Vissza a tartalomjegyzékhez

KALMÁR MÓNIKA
Mozgás az óvodában

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre május 6-8. között az I. Keszthelyi Óvodapedagógiai Napok a Helikon Kastélymúzeumban. Az előadások egy része a személyiségfejlődés témaköréhez kapcsolódott, Patayné Gergely Ildikó pedig a kondicionális képességek fejlesztésével foglalkozott.

A főiskolai tanár elmondta: a mozgás nemcsak a gyermek erőnlétének, gyorsaságának, állóképességének tesz jót, hanem megalapozza az egészségét is. Egy közelmúltban Amerikában végzett felmérés alapján kimutatták, hogy a csontritkulás azon 60 év feletti nőknél nem jelentkezett betegségként, akik 9 éves koruk előtt aktívan sportoltak. A mozgás hatására ugyanis több kalcium épült be a csontokba. Így aztán 50-60 év múlva, amikor a csontritkulás mindenkinél jelentkezik, azoknál nem okoz problémát, akiknél van miből elvenni.
Hogy ki hány szívinfarktust képes kibírni, az is jórészt az óvodában dől el: a szív koszorúér-hálózata ugyanis 7 éves korig alakul ki. Ha a gyermek sokat mozog, a szervezet ezt úgy kompenzálja, hogy dúsabb érhálózatot épít a szív köré. Amennyiben felnőtt korban bekövetkezik az infarktus, a „jól kiépült” koszorúér-hálózat ha el is hal egy kis területen, akkor is bőven marad elég ér a tápanyagszállításra.
Ismert tény, hogy a gerincferdülés gyakori probléma felnőttek és gyerekek esetében egyaránt. Az egyenes gerinctartásban a hátizomzattal egyenértékű résztvevő a hasizomzat, amelynek erősítésével sokkal könnyebben elérhető lenne a helyes testtartás.
Az előadó a kondicionális képességek egyik elemének, a gyorsaság fejlesztésének jelentőségét is hangsúlyozta. Különböző vizsgálatok alapján bebizonyították, hogy a mozgás gyorsasága összefüggésben van a gondolkodás gyorsaságával: aki gyorsan mozdul, gyorsan dönt és fordítva. A lassú gondolkodású gyerekek hátrányt szenvednek az iskolában, például nem a kellő idő alatt oldanak meg egy feladatot, és rossz eredményt érnek el, holott alapjában véve nem rossz képességűek. A mozgás gyorsaságának fejlesztésével hozzá lehet járulni a gondolkodás gyorsításához.
Patayné G. Ildikó arra is felhívta az óvónők figyelmét, hogy az óvódában még minden nap van idő a mozgásra, míg az iskolákban a testnevelés órák száma minimális. Feltétlenül használják ki hát ezt a lehetőséget, hiszen a tét a felnövekvő generáció egészsége.