MKBT TÁJÉKOZTATÓ  

 

2007 május - június

 

 

Megjelenik minden páratlan hónap elején (lapzárta: minden páros hónap 10-én)

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. 

Tel.: 346-0494, tel./fax: 346-0495. E-mail: mkbt@axelero.hu; web: www.barlang.hu

Szerkesztő: Fleck Nóra. Felelős kiadó: dr. Leél-Őssy Szabolcs

A tájékoztató számára leadott cikkek, anyagok tartalmáért a szerzőik felelősek.

 Floppyn és e-mail-en érkező anyagokat Win 98/Office 2000 ill. Win XP formátumban tudunk fogadni.


nyomtatható verzió

 HEGEDE TIBOR

1937-2007

Hegede Tibor, azaz „Tibike” rendhagyó módon, több mint 40 esztendős korában kapcsolódott be a barlangkutatásba, és vált a Bekey Imre Gábor Barlangkutató Csoport közszeretetben álló tagjává. Egészen az 1990-es évek közepéig aktív részese volt a Pál-völgyi-barlangban újabb és újabb szakaszok felfedezését eredményező feltáró kutatásoknak, így pl. egyike volt 1982-ben a Negyedik Negyed, 1987-ben a Keleti-zóna első bejáróinak. Villamos üzemmérnökként ő irányította földalatti kutató-táboraink energiaellátásának és telefonhálózatának kialakítását, stabil tagja volt minden fotóstúrának és az ő felvételei őrzik többek között az Ötösök-folyosójának kiépítés előtti állapotát is. Bár az utóbbi tíz esztendőben barlangba már keveset járt, kapcsolata a csoporttal nem szakadt meg: ott volt a felszíni túrákon és ő volt a nyári kutatótáboraink elmaradhatatlan konyhafőnöke is. Tibikét hosszan tartó súlyos betegség után, március 22-én kísértük utolsó útjára a Kispesti temetőben, de a Pál-völgyi-barlang folyosóit járva, immár a csoport „örökös tagjaként” mindig velünk marad.

Bekey Imre Gábor Barlangkutató Csoport

KERTÉSZ TIVADAR 

1932 - 2007

Fiatalsága és idős kora Jósvafőhöz kapcsolódott, szinte keretbe foglalta az életét. 1954-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem Barlangkutató Csoportjával kezdett barlangászni. Először a Teresztenyei-forrásbarlang feltárásában vett részt, és később, 1955-ben ő jutott be elsőként (egy kutatótársával együtt) a Vass Imre-barlang főágába. Ügyes, barkácsoló kedvű mérnök hallgatóként hasznos tagja volt a csoportnak. Az 1956-os forradalom után Svájcban telepedett le, sokáig nem jöhetett haza. Amikor újra hazajárt, mindig a régi kedves Jósvafőjére ment, és végül nyugdíjasként ott is telepedett le. Kertész Tivadart, népszerű nevén „Dórit”, 2007. április 23-án, régen elhunyt felesége hamvaival közös sírba, Jósvafőn temettük el.
Izápy Zsóka


PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK

ELŐADÁSOK
a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületének vetítőtermében (II. Pusztaszeri út 35.) 
Május 9. (szerda) 18 óra
Kovács Attila—Tisza Levente: Albán Alpok 2006
Június 6. (szerda) 18 óra
Takácsné Bolner Katalin: A Bermuda-szigetek barlangjaiban


