MKBT TÁJÉKOZTATÓ  

 

2006 szeptember - október

 

Megjelenik minden páratlan hónap elején (lapzárta: minden páros hónap 10-én)

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. 

Tel.: 346-0494, tel./fax: 346-0495. E-mail: mkbt@axelero.hu; web: www.barlang.hu

Szerkesztő: Fleck Nóra. Felelős kiadó: dr. Leél-Őssy Szabolcs

A tájékoztató számára leadott cikkek, anyagok tartalmáért a szerzőik felelősek.

 Floppyn és e-mail-en érkező anyagokat Win 98/Office 2000 ill. Win XP formátumban tudunk fogadni.


nyomtatható verzió

PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK

XIII. LAKATOS (NEM MONDHATJUK KI MI) – ALSÓ-HEGY
2006

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 23-án, az idén immáron tizen-harmadik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás nép-szerűsítése. 
A k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született, amikor az alapítók barlang-kulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek, ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyve-legeként jellemezhető – átlagosan 80–100 gyakorlott barlangjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt. A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöl-jük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bo-csátunk minden csapat rendelkezésére, mely előzetesen letölthető lesz a Társulat honlap-járól (http://www.barlang.hu/ ).
A túrákon 3 fős társulások indulhatnak, egy zsombolyba elég egy csapattagnak le-ereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden csapat számára szükséges egy leg-alább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kö-télgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 8-kor indul-nak és délután fél 6-ig van lehetőség a zsom-bolyok felkeresésére.
A táborhelyre, amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz, 22-én péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!) .

Nyerges Miklós
MAFC Barlangkutató Csoport
(további info: mnyerges@mail.bme.hu
06-20-493-8157)BARLANGKUTATÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA

Szeged 2006. november 10–12. 


Az idei szakmai találkozót a Társulat, a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesülettel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen rendezi 2006. november 10–12. között Szegeden. A részletes program (előadások, vetítések beosztása, idő-pontja, helyszíne) a Tájékoztató november-decemberi számában jelenik meg.
Kérjük a rendezvényen részt venni kívánókat, hogy a szervezés érdekében a Tájékoztató végén található jelentkezési lapot legkésőbb október 10-ig szívesked-jenek a Társulat Titkárságára eljuttatni. 
A rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalók:
Részvételi díj: 2600 Ft, MKBT tagoknak 1300 Ft.
Szállás: kétágyas fürdőszobás szobákban 1700 Ft/fő/éj, 4 ágyas közös fürdő-szobás szobákban 1200 Ft/fő/éj.
Étkezés: ebéd 450 Ft/alkalom (szombaton és vasárnap), szombaton este vala-mennyi regisztrált résztvevő részére állófogadást ad a Szegedi Karszt- és Bar-langkutató Egyesület.
A korábbi évek rossz tapasztalatai alapján mostantól kezdve a szállást és étkezést csak azoknak a jelentkezőknek tudjuk biztosítani, akik jelentkezésüket a www.szkbe.hu oldalon elektronikusan megteszik, s a jelentkezést követően legkésőbb két héten belül a rendezvény részvételi díját, szállás- és étkezési költségét a Társulat bankszámlájára átutalják Akinek gondot okoz az elektronikus regisztrálás, az a Társulat Titkárságán személyesen is jelentkezhet, de jelentkezése csak a fenti költségek befizetése után válik véglegessé.
A rendezvényre a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület konferencia-pólót készíttet, mely minden regisztrált résztvevőnek jár. Ehhez kérnénk, hogy az igényelt pólóméretet (M, S, L, XL) szíveskedjetek vagy a fenti honlapon történő regiszt-ráláskor, vagy e-mail-ben a szokeemilia@gmail.com címen, vagy a Társulat Titkár-ságán legkésőbb 2006. október 30-ig megadni.
Ugyancsak a korábbi évek rossz tapasztalatai alapján jelezzük, hogy nyomtatott kiadvány megjelentetését nem tervezzük. Azoknak az előadásoknak az anyagát, amelyek elektronikus formában (CD, floppy) a rendezvény helyszínén leadásra kerülnek, még a helyszínen CD-re írjuk és a résztvevőknek átadjuk.

Rendezőség

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

TÁMOGATÓINK
Gádoros Miklós 4800 Ft Márkus István 2000 Ft Imre 10 000 Ft
A támogatásokat szívből köszönjük.

BESZÁMOLÓK, RÖVID CIKKEK

BESZÁMOLÓ AZ 50. BARLANGNAPRÓL

Aggtelek
2006. június 22–25.

