Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Bírálta a kormányt, elküldték

Figyelmeztető és intő jelnek nevezték a lapunknak nyilatkozó politikusok és gazdasági szakemberek Mátyás László felmentését és az általa vezetett, a Gazdasági Minisztérium által fenntartott Gazdaságelemző Intézet megszüntetését.

Mátyás egy napilapnak ugyanis úgy nyilatkozott: mintegy 50 milliárdos megszorító intézkedésre van szükség ahhoz, hogy tartható legyen az éves tervezett államháztartás-hiány. Az elemző megjegyezte: ha a kormány nem hozza meg a szükséges lépést az első félévben, az már nem a higgadtság, hanem az impotencia jele. Mátyás helyzetértékelése és javaslatai kísértetiesen hasonlítanak a GKI tanulmányában megfogalmazottakra. A kutatóintézet 60 milliárd, Mátyás 50 milliárd forintos kiigazítást javasol.
„Ez még egy puha diktatúrától is szokatlan arrogancia, hogy minden szakmai kontrollt és vitát elvetve elmozdítanak az állásából egy szakembert. Ez egy olyan egyközpontú hatalmi szervezet felépítésének a mozzanata, ahol még mondani sem lehet mást, nemhogy tenni” - nyilatkozta lapunknak Horn Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Az, hogy egy nyilatkozat miatt egy intézetet is megszüntetnek, minden képzeletet felülmúl - tette hozzá.
Szekeres Imre szocialista képviselő, a költségvetési bizottság elnöke sem tartja jó reagálásnak a döntést. Mint lapunknak elmondta: ez Tarafás Imre, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet volt elnökének elmozdítása után a második példa arra, hogy annak ellenére, hogy valaki szakmai alapon fogalmazza meg a véleményét, mennie kell. A politikus egyértelműen politikai indíttatásúnak látja a döntést. „Riasztó jel ez minden olyan kutató számára, aki az államtól függ - tette hozzá -, mert ha ezt az eljárást látják, nem biztos, hogy korrekt, megbízható információkkal mernek szolgálni.”
Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke a Heteknek megdöbbenéssel beszélt az esetről. Mint mondta, emberileg és szakmailag is szolidaritást vállalnak mind Mátyás Lászlóval, mind az intézmény dolgozóival. Megjegyezte, ami most zajlik, az nem szakmai vita, mert szakmai felvetésre nem érvekkel válaszolt a kormányfő. Ezzel abszolút sérült a kutatói szabadság és a szabad vélemény-nyilvánítás joga.
Fónagy János, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy Mátyás elmozdítása nem szakmai okból történt, hanem azért, mert „nem helyénvaló dolog az, hogy egy köztisztviselő a sajtóban jeleníti meg a véleményét”, mint mondta, a szakember elragadtatta magát. Kormánykörökben eddig is vitatott volt az intézmény létjogosultsága, de a nyilatkozat ellehetetlenítette a helyzetet.