Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Lavinatragédia az Alpokban

Tizenegy ember vesztette életét Franciaországban, amikor egy lavina tizenhét épületet romba döntött Le Tour és Montroc-le-Planet települések között. Csütörtökön egy újabb lavina miatt tizenhét embert kellett a Mont Blanc közelében található Les Bossons faluból kiköltöztetni - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.


Ez maradt a 2500 méter magasan fekvő síszállásból    Fotó: MTI

„Egy hatalmas dörgést hallottunk, aztán erős szél kezdett fújni... A teraszon lévő székeket a szél felkapta a levegőbe, aztán elment az áram...” - mesélte Gilbert Cumin helybéli lakos az LCI televíziónak. A hatalmas beton lavinatorlaszoknak köszönhetően Cumin háza megmenekült, nem úgy, mint az a faház, amelyben Nathan Wallace és barátnője a keddi hóomlás idején tartózkodott.
„Az ablakok hirtelen elsötétedtek és berobbant a szobába a hó” - emlékezik vissza a kaliforniai Wallace. „A sarokba dobott bennünket, aztán leomlott a tető.” A huszonnyolc éves író és barátnője két órán keresztül várakoztak a romok között, mire kiszabadították őket. Ők azon szerencsés húsz ember közé tartoztak, akiket sikerült kiszabadítani a helyenként nyolc méter magas hótömeg alól, amelyet az ezer métert zuhanó, majd száz métert hegynek felfelé haladó lavina hozott létre.
A magas hegyekben - a francia Alpokban vagy a Pireneusokban - mindig van lavinaveszély, még nyáron is, de különösképp a havas időszakban - hangoztatták francia szakemberek a Chamonix völgyében bekövetkezett lavinatragédia kapcsán. Chamonix esetében másfél nap alatt legalább plusz két méter igen laza porhó esett, amely alig tapadt az alatta lévő tömörebb, átfagyott hóréteghez. E hatalmas mennyiségű hó saját súlya alatt bármikor megindulhat, akár a legkisebb kiváltó ok nyomán, s a magával rántott hóval egyre növekedve, fokozódó energiával zúdul lefelé. 150-200 km/h-s sebességre gyorsulhat, s több ezer tonnányi tömegével képes akár „felfelé” is haladni, és pusztítani akár több száz méteren át.