Szervezte: Meteor TTE Baradla Barlangkutató Csoport

A jubileumi barlangnap a hagyományoktól eltérően már csütörtökön délután megkezdődött és szép számban érkeztek a regisztrációhoz a vendégek. Pénteken reggel elindultak a barlangtúrák, melyek egész nap zajlottak. A résztvevőket két nagybusz és két kisbusz szállította a barlangokhoz a három nap alatt. A péntek délutáni felhőszakadás sem rendített meg senkit, így a délutáni megnyitó már jó hangulatban zajlott. 
Az 50. jubileumi barlangnapot Dr. Dénes György az MKBT tiszteletbeli elnöke és Hazslinszky Tamás társelnök nyitotta meg. Szombaton reggel ismét indultak a barlangtúrák, illetve a Marcel Loubens Kupa nevezése. A verseny a Kossuth-barlangban, illetve előtte a fán és a medencében zajlott. Látványosak voltak a medencében megrendezett szinkronúszás gyakorlatai. A szép számban megjelent gyermekes apukák és anyukák a csemetéikkel egy kis ízelítő túrán és barlangi agyagozáson vettek részt a Baradla-barlangban. Délutánra a visszaérkező túrázók ismét megtöltötték a barlang előterét, ahol egyre inkább az esti vacsora kellemes illatfelhői szálltak. 18 órától a Magyar Barlangi Mentőszolgálat hordágyas mentési bemutatót tartott az aggteleki sziklafalon, a mentést Horváth Richárd a mentőszolgálat vezetője élőben kommentálta. A bemutató után felcsapódtak az alkalmi konyhasátor ponyvafalai és megkezdődött a jubileumhoz illő különleges vadragu szétosztása. A vacsora után jó hangulatú élőkoncertet tartott a Mini együttes sok résztvevő nagy örömére. A koncert után végre kedvezett az időjárás a vetítésekhez, így a recepció előtt gyorsan kialakított „mini moziban” élvezhettük a különböző filmeket, beszámolókat. Vasárnap reggel ismét felkerekedtek a barlangokba vágyók és egész nap túrázhattak. 
A regisztrált résztvevők száma 401 fő volt, melyhez hozzájön a rendezők, túravezetők létszáma, így a Barlangnap hivatalos résztvevőinek száma közel 500 fő volt. 
A barlangnap alatt összesen 1917 fő túrázott.
A Rákóczi-barlangban 22 túra zajlott 176 fő részvételével. A Földvári-barlangban 22 túra zajlott 176 fő részvételével. A Baradla-barlangban 13 hosszútúra ment 249 fővel. A Retek-ágat 86 fő tekintette meg 11 túrában. A Domicai Styx-ágban 105 fő túrázott 8 turnusban. A Béke-barlang rövid túrából 13-at indítottunk, 74 résztvevővel. A Meteor-barlangot 9 túrában 79 fő látogatta meg. A Kossuth-barlangot 126 fő tekintette meg 14 turnusban. A Vass Imre-barlangban végponttúrát 10 csoportban 115 fő tett. A kivilágított szakaszt 8 túrában 84 fő látogatta meg. A Vecsem-bükki-, Szabó-pallagi- és Almási-zsombolyban 16 fő túrázott. 
A helyszínen éjjel-nappal folyamatosan működött a büfésátor, ahol összesen 1250 l sört, közel 40 l röviditalt és 1100 pár sültkolbászt fogyasztottunk.
A Barlangnap főszervezője a Baradla Barlangkutató Csoport volt, azonban a találkozó nem sikerülhetett volna más csoportok, magánszemélyek támogatása nélkül. Külön köszönet a Szabó József és a P.T.E. Denevér Barlangkutató Csoportnak, akik beszerelésben, túravezetésben és a rendezésben is segítették a rendezvényt.
Köszönjük mindenkinek a türelmét, megértését és reméljük, jól éreztétek magatokat!
Gruber Péter
szervező

TÁRSULATI TANULMÁNYUTAK
Balaton-felvidék

Társulatunk immár szokásos tavaszi hazai tanulmányútját 15 fő részvételével 2006. május 12—14. között a Balatoni Nemzeti Parkkal kötött együttműködési meg-állapodás keretében és a nemzeti park szakmai támogatásával a Balaton-felvidékre szerveztük. 
A péntek reggeli indulást követően utunk első állomása Zircen a Természettudományi Múzeum volt, ahol a Bakony természeti értékeivel, állat- és növényvilágával ismerkedtünk, majd a Reguly Antal műemlékkönyvtárat kerestük fel. Ezt kö-vetően rövid sétát tettünk a szomszédos arborétumban, majd folytattuk utunkat szálláshelyünkre, Bakonybélbe, ahol az Erdők Házában már várta csoportunkat a nemzeti park képviseletében Primusz József, aki először végigvezetett az épületben berendezett, a Bakony élővilágát, kőzeteit, az erdészetet és vadászatot bemutató kiállításon, majd élvezetes beszélgetés keretében a Boroszlán tanösvény egy részét jártuk végig, útba ejtve természetesen a környék nevezetes barlangját, az Odvaskő-barlangot. 

