MKBT TÁJÉKOZTATÓ 2004 – JÚLIUS-AUGUSZTUS

 

MKBT TÁJÉKOZTATÓ

Megjelenik minden páratlan hónap elején (lapzárta: minden páros hónap 10-én)

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Tel.: 346-0494, tel./fax: 346-0495. E-mail: mkbt@axelero.hu

Szerkesztő: Fleck Nóra. Felelős kiadó: dr. Leél-Őssy Szabolcs

A tájékoztató számára leadott cikkek, anyagok tartalmáért a szerzőik felelősek.

 Floppyn és e-mail-en érkező anyagokat Win 98/Office 2000 ill. Win 95 /6.0 formátumban tudunk fogadni.

 

 

 [!]

 

 

TARTALOM

 

     PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK

     LAKATOS KUPA

     BESZÁMOLÓ A PSZEUDOKARSZT SZIMPÓZIUMRÓL

     HÉVIZES BARLANGOK GENETIKÁJA ÉS KÉPZŐDMÉNYEI

     XLVIII. BARLANGNAP

     HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

     HÍREK, HIRDETMÉNYEK

     KÜLFÖLDI RENDEZVÉNYEK

 

 

DR. HEVESI ATTILA,

Társulatunk volt elnöke

„A magyarországi karsztok fejlődéstörténet és formakincs szerinti csoportosítása. Az Aggteleki jellegű karsztok felszíni formakincse” című értekezését 2004. június 30-án sikerrel megvédte, s ezzel az MTA doktora tudományos címet elnyerte.

Szívből gratulálunk és további sikeres tudományos munkásságot kívánunk.

u    u    u

 

T Á M O G A T Ó I N K

 

Gyúró Lehel

Karsztvízgazda BT

2 100 Ft  

25 000 Ft

 

 

 

 

Korpás László

Maucha László

Takácsné Bolner Katalin

25 000 Ft

25 000 Ft

25 000 Ft

 

lemondva a Cholnoky-pá-  lyázat bírálatáért járó     díjról

 

Többek kérésére közöljük a Társulat bankszámla számát, amelyre közvetlenül is befizethetik adományaikat, valamint mód van a tagdíjak átutalással történő rendezésére is: 10200830-32310384.

Támogatóinknak ismételten megköszönjük nagylelkű adományaikat.

 

 

PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK

 

AZ ANUBISZ BARLANGKUTATÓ CSOPORT HÍREI

Az Anubisz Barlangkutató Csoport a nagyváradi „Z” Barlangkutató Csoporttal közösen 2004. július 9—18. között megrendezi szokásos nyári kutatótáborát az erdélyi Királyerdőben, az erdődámosi karsztfennsíkon.

A kutatótábor fő célja a Király-barlangrendszer továbbkutatása, térképezése (a barlang eddig bejárt, feltárt szakasza kb. 4 km!!).

Megfelelő létszám esetén további két víznyelő bontását tervezzük, melyek vízfes-tése jelentős méretű járatrendszerre enged következtetni.

A résztvevőknek lehetőséget biztosítunk a környező barlangok megtekintésére kölcsönös együttműködés esetén.

Szállás a dámosi (románul Dámis) kutatóházban, teljes ellátással 1800 Ft/nap (napi kétszeri étkezés (mindenki annyit ehet, amennyit bír! A menüből: babgulyás, lencsefőzelék, rablóhús, bundás kenyér stb.), étkezés nélkül 1000 Ft.

Hideg-melegvizes fürdési lehetőség zuhanyozóban. Külön helyiség az overallok, aláöltözés szárítására.

Korlátlan sör- és pálinkafogyasztási lehetőség reális áron.

A kutatóház Budapesttől 350 km távolságra van, ebből 13 km közepes minőségű földút. A megközelítéshez részletes térképet biztosítunk!

A házhoz legközelebb eső zsomboly 150, a legközelebbi víznyelő 30 méterre van. A környék legmélyebb zsombolya Stanul Fonchii, -339 m, a leghosszabb patakos barlang a Ciur Ponor, 14 km járathosszal.

Hogy mégis mire számíthatsz, megnézheted a: kep.tar.hu/anubis oldalon.

 

Regisztráció:

Kocsis András

1095 Budapest, Mester u. 41/a

Tel: (06-1) 216-1734

Mobil: 06/20-367-6964

06/20-373-9418

u    u    u

Barlangkutató múzeum a Művészetek Völgyében

július 23–augusztus 1.

