Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Kiszolgáltatott MTV

Csődközeli állapotban van a Magyar Televízió. Többmilliárd forintos adóssága miatt hitelezői a beérkező pénzeket azonnal leemelik számlájáról, ezért az intézmény külső és belső munkatársai hónapok óta nem kapnak fizetést. Az új elnök eközben személyi változtatásokat tervez.

Szabó László Zsolt, az MTV újonnan megválasztott ügyvezető elnöke jelentős személyi változtatásokat tervez az intézmény megújítása érdekében. Értesülések szerint a hírigazgatói posztot az „első magyar show-woman” Szenes Andreának szánja, aki a kormányhoz lojális Feledy Pétert váltaná fel.
Televíziós berkekben rossz viccnek minősítették az ötletet, a lapunknak nyilatkozó Molnár Péter médiajogász pedig emlékeztetett arra, hogy a Cégbíróság első fokú ítéletében törvénytelennek minősítette a kizárólag kormánypárti tagokból álló tévékuratórium megalakítását, ezért a kuratórium által kinevezett ügyvezető elnök legitimitása is vitatható. Molnár szerint „senki nem érti, mi történik, csak azt lehet érzékelni, hogy őrületes káosz van, a műsorkészítés racionalizálására viszont egyetlen lépés sem történt”.
Rózsa Péter, televíziós szerkesztő lapunknak elmondta: a kereskedelmi csatornák elindulásakor szakmai körökben úgy vélték, nincs értelme továbbra is a Magyar Televízión ülni és politikai ütőkártyaként használni, de kiderült, ez nem így van. Rózsa szerint a most folyó „szemfényvesztés-sorozat” arra szolgál, hogy eltakarja a valódi szándékot, azt, hogy „ebben a mocsárban mindenki megtalálja a maga számítását”.
Sükösd Miklós szociológus, a Közép-Európa Egyetem tanára a Hetek kérdésére elmondta: „A médiatörvény betűjével és szellemével is ellentétes az, hogy nincs teljes kuratórium. A Televízió anyagi romlásáért a kormányzat felel; addig nem lehet rendet csinálni sem pénzügyi sem szakmai szempontból, ameddig nincs felelős vezető az intézmény élén.” Sükösd szerint a kormánypártok egyoldalú kormánydominanciát akarnak, ezért nem segítették elő legitim kuratórium felállítását. A legnagyobb probléma az, hogy a Televízió csődközeli állapota az adófizetők pénztárcáját terheli, melyre viszont gyakori válasz: a rossz médiatörvény nem biztosít kellő fedezetet a Televízió működéséhez. A szociológus szerint ez az érvelés nem korrekt, hiszen ugyanennek a médiatörvénynek az alapján a Duna Televízió és a Magyar Rádió jól működik.
A szociológus kormánydominanciáról tett véleményét erősíti meg az Országos Rádió és Televízió Testület legfrissebb felmérése, mely szerint a kormányzati oldal képviselői márciusban 79 százalékban, míg az ellenzék reprezentánsai 19 százalékban jutottak szereplési lehetőséghez közszolgálati hír- és magazinműsorokban. Az etalonnak tekintett BBC etikai kódexében e tekintetben az olvasható, hogy a politikusok szerepeltetésének arányát az aktuális parlamenti erőviszonyokhoz kell igazítani.