 SUBA-LYUK –NEANDERVÖLGYI ŐSEMBER A BÜKKBEN

2007. május 11–12. Felsőtárkány – Cserépfalu
Május 11. péntek (Felsőtárkány, Ifjúság út 34/1. BNP Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont)
10:30 Megnyitó 
Duska József igazg., Kósik István polgármester, Ringer Árpád tanszékvezető
10:50 Előadások
Mester Zsolt: a Suba-lyuk vadászai: két kultúra, két világ
Kordos László: A suba-lyuki ősember és a mamutsztyep
Pelikán Pál: A Hór-völgy alsó szakaszának földtana
Hevesi Attila: Rokon vonások a Hór- és a Forrás-völgy alsó szakaszának, illetve és a Büdös-pest üregének jellegében és kialakulásában
12:30–13:30 Ebéd
Kamrás Lajos–Ács József: A Hór-völgy titka (film)
Csiffáry Gergely: Barlangász és muzeológus. Dancza János pályafutása
Székely Kinga: Ismeretlen dokumentumok a bükki ősemberkutatás történetéhez
Ringer Árpád: A Bükk hegység szerepe a régibb kőkori őstörténet-kutatásban 
Gyenis Gyula: Homo neanderthaliensis vagy Homo sapiens neanderthaliensis?
Mester Zsolt: Neandervölgyi temetkezés a Suba-lyukban
16:00 Átutazás Cserépfaluba
17:00 Fogadás Cserépfalun
Május 12. szombat
8:00 Szakvezetés a Suba-lyukhoz
12:00 A Suba-lyuk Múzeum megtekintése
A részvételi szándékot május 3-ig faxon (36/412-791) vagy e-mailon (bnptitkarsag@bnp.kivvm.hu) kell jelezni. Információ: Baráz Csaba (36/411-581, 30/475-4113)

MEGEMLÉKEZÉS
A SZILVÁS-KŐI BARLANGOK 90. „SZÜLETÉSNAPJÁN”

Salgótarján – Szilváskőpuszta, 2007. május 26.

1917 májusában egy hatalmas bányaomlás rázta meg a Salgótarján határában levő Szilvás-kőt. A bazalttető hozzávetőleg 1 métert zökkent le, és 600 m hosszú, sok helyen beboltozódott hasadékrendszer keletkezett benne. A hasadékrendszerben máig 30 ún. konzekvenciabarlangot sikerült megismerni mintegy 350 méter összhosszúságban. Az a párját ritkító tény, hogy ismerjük a barlangok dátumhoz köthető keletkezését, indított arra, hogy azok 90. „születésnapján” megemlékezzünk kutatá-suk történetéről, eredményeiről és az érdeklődő közönségnek bemutassuk ritka természeti jelenségeiket.
A 2007. május 26-án (szombaton) tartandó megemlékezés programja és helyszínei:
Emlékülés (előadások, poszterbemutató stb) 930 órakor a Nógrádi Történeti Múzeum-ban, Salgótarján, Múzeum tér 2. (a vasútállomás szomszédságában).
Kirándulás a 12 km-re levő Szilvás-kőre (oda- és visszautazás egyénileg autóval, vagy a Ceredre tartó autóbuszokkal). Találkozó 14 órakor Takács Sándor vendégházánál Szilváskőpusztán. A kb. 3 kilométeres túrán szakvezetők mutatják be a hegyet, annak geológiai feltárásait, hasadékrendszerét, barlangjait.
A kirándulás alkalmával kerül sor dr. Dornyai Béla emléktáblájának avatására. 
Szállás és étkezés rendelhető Takács Sándor vendégházában (tel: 06-30/371-6140), de lehet sátrazni is a Szilvás-kői sípálya aljában.
A megemlékezésre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
A rendezőbizottság nevében:
Buda László és Eszterhás István

