Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP LEVENTE
A tőke Barak mellett

Az izraeli üzleti körök egyértelműen üdvözölték Ehud Barak győzelmét a választásokon, és a politikai fordulattól Izrael gazdaságának gyors és egyértelmű fellendülését várják. A békefolyamat megújításától a kereskedők az Izraelbe áramló külföldi tőke növekedését, és ezáltal a belső piac élénkülését prognosztizálták. Barak egyébként igen szűkszavú választási ígéreteinek részeként meg is erősítette, hogy a gazdaság fellendítését fontos célnak tekinti.

A The Jerusalem Post választási beszámolója szerint a tradicionálisan baloldali beállítottságú izraeli pénzvilág képviselői az elsők között gratuláltak az újonnan választott miniszterelnöknek. Vezető üzletemberek, mint például Benjamin Gaon, a Koor Iparvállalat volt elnöke, valamint a textilmágnás Dov Lautman már a kampány során is nyíltan Barakot támogatták, sőt gazdaságpolitikájának meghirdetésekor jelenlétükkel is erősítették a Munkapárt jelöltjét.
Dan Gillerman a Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke is határozott örömmel fogadta a választások eredményét, nyilatkozatában leszögezve, hogy az elmúlt három évet gazdasági szempontból teljesen elhibázott időszaknak tartja. „Hiszem, hogy a Barak vezette izraeli kormány képes lesz helyreállítani a biztonságot, és új feltételek teremtése által a gazdaság újra pályára kerül” - mondta a befolyásos üzletember. Jonathan Kolbernek, a Koor Iparvállalat jelenlegi elnökének véleménye szerint az új miniszterelnök nagyszerű hatással lesz az üzleti életre, és reményét fejezte ki, hogy ezután a hazai vállalatok is képesek lesznek tőkekoncentrációra. Jossi Rosen, az Izrael Corporation elnöke biztos abban, hogy az új kormány megbirkózik majd a gazdaság alapvető problémáival, és a békefolyamat által megerősödő külkapcsolatoktól azt várja, hogy a kormány prioritásai megváltoznak, és végre az infrastruktúrára fog nagyobb pénzeket áldozni.
Barak egyébként annak ellenére, hogy baloldali politikus, nem azt a nézetet képviseli, hogy az államnak túlsúlyos szerepet kell kapnia a gazdaságban. Gazdasági nézetei miatt a Munkapárt első kapitalistájának is nevezik közgazdász körökben. Barak a költségvetési kiadások csökkentését a ciszjordániai telepes-építkezések és az ultraortodox vallási intézmények támogatásának megvonásával kívánja elérni. Az így felszabaduló pénzeket az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésére kívánja fordítani, amely gazdasági elemzők szerint elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez. Az optimista gazdasági szakemberek a békefolyamat megújításától a turizmus és az ebből származó bevételek élénkülését várják, valamint a regionális kereskedelem megújulását, ami a munkanélküliséget is csökkentené.
A jövőben dől el, hogy Izrael új kormánya be tudja-e tölteni a nagy elvárásokat, vagy a gazdasági célok helyett továbbra is a védelem és a társadalmi béke érdekében kell erőfeszítéseket tennie. Az izraeli tőzsde egyébként Barak győzelmét követően elkezdett határozottan emelkedni, majd az USA kamatlábemelésének hírére újra megtorpant.
Gazdasági stabilizációra mindenesetre nagy szüksége van Izraelnek, mivel a növekedési mutatók nemcsak az USA, de az Európai Unió országainak növekedésénél is alacsonyabbak. A kérdés csak az, hogy a baloldal képes lesz-e a nagy feladatra, és a béketárgyalásoktól várt eredmények valóságosak lesznek-e.