Az Odvaskői-barlangnál

Szombaton folytattunk utunkat az esti szállásunkat biztosító Balatongyörök felé, miközben számos érdekes látnivalót volt alkalmunk megismerni. Első programunk színhelye a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely volt, ahol ugyancsak a nemzeti park munkatársa,  Barcza  Gábor várta csoportunkat és ismertetett meg a bazaltvulkán történetével. A hegycsúcsról szép, bár kissé párás kilátás nyílt a Káli-medencére.

Következő helyszínünk a Szentbékállai-kőtenger volt,  ahol természetesen a kirándulás valamennyi résztvevője felmászott és kipróbálta a nevezetes ingókövet. Innen programon kívül még felkerestünk egy felszíni geológiai bemutatóhelyet, ahol a vulkáni működés nyomait tanulmányozhattuk, de ekkor már erős késésben voltunk következő helyszínünk, a Csodabogyós-barlang felé. A barlang parkolójában John Szilárd és a Styx Csoport tagjai már vártak bennünket, akikkel két csoportban túrát tettünk a barlang turistalátogatásra kiépített részein. 

Estére még két programunk volt hátra,  egy  rövid látogatás Takács Ferdinánd cserszegtomaji házában felszíni és barlangi festményei között, majd Ferdi vezetésével Rezibe indultunk, ahol testvérénél, Takács Ferencnél nagyon jó hangulatú borkóstolás és beszélgetés zárta volna a napot, de innen még Balatongyörökre indultunk, ahol már sötétben értük el a Balaton partján található szállásunkat. 

Csoportunk az ingókövön

 Utunk harmadik napján elsőként a Tihanyi-félszigeten felszíni kirándulás keretében felkerestük a barátlakásokat, majd – sajnos csak a rács külső oldaláról – benéztünk a Forrás-barlangba. Innen Balatonfüredre utaztunk, ahol a Lóczy-barlangot látogattuk meg, majd Késő délután érkeztünk vissza a Szemlő-hegyi-barlanghoz, ahol az érdeklődők még végigjárhatták a barlang kiépített részét, illetve végignézhették Takács Ferdinánd festménykiállítását a barlang aulájában. 

Morva-karszt

Idei első külföldi tanulmányutunk 27 fő részvételével 2006. július 3—9. között a Morva-karsztra vezetett. Szállásunk Veselice-ben, egy egykori katonai radarállo-máson berendezett turistaszálláson volt, ahol a berendezkedést és a cseh barlangász ismerősökkel történt programegyeztetést követően társaságunk a helyi sörökkel és becherovkával kötött közeli ismeretséget. 

Másnapi első programunk a Býči skála-barlang volt, ahol a társaság vállalkozó kedvű tagjai átkelve a szifonon is, nyakig vizesen végigjárták a barlangot, miközben a többiek a szifon körül a barlang jellegzetes fekete köveit gyűjtögették. A túra után a blansko-i karsztmúzeumban néztük meg a két teremből álló barlangos kiállítást, majd hazaérve a társaság friss tagjai még felmásztak a közeli kilátóba. 

Következő nap az Amatőr-barlang szerepelt a programban, melyhez először útba ejtettük a helyiek kis kutatóházát, ahonnan gyalog mentünk le a völgyben lévő barlanghoz. A száraznak nyilvánított barlangban már az első 50 méteren majdnem derékig merültünk az előzőleg leszivattyúzott szifonban, ami időközben sajnos újra feltöltődött. A létszámra való tekintettel három csoportban jártuk végig a barlangot, így gyakorlatilag másra mint egy kiadós kocsmalátogatásra már nem maradt idő. 