51. BARLANGNAP
Bakony, Tés-Csőszpuszta
2007. június 22-24.


Az 51. MKBT Barlangnapot a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége és tagszervezete, az Alba Regia Barlangkutató Csoport szervezi a Tési-fennsíkon.
A rendezvény helyszínének megközelítése: Gépjárművel: a 8. számú főútvonalról Várpalotánál letérve – a buszpályaudvarnál jobbra fordulva – Tés, Szápár irányába kell tovább haladni. Csőszpusztát elérve a szápári leágazó előtt jobb kéz felől füves, ligetes területen lesz a rendezvény. A helyszín Mór felől Szápáron keresztül is megközelíthető. Tömegközlekedéssel: Várpalotáról a Tés felé közlekedő autóbusszal Csőszpusztáig kell menni, a buszmegállótól kb. 100 méterre lesz a helyszín.
Sátrazási lehetőség füves, ligetes területen, központi sátor, központi tűzrakóhely biztosított, illetve a rendezvény ideje alatt BÜFÉ működik. Ivóvíz, villanyáram van, épület nincs! 
Szombaton este egy tál – a helyszínen elkészített – bográcsos melegétellel várjuk vendégeinket.
A rendezvény alkalmával az alábbi barlangokba biztosítunk túralehetőséget: Alba Regia-barlang, Csengő-zsomboly, Bongó-zsomboly, Háromkürtő-zsomboly, Jubileum-zsomboly, Csipkés-zsomboly, Bükkös-árki-barlang (B-1, szakmai jellegű túrák), Doboshegyi-barlang (1-43).
A barlangtúrákra előzetes internetes regisztrációs lehetőséget biztosítunk, mely a www.babesz.hu honlapon május 15-től érhető el!
A barlangok közül néhány megközelíthető gyalog, a távolabbiak látogatása saját gépjárművel lehetséges, a gyalogutakat a terepen különböző színnel szalagozzuk. A fenti barlangok közül több köteles. Az összes barlangban kizárólag elektromos világítás engedélyezett! 
A rendezvény ideje alatt a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat helyszíni ügyeletet tart.
Egyéb programok, lehetőségek:
– Marcel Loubens Kupa
– Az Alba Regia Barlangkutató Csoport állandó kiállítása a Csőszpusztai Barlang-kutató Állomáson.
– Szombaton este a helyszínen rock-koncert, mellyel egyidőben az Alba Regia Barlangkutató Állomáson tábortűz mellett barlangász dalest.
– A központi sátorban lehetőség lesz hozott diák és videofilmek esti vetítésére.
– Kirándulás: szélmalmok és működő kovácsműhely Tésen, Gaja-szurdok, Római-
fürdő vízesés, jásdi Szentkút, Tűzköves-árok geológiai feltárás.
Regisztrációs díj: MKBT-tagoknak 2500 Ft, nem tagoknak 4500 Ft.
Mindenkit szeretettel várunk!
Szervezők 

BARLANGKUTATÓ TÁBOR A MÁTRÁBAN

A Vulkánszpeleológiai Kollektíva hagyományos nyári táborát 2007. július 7—15. között a Keleti-Mátrában rendezi. A tábor célja: eddig ismeretlen barlangokat keresni a Mátra ezen részében. Korábbi táboraink és túráink alkalmával az egész Mátrából 74 barlangról szereztünk tudomást. Ezek közül 65 a hegység nyugati feléből ismert és mindössze 9 található a keleti részben – hisz előző barlangkereséseink többnyire a Mátra nyugati (valamint központi és déli) részére irányultak. Ezt az aránytalanságot valószínűtlennek tartjuk, ezért kívánjuk most a Keleti-Mátrát barlangkataszterileg alaposabban átvizsgálni. A különböző térképek és tájleírások tanulmányozása során több olyan helyet is észleltünk, főként a feltételezett Kékesi- és Szár-hegyi-kráter peremén, illetve a délre futó szurdokvölgyek mentén, ahol számíthatunk barlangok előfordulására. A tábor központja a parádfürdői Ilona-völgyben, a Szent István-csevicekút mellett létesítendő alkalmi táborhelyen lesz. A táborhoz a résztvevők saját kempingfelszerelése szükséges. Az élelmezést és utiköltséget szintén a résztvevők maguk állják. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítással szolgál a kollektíva vezetője:
Eszterhás István
8045 Isztimér, Köztársaság u. 157.
Tel: 06-22/420-086

MKBT SZAKMAI KIRÁNDULÁS
Társulatunk a drezdai barlangkutatók meghívására 2007. augusztus 18—26. kö-zött autóbuszos utazást szervez Németországba. A kirándulás programjában egy-részt az Elbai homokkő-hegység területén található barlangok és felszíni jelenségek, valamint a Harz-hegység gipszkarsztjának megismerése szerepel. A kirándulás során idegenforgalmi és overallos barlangok felkeresését egyaránt tervezzük. A kirándulással kapcsolatos részletes információk iránt a Titkárságon lehet érdeklődni. 
F. N.

