Magyar Tudomány, 2001/11


MAGYAR FELTALÁLÓ A VILÁGMEMÓRIÁBAN

Az UNESCO Világmemória Program Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága 2001. évi döntésével a szellemi világörökség részének nyilvánította és felvette a Memory of the World Registerbe Tihanyi Kálmán 1926-os magyar bejelentését.

Az 1992-ben felállított program célja a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett dokumentumok azonosítása, megőrzése, és a széleskörű hozzáférés biztosítása a Világörökséghez némileg hasonló Világmemória Listán.

A beiktatott dokumentumok jelentősége, hogy Tihanyi Kálmán ezekben fektette le a televíziózás máig érvényes alapelveit. A töltéstárolás bevezetése, párosulva más döntő jellegű technikai megoldásaival lehetővé tette a nagyfelbontású, többszáz-soros televízió megvalósítását. Jóllehet a televízió adó és vevő rendszerek a feltaláló tovább fejlesztett 1928-as elsőbbségű szabadalmai alapján készültek el, az 1926-os bejelentési iratok alapvető technikatörténeti forrást képviselnek, mint a töltéstároló-típusú televízió első leírásai.

Tihanyi Kálmánról és munkásságáról 2000. júniusi számunkban szóltunk és 2001. januári Viták és Vélemények rovatunkban visszatértünk rá. A Memory of the World Register és ebben többek közt a most felvett Tihanyi-dokumentum megtalálható a www.unesco.org/webworld címen.


<-- Vissza a 2001/11 szám tartalomjegyzékére
<-- Vissza a Magyar Tudomány honlapra
[Információk] [Tartalom] [Akaprint Kft.]