Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
A fogyasztás temploma

Egy neves szociológus a fogyasztás templomainak nevezte őket. Igen, egy újabb bevásárló- és szórakoztató központ épül Budapesten. Ezúttal a Nyugatinál, Nyugati City Center néven, minden eddigi társát felülmúló méretben és designnal.

A Váci út, a Ferdinánd híd és a vágányok között elterülő ingatlanon az 50 százalékban magyar tulajdonú TriGránit Fejlesztési Társaság 200 millió dolláros beruházása zajlik. A magyar „felet” a Demján Sándor által vezetett Pólus Befektetési Vállalat testesíti meg, az amerikait a Trizechahn Corporation, Észak-Amerika egyik legnagyobb ingatlanvállalata. Az épületcsoportban helyet kap egy kifejezetten üzletemberek igényeit kielégítő négycsillagos szálloda, amelyet a Hilton fog üzemeltetni, valamint egy 83 ezer 500 négyzetméter összterületű irodaház is.
A budapestiek többsége számára azonban mégiscsak a 350 üzletből álló „shopping mall” lesz igazán izgalmas. Amint azt Lehoczki Mihály értékesítőtől megtudtuk, az üzlethelyiségek több mint felét lekötötték már szerződéssel, a többi helyre még válogatnak a profilnak megfelelően, hiszen a cél az, hogy szinte mindent lehessen kapni és a szolgáltatások köre is széles legyen. A spektrum nagyon hasonló a már létező centrumokéhoz: szupermarket, bank, ruházati és cipőboltok, GSM szolgáltatók, gyors- és kevésbé gyors éttermek mind megtalálhatók lesznek. Az itthon első boltját megnyitó elegáns olasz divatárubolt mellett elfér a kulcsmásoló is. A City annyiban hoz majd újat, hogy elsősorban a belvárosi típusú, márkaboltos megközelítést valósítja meg, illetve egy hangsúlyos, pályaudvar-témájú családi szórakoztató központ is bővíti a pénzköltési lehetőségek körét.
Az első tervek a Los Angeles-i központban készültek, majd ezeket a magyar ízléshez és igényekhez igazították, hogy megszülessen a főváros legelegánsabb, legpazarabb „fogyasztási temploma”. Annak érdekében, hogy a városrész ne veszítsen zöldterületet az építkezéssel, a tetőket mindenhol kert borítja majd, valamint a pályaudvar vágányainak egy részét is parkosított tető fogja fedni a tervek szerint.