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

TISZTÚJÍTÓ KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉS


Társulatunk 2007. április 15-én tartotta tisztújító küldöttközgyűlését a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében. A szavazati joggal rendelkező, megjelent küldöttek száma 34 fő, volt a szavazati joggal nem rendelkezők száma 9 fő volt. 
A küldöttközgyűlés keretében az Érembizottság 
– a magyar karszt- és barlangkutatás előbbrevitelét szolgáló kimagasló társulati munkásságért adományozható Herman Ottó-éremmel a Társulat megújítása érdekében kifejtett szervező munkája, valamint a barlangkutatók képzésében évek óta betöltött irányító szerepének elismeréseként Börcsök Pétert,
– a 2006-ban alapított, a karszt- és barlangkutatás terén végzett kiemelkedő tudományszervező és tudományos ismeretterjesztő tevékenységért adományozható Papp Ferenc-éremmel első alkalommal az Érembizottság a hazai karsztokkal és barlangokkal kapcsolatos szerteágazó ismeretterjesztő tevékenységéért, valamint a magyar barlangkutatási eredmények hazai és nemzetközi megismertetése terén kifejtett munkásságáért Hazslinszky Tamást tüntette ki;
– a magyar karszt- és barlangkutatás előbbrevitelét szolgáló kimagasló kollektív munkásságért adományozható Herman Ottó-emléklapot a fogyatékkal élő gyermekek barlangi túráztatása érdekében végzett, példamutató tevékenységükért a Mikolovits Veronika által vezetett kollektívának ítélte oda.
A küldöttközgyűlés
– 75. születésnapja alkalmából Vidics Zoltánnét,
– 70. születésnapja alkalmából Csekő Árpádot, Gádoros Miklóst, dr. Lehmann Antalt, dr. Pályi Gyulát és dr. Zámbó Lászlót,
– 60. születésnapja alkalmából Benedek Attilát, Borzsák Pétert, Borzsák Zoltánt, Grosz Imrét, dr. Havas Pétert, Lendvay Ákost, Mikola Gábort, Simon Andrást, Staub Klárát és Szabó Gézát emléklappal köszöntötte.

A küldöttközgyűlés az alábbi határozatokat hozta:
– elfogadta a 2006. évről szóló főtitkári beszámolót,
– elfogadta a 2006. évről szóló közhasznúsági beszámolót,
– elfogadta a Felügyelő Bizottságnak a Társulat 2006. évi gazdálkodásáról szóló jelentését,
– elfogadta a Karszt és Barlang Alapítvány Kuratóriumának 2006. évi beszámolóját,
– elfogadta a Társulat 2007. évi költségvetését,
– elfogadta azokat a stratégiai szempontokat, amelyek a jövő évi közgyűlésen előterjesztésre kerülő alapszabálymódosítás kereteit biztosítják,
– megválasztotta a következő négy éves időszakra a Társulat új vezetőségét.

