Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Dinamikusabb a világ gazdasága

A tőkepiacokra visszatért a bizalom, a brazil és az orosz válság miatt feléledt félelem nem igazolódott be. Talán ez is befolyásolta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) véleményalkotását az ez évi világgazdasági növekedéssel kapcsolatban. Az OECD a decemberi jelentéséhez képest ugyanis felfelé módosította az ez évi várakozásait: tavaly úgy vélte, hogy 1999-ben 1,4 százalékkal növekedhet a világ gazdasága, a most közreadott tanulmányban 2,1 százalék szerepel.

Jövőre ugyanakkor kisebb visszaesést, 1,7 százalékos bővülést vár a szervezet. Ez azonban inkább óvatosság: nem tudható biztosra ugyanis, hogy a tőkepiaci nyugalom időleges csupán, vagy véglegesen elült a bizalmatlanság.
Az Egyesült Államok gazdaságáról rendre ellentétes vélemények fogalmazódnak meg. Az OECD-n belül is megoszlanak a vélemények: egyrészt elképzelhetőnek tartják azt a verziót, hogy túlfűtöttség miatt kifullad a növekedés, másrészt az a vélemény is megjelenik, hogy a jövőben állandósul a növekedés, tovább nő a lakossági fogyasztás, és újabb tőzsdei csúcsok várhatók. Mindenesetre az idén 3,6 százalékkal, jövőre várhatóan 2 százalékkal bővül a kutatók szerint az amerikai gazdaság - pedig decemberben még csak 1,5 és 2,2 százalékkal számoltak az elemzők.
Az OECD szerint aggasztóak azok a különbségek, amelyek az eurózóna országainak teljesítőképességében vannak, ez ugyanis az egységes monetáris politika miatt feszültségeket szülhet.
A jelentés kitér Magyarországra is, megjegyzi, hogy szorosabb költségvetési politikára van szükség annak érdekében, hogy az egyensúlytalanság leküzdhető legyen. Az OECD nem tartja valószínűnek, hogy tartható a kormány terve, mely szerint az idén 4 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási deficit, az OECD ezt 4,7 százalékra saccolja, a folyó fizetési mérleg hiányát pedig 6 százalékra teszi.
Oroszországot ingatagnak és igencsak nehéz helyzetűnek titulálta a szervezet, mondván, a tavaly nyáron kirobbant pénzügyi válság okai továbbra sem megoldottak. Ez évre és jövőre egyaránt 80 százalékos inflációt és 10 százalék feletti munkanélküliséget tart elképzelhetőnek.

OECD-jelentés a világ gazdasági növekedéséről (a GDP százalékában)

   1999   2000
A világ átlaga   2,1   1,7
G7 átlaga   2,1   1,7
USA   3,6   2,0
Japán   - 0,9   0,0
Németország   1,7   2,3
Csehország   - 0,5   2,4
Magyarország   4,1   3,2
Lengyelország   3,5   5,0

Forrás: OECD