Csütörtökön a Rudicei-víznyelőbarlang bejárása szerepelt a programban. Mivel kísérőink azzal vigasztaltak, hogy a barlangból hiányoznak a kötélhidak, a víz pedig nyakig ér, a társaság fele kihagyta a barlangtúrát. Alternatív programként gyalogtúrát tettünk a Jedovnice-i tóhoz és vissza.  Sajnos a nagy vízről  szóló  információ nem jött

be, sőt a kötélhidakkal is minden rendben volt, így a Rudicei-víznyelőbe feltétlenül vissza kell mennünk. Akinek kedve volt, még megnézte a régi szélmalomban berendezett helytörténeti kiállítást, majd hazafelé még felkerestük a Piková dámabarlang bejáratát, a Stará és Nová Rasovna víznyelőket, végül pedig Holstejn várának romjait és a vár alatt levő Lidomorna-barlangot. 

Pénteken idegenforgalmi barlangok szerepeltek a programban. Elsőként a Kateřinská-barlangot néztük meg, majd kerekes kisvonattal a Punkva-barlanghoz mentünk. A szokásos csónakos túra után felvonóval mentünk fel a Macocha-szakadék tetejére, ahonnan gyalogtúrával jöttünk vissza a Pusty zleb-en keresztül, víznyelőket és kisebb barlangokat érintve a parkolóhoz. Aznapi programunkat a šošůvkai bányatavi fürdéssel fejeztük be.

Szombaton hatalmas felhőszakadás közepette érkeztünk a Sloup-šošůvkai-barlanghoz, de mire végeztünk a látogatással, már hét ágra sütött a nap. Délután a Sachta-barlang szerepelt a programban, mely egy nemrég felfedezett, ugyancsak az Amatőr-barlangrendszerbe vezető zsomboly volt. Itt 70 m mélységbe ereszkedtünk le létrákon egy nagy méretű patakos,  szép  cseppkövekkel díszített barlangszakaszba.  A  létrázás  okozta  izomlázat az előző napi bányatóban lazítottuk,  majd igyekeztünk haza a búcsú-partyra. 

A Kateřinska-barlangnál

Sajnos a tábortüzet elmosta az eső, de a hangulatot nem tudta lehűteni. A Csomor Miki születésnapjával és a foci VB elődöntőjével egybekötött buli nagyon jó hangulatban zárult. 

Vasárnap már csak a Balcarka-barlang meglátogatása volt hátra, meg egy rövid kitérő a brno-i Tesco-ba, s már el is repült az egy hét. 

F. N

A búcsúparty

BESZÁMOLÓ A SOPRONI-HEGYSÉGBEN RENDEZETT 22. VULKÁNSZPELEOLÓGIAI TÁBORRÓL

 A Soproni-hegység nemkarsztos barlangjainak kutatására szervezett 22. Vulkán-szpeleológiai Tábor 2006. július 1–9. között került megrendezésre. Sátorozási lehe-tőség híján a tábor központja és szálláshelye Sopronban, a Ferenczy úti Kollé-giumban volt. A barlangkutató tevékenységben 10 személy vett részt.

A tábor célja a hegység magyar és osztrák oldaláról a már ismert, valamint a korábban még nem dokumentált nemkarsztos barlangjainak felkeresése és katasz- terszerű feldolgozása volt. Ennek érdekében 14 terepbejáró túrát tettünk és alaposan

átvizsgáltunk  számos  ígéretesnek  tűnő  sziklakibúvásos helyet, melyeknek sajnos – mint a tapasztalat is igazolja – csak kisebb hányada tartalmaz barlangokat. Jelenlegi és korábbi vizsgálódásaink, valamint más kutatók leírása szerint a Soproni-hegység magyar részén 16 természetes barlangot és 3 barlangnak nevezett mesterséges üreget ismerünk. Az osztrák oldalon további 8 természetes és 1 mesterséges üreg regisztrált. A hegység összes szpeleológiai objektumának háromnegyede (21 bar-lang) lajta mészkőben levő üreg, egynegyede (7 barlang) homokkőben, konglome-rátumban, illetve gneiszben alakult barlang.

A tábor ideje alatt az üregek többségét megnéztük, de részletesebb vizsgálódá-sokat – a tábor jellegének megfelelően – csak a nemkarsztos barlangok esetében végeztünk. Öt természetes keletkezésű nemkarsztos barlangról tudunk, ezek:

1. Bécsi-dombi-barlang (konglomerátumban) 24,1 x 2,5/+1,3 m

2. Szikla-barlangeresz (konglomerátumban) 2,0 x 6,4/+1,1 m

3. Ferenc-barlang (homokkőben) 26,0 x 6,4/+2,5 m

4. Ottó-barlang (homokkőben) 15,2 x 7,0/+4,3 m

5. Bánfalvi kőfejtő barlangja (gneiszben) 2,3 x 3,0/+1,8 m,

Valamint két nem karsztosodó kőzetben levő, eredeti funkciójukat már elvesztett, barlangszerű mesterséges üreget tartunk számon:

6. Mithrász-barlang (gneisz, csillámpala, mészkő) 5,7 x 5,8/+3,2 m

7. Szálasi-óvóhely (konglomerátum, homokkő) kb. 22/+2 m.

A Soproni-hegység leghosszabb barlangja az osztrák oldalon (Szent-margitbánya község mellett) levő, lajta mészkőben alakult, 250 m-es Fledermauskluft. A nemkarsztos barlangok közül a viszonylag laza (szarmata ko-rú) homokkőben képződött, hatalmas csarnokokat alkotó – akár lóháton is bejárható – Ferenc- és Ottó-barlangok a legjelentősebbek, valamint kuriózumnak számít a Bánfalvi kőfejtő barlangja, mint az első és ezideig egyetlen magyarországi gneisz-barlang.

Tevékenységünkhöz az engedélyt az Észak-dunántúli    Környezetvédelmi,  Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adta, anyagi támogatást a Karszt és Barlang Alapítványtól és az Alpokalja Turista Egyesülettől kaptunk. A támogatásokat ezúton is hálásan köszönjük.

A homokkőben kialakult Ferenc-barlang csarnoka

Eszterhás István


HÍREK, HIRDETMÉNYEK

Értesítjük a Tisztelt Tagságot, hogy a Sátorkőpusztai-barlang felfedezésének 60. évfordulóján emléküléssel egybekötött ünnepséget tartunk Dorogon, október 14-én, szombaton. Részletek a www.bebte.hu oldalon lesznek megtekinthetők. Minden érdeklődőt szeretettel látunk.
Lieber Tamás

KÜLFÖLDI RENDEZVÉNYEK

SPELEOPHOTOGRAPHY 2006
13. nemzetközi fotóverseny

Szervező: a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Szpeleológiai Múzeum
Pályázati feltételek:
– fekete-fehér vagy színes 18 x 24 cm-es vagy ennél nagyobb méretű papírképek;
– a képek hátoldalára rá kell írni a szerző nevét, címét, a kép címét. A képek mellé ki-töltendő a jelentkezési lap, amely a Társulat Titkárságán beszerezhető;
– egy versenyző legfeljebb 10 felvételt küldhet be;
– beküldendő továbbá a pályázó rövid életrajza (neve, születési helye, ideje, hobbijai, valamint azok a kiállítások, versenyek, melyeken korábban részt vett), amely a kiállítási katalógusban megjelenik.
Beküldési határidő: 2006. szeptember 30. A kiállítás megnyitója: 2006. december 15.
További részletek a Titkárságon található körlevélben.

CONGRESUL NAŢIONAL DE SPEOLOGIE 2006
Herkulesfürdő. 2006. szeptember 20–24.
Információ: Radu Puscas : radupuscas_tm@yahoo.com

„SCARBURO” Nemzetközi Barlangásztalálkozó Olaszországban
Casola Valsenio 2006. november 1–5.
Részletek a www.ssi.speleo.it honlapon.

EURÓPAI SZPELEOLÓGIAI KONGRESSZUS
2008 augusztus – Vercors (Franciaország)
Részletek a http://www.vercors2008.ffspeleo.fr honlapon


MEGJELENT!

Kraus Sándor válogatott írásai
25 év anyagából 55 barlangföldtani cikket tartalmaz a 180 oldalas, A/4 méretű könyv. A Függelékben további 7 anyag nem szorosan a földtanhoz tartozik. A sokszor bírált stílusú írásokat 21 ábra (és térkép), valamint 15 táblázat teszi érthetőbbé. (A bírálatok szövege is benne van …)
Kapható a Társulat Titkárságán (is) 1800 Ft-ért, korlátozott számban. 

BARLANGNAPOK
(ankétok, vándorgyűlések)
1955—2005

Áttekintés és összefoglalás az 50. Barlangnap alkalmából a Társulat, illetve jogelődje által a fenti időszakban szervezett és lebonyolított rendezvényekről.

Kapható a Titkárságon. Ára: 150 Ft

AKCIÓ !

A Társulat felszámolja a Solymári-ördöglyuk üzemeltetéséből megmaradt sisak- és overallkészletét. 
Az overallok 1000 Ft/db, a sisakok 500 Ft/db áron eladók.

2004. évi Barlangnapi (Pál-völgy) póló 200 Ft/db.