A Társulat 2007. április 15-i tisztújító küldöttközgyűlésén megválasztott tisztségviselők


Elnök: Dr. Leél-Őssy Szabolcs
Társelnökök: Hazslinszky Tamás, Dr. Lénárt László, Polacsek Zsolt
Főtitkár: Kiss Attila
Elnökségi tagok: Bartha László, Eszterhás István, Maucha László
Titkárok: Izápy Viktor, Nagy Sándorné Tóth Szilvia, Vid Gábor
Választmányi tagok: Károly Gábor, Kiss Jenő, Lieber Tamás, Perényi Katalin, Sívó Zsuzsanna, Szilvay Péter, Szittner Zsuzsa, Taródi Péter, Zentay Péter, Zih József
Felügyelő Bizottság:
Elnök: Dr. Csepregi István
Tagok: Csepreghy Ferenc, Gádoros Miklós, Szarka Gyula, Szőke Emilia
Póttagok: Nagy Sándor, Deák István
Érembizottság
Elnöke: Dr. Dénes György
Tagok: Dr. Fodor István, Hegedűs András, Kesselyák Péter, Dr. Móga János
A Karszt és Barlang Alapítvány Kuratóriumába a lemondott Polacsek Zsolt helyére Börcsök Pétert választotta.

KÖZHASZNÚÁSGI BESZÁMOLÓ

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatot a Fővárosi Bíróság 1999. január 19-én 13.Pk.60.438/1989/11 számon 1998. január 1. napjától kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősítette.
1. Egyszerűsített beszámoló, eredménylevezetés adatok e Ft-ban

Tétel megnevezése

Előző év

Tárgyév

Az összes közhasznú tevékenység bevétele

13 092

14 950

     Közhasznú célra, működésre kapott támogatás

1 590

5 042 

     Pályázati úton elnyert támogatás

1 950

2 048

     Közhasznú tevékenységből származó bevétel

7 917

5 912

     Tagdíjból származó bevétel

1 497

1 688

     Egyéb bevétel

138

260

     Vállalkozási tevékenység bevétele

0

0

Tényleges bevétel

13 092

14 950

 

 

 

Közhasznú tevékenység ráfordításai

12 112

15 329

Vállalkozási tevékenység ráfordításai

0

0

Adózás előtti eredmény

0

0

Tárgyévi közhasznú eredmény

980

-379

Társulatunk vállalkozási tevékenységet sem 2005-ben, sem 2006-ban nem folytatott.

2. Vagyonkimutatás

a 2006. december 31-i állapot szerint:                 adatok e Ft-ban

Tárgyi eszközök

371

264

Követelések

6

82

Készletek

502

502

Pénzeszközök

6 067  

5 040

Aktív időbeli elhatárolások

474

12

Eszközök összesen

7 420

5 900

 

 

 

Saját tőke

4 281

3 902

Tartalék

0

0

Kötelezettségek

1 349

1 315

Források összesen

7 420

5 900

 

3. Cél szerinti juttatások kimutatása
Társulatunk tagsága részére havonkénti rendszerességgel szerveztünk szakmai, ismeretterjesztő előadásokat, bemutatókat, melyen a részvétel ingyenes. Tagságunk részére kéthavonta megjelentettük az MKBT Tájékoztató kiadványunkat.

4. Társulatunk kiemelkedően közhasznú tevékenységeinek kiadásaihoz 2006-ban 
– a Nemzeti Civil Alapprogram I. körös pályázatán a Társulat működési kiadásainak fedezéséhez 1 000 000 Ft-ot,
– a Nemzeti Civil Alapprogram II. körös pályázatán a Társulat könyvtárának fenntartásához 200 000 Ft-ot,
– a Nemzeti Civil Alapprogram a Karszt és Barlang 2002—2003. évi számának megjelentetéséhez 700 000 Ft-ot
– a Nemzeti Civil Alapprogram a nyugat-dunántúli szakmai tanulmányúthoz 148 000 Ft-ot,
– a Környezetvédelmi és Vízügyi Előirányzatból a Cholnoky Jenő karszt- és barlangkutatási pályázathoz 360 000 Ft-ot,
– a Környezetvédelmi és Vízügyi Előirányzatból a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangokról készített angol nyelvű leporellókhoz 270 000 Ft-ot kapott.

