Kisebbségkutatás 9. évf. 2000. 2. szám

A jugoszláv kormány tiltakozó memoranduma

Memorandum of the Government of the FR of Yugoslavia on the Implementation of UN Security Council Resolution 1244 (1999). = Yugoslav Survey, 1999. 3. no.109-130. p.

I. A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (JSZK) szuverenitásának és területi integritásának megerősítése

Az 1999. november 4-én tartott jugoszláv kormányülésen elhatározták, hogy memorandumot intéznek Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatának (1999) betartása ügyében. A dokumentum ezen első fejezetében a jugoszláv kormány világosan kinyilvánítja azon véleményét, hogy az említett dokumentum, (melyet egyébként Ahtisaari-Csernomirgyin-dokumentumnak is szoktak nevezni), világosan megerősíti és biztosítja a JSZK szuverenitását és területi integritását Koszovó-Metohija tartományban, beleértve a szuverenitás gyakorlásának pénz- és adóügyi vonatkozásait, a polgári, büntető és közigazgatási eljárás ellenőrzésének és lebonyolításának jogát, valamint azt, hogy a JSZK szuverenitásának értelmében Koszovó-Metohija is a dínár-övezetbe és a JSZK egységes piacához tartozik.

A kormány utal arra, hogy a Biztonsági Tanács az 1244-es határozatban foglaltak végrehajtásáért felelősséget vállalt.

II. A JSZK szuverenitásának és területi integritásának szisztematikus megsértése

- A KFOR nem akadályozza meg a tartomány nem albán (szerb, "muszlim", roma, török stb.) lakossága elleni atrocitásokat, ugyanakkor Bernard Kouchner olyan jogokat vindikál magának, melyek szinte Koszovó-Metohija "kormányzójává" teszik - abszolút autoritással. Ez nyilvánvalóan sérti az 1244-es határozatot és a JSZK-nak a tartomány feletti szuverenitását.

A jugoszláv kormány memoranduma ezután részletesen és tételesen felsorolja azokat a helyi - polgári közigazgatási - intézkedéseket, amelyek sértik a jugoszláv szuverenitást:

A helyi közbiztonság a memorandum szerint botrányos: "virágzik" a terrorizmus, a szervezett bűnözés, a "fehér rabszolgák" csempészése, a drogkereskedelem, az illegális fegyverkereskedelem és mindennapos az erőszak. A tartomány nem albán lakosságának is joga van az emberi jogok - így elsősorban az emberi élet - védelméhez.

- A jugoszláv kormány követeli az albán és macedón határ lezárását, mert - állítólag - több mint 200 ezer albán, "főként bűnözők és terroristák" tartózkodnak illegálisan jugoszláv területen. Az is a szuverenitás sérelmét jelenti, hogy a hatóságok nem érvényesíthetnek vízumkényszert, valamint hogy a KFOR-erők vezetői a jugoszláv kormány hozzájárulása nélkül hívnak meg hivatalos látogatásra külföldi vezetőket jugoszláv területre - ez a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi szerződés nyilvánvaló megsértése.

III. A Biztonsági Tanács 1244-es határozatának, valamint a katonai-technikai egyezménynek szisztematikus megsértése

A jugoszláv kormány követeli a KFOR-tól, hogy minden "nem-albán" biztonságosan visszatérhessen Koszovóba. A KFOR-t továbbá azért is felelősség terheli, mert az UCK lefegyverzése nem zajlik következetesen.

IV. A kettős mérce politikája és kész helyzet teremtése

- A munkaadók Koszovó-Metohija területén az alkalmazottakat 9 : 1 arányban veszik fel, ez a semmivel nem igazolható eljárás nyilvánvalóan az albánoknak kedvez. Abban is a KFOR által alkalmazott kettős normarendszer érhető tetten, hogy a szerbek házait védő torlaszokat erőszakkal eltávolították, viszont Orehovác 3 hónapos blokádot volt kénytelen elviselni.

V. A JSZK egységes alkotmányos és törvényes rendjének lerombolása

- Gazdaságilag Koszovót gyakorlatilag elszakították Szerbiától, emellett tudatosan mellőzik a dínárt, pedig az a törvényes fizetőeszköz. A szerbeket Koszovó-Metohija területén megfosztották az informálódás szabadságától, számukra nem létezik "szabad média".

Következmények:

- A KFOR bevonulása óta 447 szerb és egyéb "nem albán" személy lett gyilkosság áldozata,

- több mint 330 ezer embert elűztek a tartományból,

- A jugoszláv kormány kéri az ENSZ főtitkárát, hogy tegye lehetővé a Biztonsági Tanács delegációja számára, hogy szabadon és a helyszínen ismerkedhessen meg a Koszovó-Metohija-i helyzettel.

A memorandum egy olyan áttekintő listával zárul, mely az 1999. június 12.- október 30. között történt "terrorista-támadásokról" és egyéb erőszakos cselekményekről számol be.

Fordította: Horváth András

Vissza