Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Álmos BÉT

A héten jellemző lanyha forgalom mellett hétfőtől csütörtökig 1,67 százalékot emelkedve, 6404 pontig emelkedett a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. Az unalmas részvénykereskedés oka az árfolyamokat jelentős mértékben befolyásolni képes hírek hiánya volt. A nyugati tőzsdék hét eleji emelkedő tendenciája utáni stagnálás miatt szerdán és csütörtökön nem történt lényeges változás a BÉT-en.

A kedvezőtlen makrogazdasági és a vállalati negyedéves adatok ellenére kedden még érezni lehetett a külföldi befektetők jelenlétét, bár csütörtökre a külföldi és magyar befektetők is passzivitásba vonultak. Alapvetően a kivárás jellemző. A tőzsdei cégek többsége az első negyedévben alulteljesítette a várakozásokat, ami hosszú távon lehűtheti a befektetők érdeklődését. Még a legjobbaknak is maximum csak a várakozásoknak megfelelően sikerült teljesíteniük. Komoly veszteséget könyvelt el a Graboplast és a Zalakerámia, összesített eredményük alulmaradt az egy évvel korábbinál. A Mol eredménye alig lett több 13 milliárdnál, bár az olajvállalathoz több mint 20 milliárdnyi nettó profit reményét fűzték. A gyenge eredményeket a gazdaságkutatók az európai dekonjunktúrával, meg a hazai és az exportértékesítés nehézségeivel magyarázzák. Igen jó eredményt produkált viszont a Matáv, nyereségét 30 százalékkal sikerült bővítenie.
Hétfőtől csütörtökig a Mol papírok érték el a legjobb eredményt 4,09 százalékos emelkedéssel, továbbá kedvező volt a Richter és az OTP teljesítménye is: az előbbi 2,08 százalékos, az utóbbi 1,23 százalékos növekedést produkált. 1,16 százalékkal csökkent azonban a Matáv- részvény ára, mely így csütörtökön 1370 forintba került.