2006. év folyamán a Társulat a magánszemélyek jövedelemadójának 1 %-ából 650 000 Ft-ot kapott, melyet részben a tagság informálásának érdekében kéthavonta megjelenő MKBT Tájékoztató megjelentetésére, részben működési kiadások fedezésére fordított.

5. A Társulat törvény szerinti vezető tisztségviselői részére a Társulattól 2006. évben kifizetés nem történt. A Társulatban munkaviszonyban álló alkalmazott részére 2006. évben járulékokkal együtt 3 198 000 Ft került kifizetésre.

6. Beszámoló a kiemelkedően közhasznú tevékenységről
Társulatunk taglétszáma jelenleg 670 fő.
– A Társulat tagjai, kutatócsoportjai és egyéni kutatói által karsztvidékek és barlangok bejárásával, megismertetésével, feltárásával olyan társadalmilag hasznos tevékenységet végeztek, amelynek megismertetésével, hasznosítási javaslatok kidolgozásával állami és önkormányzati szervek munkáját támogatták.
– Karsztterületek és barlangok rendszeres bejárásával és kataszterezésével, járatok térképezésével olyan természetvédelmi (barlangvédelmi) feladatokat láttak el, amelyek a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény végrehajtását segítették elő.
– Tagjai a megszerzett ismeretek széles körű elterjesztésével (előadások, publikációk, szakmai találkozók megszervezése) a társadalom tudatformálását szolgálták.
– Hazai, külföldi és nemzetközi szervezetekkel együttműködve, a magyar karszt- és barlangkutatás, az ehhez kapcsolódó érdekképviseleti és szakmai-tudományos tevékenysége koordinációs, információs feladatok ellátására is kiterjedt.
– A Társulat könyv-, térkép- és dokumentáció tára egyedi gyűjteményeinek nyilvános használhatóságával szintén közhasznú tevékenységet lát el.

Fenti tevékenységei közül Társulatunk 2006 folyamán 2 hazai nagyrendezvényt és 1 nemzetközi részvételű konferenciát szervezett, barlangi túravezetői és technikai tanfolyamokat bonyolított le. Folyamatosan bővítettük honlapunkat, valamint könyvtári állományunkban részleges állagmegóvást végeztünk.

Budapest, 2007. március 29.
Dr. Leél-Össy Szabolcs
elnök

A KARSZT ÉS BARLANG ALAPÍTVÁNY
2006. ÉVI KÖZHASZNÚ JELENTÉSE


A Fővárosi Bíróság a 12.(14) Pk. 64 456/14 számú, 2001. november 22. napján hozott végzésével a 887. sorszám alatt nyilvántartásban levő Karszt és Barlang Alapítványt (a továbbiakban: KBA) közhasznúvá nyilvánította.
Az Alapítvány közhasznú tevékenységei – a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Kszt.) alapján – a következők:
a) tudományos tevékenység, kutatás (Kszt.26.§ c/ 3. pontja), 
b) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés (Kszt.26.§ c/ 4. pontja),
c) természetvédelem, állatvédelem (Kszt.26.§ c/ 8. pontja),
d) környezetvédelem (Kszt.26.§ c/ 9. pontja). 
A Kszt. előírásai szerint a KBA-nak évente közhasznú jelentést kell készítenie, melyet annak Kuratóriuma fogad el. A KBA alapító okirata szerint az elfogadott közhasznú jelentésről a Kuratóriumnak az alapító Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatot (a továbbiakban: MKBT) annak küldöttközgyűlésén kell tájékoztatnia.

A KBA jelenlegi Kuratóriumát az MKBT 2004. április 24-én megtartott küldöttközgyűlése választotta meg a következők szerint:
Hegedűs Gyula elnök
Borzsák Sarolta titkár
Dr. Végh Zsolt gazdasági vezető
Tarnai Tamás kuratóriumi tag
Polacsek Zsolt kuratóriumi tag

A pályázatok nyertesei a kapott támogatásokról a szabályoknak megfelelően hiánytalanul elszámoltak.

