem alkalmazkodott kellően az új helyzethez, a romló feltételeket önbizalommal ellensúlyozta.

A magyar gazdaság - mint egészségesen működő piacgazdaság - alkalmazkodik a külső tényezőkhöz, és ezért egyszerre lassul a növekedés és romlik az egyensúly. Mivel az idén eddig minden fontos növekedési mutató dinamikája lelassult, indokolatlan a tavalyihoz hasonló gazdasági növekedésre számítani - szögezte le Vértes. Amennyiben a kormány továbbra is halogat, az év végére akár 5,5 százalékosra is felszökhet az államháztartási hiány. De ha a GKI által javasolt 60 milliárd forintos átcsoportosítást elvégezné a kormány, ennél kisebb, 5 százalékos lehet a hiány mértéke - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ez nem durva, a fogyasztást befolyásoló beavatkozás lenne, hanem költségvetési kiadások, beruházások lefaragását jelentené. Amennyiben gyorsan döntenek a kiigazítás és szigorúbb költségvetési politika mellett, korrigálható és helyrehozható lenne az egyensúlyi növekedési pályáról való lecsúszás - öszszegzi javaslatát a kutató.
Ez annál is inkább indokolt, mert a világgazdaság második éve kedvezőtlen feltételeket szab a magyar gazdaság működésének. Az EU növekedésének lassulása miatt az export az idén a tavalyi egyharmadára esik vissza, a behozatal is lassul, a tavalyi 25 százalék helyett az idén csupán 10 százalékkal bővül. Az 1998. évi folyó fizetési mérleg a vártnál nagyobb hiánya azért volt meglepő, mert váratlan volt az egymilliárdos tőkekivonás. A külső és a belső feltételek romlása miatt az idén is legalább ekkora nagyságrendű profitkivonásra kell számítanunk - áll a GKI által elkészített tanulmányban. A beáramló - előreláthatóan 1,5 milliárd dolláros - működőtőke nem tud kellően kompenzálni, a folyó fizetési mérleg hiánya az idén eléri az igen magas, 3 milliárdos értéket, ami a GDP 6 százalékának felel meg. Vértes András felhívta a figyelmet arra, hogy mindezek miatt az ország nettó külföldi adóssága egymilliárd dollárral megemelkedik. Magyarország a jó adós képét mutatja a nemzetközi pénzpiacon, ezért nem gond az adósság finanszírozása, de kedvezőtlen az adósság növekedésének újraindulása.
A GKI kutatói úgy látják, hogy az év végéig a pénz- és tőkepiacok bizonytalansággal, idegesen reagálnak majd a gazdaság belső ellentmondásaira, és az ellentmondó nyilatkozatokra. A Budapesti Értéktőzsdén trend nélküli, lassan javuló, majd hirtelen romló folyamatok váltják majd egymást.

A GKI Rt. prognózisa 1999-re

   1998.
tény  
1999.
előrejelzés 
GDP termelés*   5,1   3,5 
Export*   21,1  
Import*   24,9   10 
Infláció*   14,3   9,3 
Folyó fizetési mérleg egyenlege (milliárd dollár)    -2,3   -3,5 
Regisztrált munkanélküliek száma (ezer fő)   404   390 
Államháztartás deficitje (a GDP százalékában)   4,9   5-5,5 

* Az előző év százalékában


A Magyarországon bejegyzett külföldi részvételű társaságok érdekképviseletét ellátó Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke, Sugár András hangsúlyozta, hogy az egyensúly megtartásának, illetve elérésének prioritást kell kapnia a kormánypolitikában az átmeneti bevételnöveléssel szemben. Ez annál is fontosabb, mert ez jelzésértékű a külföldi befektetők számára, hiszen rossz jel a gazdaságról az, ha az államháztartási hiány 4 százalék felé emelkedik.
Járai Zsigmond közleménye szerint az államháztartás áprilisi javulása (10 milliárd forintos többlet keletkezett) szükségtelenné tette, hogy azonnal intézkedéseket hozzanak a kiadások csökkentésére, de - mint hangsúlyozta - ez nem jelenti azt, hogy a kormány nem számol ilyen lehetőséggel. Mindez attól függ, miként alakulnak az állami bevételek a következő hónapokban.