A Kuratórium az elmúlt évben az Alapító Okiratban lefektetettek szerint végezte munkáját és eszerint gazdálkodtunk a ránk bízott vagyonnal is. 2006 tavaszán pályázatot hirdettünk meg a hazai barlangkutatás, ezen belül elsősorban a tudományos kutatás és a terepi feltáró kutatások segítése érdekében. A pályázatok beadási határideje 2006. április 10. volt. A megadott határidőre 9 pályázat érkezett be. Pályázni visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásra lehetett. A pályázati felhívást az MKBT Tájékoztatóban tettük közzé. A benyújtási és bírálati határidőt úgy állapítottuk meg, hogy az odaítélt támogatások a nyári táborok idejére már felhasználhatóak legyenek. A döntésnél kiemelt figyelmet szentelünk a Karszt és Barlang folyóirat kiadásának támogatására.
Az Alapítványi vagyon piaci értéke 2006. december 31-én meghaladta a 8 millió Ft-ot. A Kuratórium döntése értelmében az Alapítvány kockázatmentes értékpapírokban tartja a vagyonát és évente a hozam kerül felhasználásra. Az alapításkori időszakhoz (1990.) viszonyítva bekövetkezett fokozatos hozamcsökkenés eredményeképpen a felosztható összegek is csökkentek. 2006-ban a támogatásra felhasználható összeg 550 000 Ft volt.
Ebben az évben 9 pályázat érkezett be összesen mintegy 814 eFt támogatási igényre. A Kuratórium döntése alapján 7 pályázót tudtunk összesen 250 eFt támogatásban részesíteni. További 300 000 eFt-ot a Karszt és Barlang kiadására különítettünk el.
A KBA 2006. évről szóló pénzügyi beszámolóját a melléklet tartalmazza.
A KBA az elmúlt évben központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, kisebbségi települési önkormányzattól, települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől támogatást nem kapott.
A KBA vezető tisztségviselői az elmúlt évben az Alapítványtól semmilyen juttatásban nem részesültek.
A jelen közhasznú jelentést a KBA Kuratóriuma 2007. április 4-i ülésén megtárgyalta és elfogadta.
Budapest, 2007. április 4.
Hegedűs Gyula
a KBA Kuratóriumának elnöke

ÉRTESÍTÉS KÖZPONTI VIZSGÁRÓL ÉS TECHNIKAI 2 TANFOLYAMRÓL

Ezúton értesítjük a T. Tagságot, hogy az MKBT Oktatási Szakosztálya „Központi vizsgáztatást” tart 2007. június 30–július 01-én (szombat–vasárnap) az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan Budapesten.
Vizsgázni lehet: Alapfokú és Technikai 1. vizsga anyagából, amely egyben az ősszel (októberben) megrendezésre kerülő Technikai 2. (T2) tanfolyam szintfelmérője és felvételije.
A szintfelmérő után további jelentkezést Technikai 2-re nem tudunk elfogadni.
FIGYELEM: A tavaly ősszel megrendezett T2 bentlakásos tanfolyam résztvevői T2-ből most vizsgázhatnak. Csak a sikeres T2 vizsga alapján kaphatják meg az erről szóló bizonyítványt, és jogosultak jelentkezni a következő Túravezetői tanfolyamra!! Legközelebbi Túravezetői tanfolyam 2008-ban várható.
Az őszi T2 tanfolyamot az eddigi gyakorlat szerint egyhetes, bentlakásosra tervezzük Szögligeten, maximum 12–15 fős részvétellel. 
A vizsga és az őszi tanfolyam díját a Társulat elnöksége később határozza meg.
A vizsgával kapcsolatos korábbi (2005–2006-os) információk megtalálhatók a honlapon: http://www.barlang.hu/ 
A vizsga bizonyítványainak gördülékenyebb intézése céljából minden vizsgázó hozzon 2db igazolványképet a vizsgára.
Jelentkezéseket a csoportvezetőkön keresztül, vagy a csoport és tanfolyamvezetők ajánlásával, rövid szakmai életrajzzal fogadunk el írásban, illetve mail-en a Társulat titkárságán. Elérhetőségeket kérjük feltüntetni a személyes adatok között!!!
Jelentkezési határidő a vizsgára és szintfelmérőre, illetve az őszi T2-re, 2007. május 31.
Jelentkezéseket rövid szakmai önéletrajz nélkül nem fogadunk el!

Az Oktatási Szakosztály nevében
Börcsök Péter


A KARSZT ÉS BARLANG ALAPÍTVÁNY
2007. ÉVI PÁLYÁZATI FORDULÓJÁNAK NYERTES PÁLYÁZATAI


Az idei pályázati kiírásra beérkezett 9 db pályázat összesen 767 000 Ft értékben kért támogatást. Az Alapítvány kuratóriuma 8 pályázatot ítélt támogatásra érdemesnek, melyek között az alábbiak szerint osztotta fel a rendelkezésre álló 360 000 Ft-ot. 
E mellett a Kuratórium ez évben is elkülönített 160 000 Ft-ot a Karszt és Barlang folyóirat kiadásának társfinanszírozására.

 

Pályázó neve

Pályázati cél

Támogatási összeg

 

ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület

A Csévi-szirtek barlangjainak kutatása

70 000 Ft

 

PRO NATURA Karszt- és Barlangkut. Egyesület

Nyári tábor az Abaligeti-barlang vízgyűjtő területén

70 000 Ft

 

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület

A Szuadó és Trió-barlangok feltáró kutatása

50 000 Ft

 

TROGLONAUTA Barlangkutató Egyesület

A Naszályi-víznyelőbarlang feltáró kutatása

50 000 Ft

 

Gerecse Barlangkutató és Természetvédő Egyesület

Gerecsei barlangi denevérfaunisztikai és klimatológiai monitoring működtetése

30 000 Ft

 

MKBT Vulkánszpeleológiai Kollektíva

A 23. Vulkánszpeleológiai tábor,
Keleti-Mátra

30 000 Ft

 

Pécs-Baranyai Origó Ház Egy.  Mecseki Karsztkutató Csop.

A Spirál-víznyelőbarlang kutatása

30 000 Ft

 

ALBA REGIA Barlangkutató Csoport

Alba Regia nyári kutatótábor, 2007

30 000 Ft

 

 

 

Összesen:

360 000 Ft

 

 

HÍREK, HIRDETMÉNYEK

 

Leg… Leg… Leg…

 

A Világ leghosszabb barlangjai

 

 

km

  1. Mammuth Cave System

  2. Jewel Cave

  3. Optimiszticseszkaja

  4. Wind Cave

  5. Hölloch

  6. Lechuguilla Cave

  7. Fisher Ridge Cave System

  8. Siebenhengste-Hohgant System

  9. Systema Ox Bel Ha

10. Gua Air Jernih

USA

USA

Ukrajna

USA

Svájc

USA

USA

Svájc

Mexikó

Malajzia

590 629

218 179

215 000

193 250

191 909

187 295

175 876

149 000

142 854

129 919

 

 

 

A Világ legmélyebb barlangjai

 

 

m

1. Gouffre Voronja

2. Gouffre Mirolda-Lucien Boucler

3. Lamprechtsofen-Verlorenen Weg Schacht

4. Réseau Jean-Bernard

5. Torca del Cerro – Torca de las Saxifragas

6. Sarma

7. Cehi 2 „la Vendetta”

8. Vjacseszlava Pantjukina

9. Sistema Cheve (Ciucateco)

10. Sistema Huautla

Grúzia

Franciaország

 

Ausztria

Franciaország

Spanyolország

 

Grúzia

Szlovénia

Grúzia

Mexikó

Mexikó

2164

1733

 

1632

1602

1589

 

1543

1533

1508

1484

1475