 

Szervező:  Pannónia Alapítvány, Budapest

A múzeum helye: Öcs, Szabadság utca 13.

A részletes program megtalálható a Tájékoztató 2004. május—júniusi számának 8—9. oldalán.

Információ: Kardos László tel: 06-70/2205-527

u    u    u

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívok mindenkit a 33 éves barlangkutató tevékenységem ünnepi kerti partijára, amelyet a Művészetek Völgye Fesztivál keretén belül tartok, 2004. 07. 31-én, 19 órától, helye Öcs. Szabadság u. 8-13. Fő műsor a „Csodabirodalom” című természetvédő barlangkutató rockopera ősbemutatója. A műről: „A szerző (azaz én) saját példáján keresztül a rousseau-i gondolatokat, a mese műfaját és a könnyű zene eszközeit választotta a barlangkutatás bemutatására, így igyekszik ráébreszteni mindenkit az embertársai és a természet szeretetére, megvédésére”.

Egyben szeretettel látunk mindenkit a 10 napos rendezvény-sorozatunkra, amelynek valójában az a célja, hogy amíg megrendezik a Művészetek Völgye Fesztivált, addig mi is jelen legyünk ezen programokkal. Mire jó ez? Csak néhány ötlet! Lehetne ez a nosztalgia tábor, az öreg barlangászok rehabilitációs központja, vagy a fiatal barlangászok fanatizáló tréningje, esetleg az itthon rekedt (azaz, akik nem tudtak kimenni egy külföldi expedícióra) barlangászok kárpótlási tábora. Családostul is lehet jönni, mert a barlangkutató hozzátartozónak, akit nem érdekel a kutatás, annak ott van az öt falu színes program-választéka, köztük a gyermek programok, a közeli tisztavizű tavak, vagy a Balaton, esténként pedig a jobbnál jobb koncertek, hát kell ennél jobb?!

Részletes program a www.kapolcs.hu, illetve a SÚGÓ különszámában.

 

Kardos László: 06/70-2205-527

 

ALBA REGIA NYÁRI KUTATÓTÁBOR

augusztus 7–20.

 

Szervező:  Alba Regia Barlangkutató Csoport.

A tábor helye: Tés-Csőszpuszta, Alba Regia Barlangkutató Állomás

A tábor célja: A Tési-fennsík karsztobjektumainak feltáró kutatása és a terület bemutatása

A tábor programja: Az Alba Regia-barlang és a felszínén nyíló karsztobjektumok kutatása. A 101-es, 113-as és a 114-es  jelű víznyelők kutatása az Alba Regia-barlanghoz tartozó rendszerek feltárását eredményezheti. Feltáró munka lesz továbbá a Szelelő-lyukban és a 43-as számú Doboshegyi-barlangban is.

Egyéb programok: Esténként diavetítés, tábortűz nótaszóval, jó hangulattal, barlangi élménybeszámolókkal.

Szállás, ellátás, költségek: A részvételi díj: 400 Ft/fő/nap teljes ellátással. Szállás a kutatóház padlásán, vagy a kutatóház táborkertjében saját sátorban, idősebbeknek a kutatóházban. A faluban kocsma, posta és élelmiszer beszerzési lehetőség van. Melegvizes tisztálkodási lehetőség és ételmelegítési lehetőség biztosított.

Szükséges felszerelés: egyéni barlangjáró alapfelszerelés, sátor, hálózsák, derékalj, túrabakancs, munkaruha (overall), melegítő ruházat, gumicsizma, fő és tartalékvilágítás, tisztálkodó felszerelés.

Jelentkezés és információ:

Szolga Ferenc, tel: 22/418-224
Szarka Gyula, tel: 22/310-866

u    u    u

STYX NYÁRI TÁBOR

augusztus 20-22.

 

Szervező:  STYX Barlangkutató Csoport.

A tábor helye: Balatonederics, kőfejtő

A tábor programja: A tábor fő programja a G.N. töbör barlangjának feltáró kutatása valamint a balatonedericsi Csodabogyós-barlang és kisebb testvére a Szél-lik közötti összeköttetés megtalálása, szűkületek átvésésével. Nem kisebb eredménnyel kecsegtet a Döme-barlang Patakos-ágának végponti szifonján való átjutás sem

Szállás, ellátás: ellátás egyénileg, beszerzési lehetőség biztosítva. Sátorhely biztosított.

Egyéb programok: A feltáró kutatások mellett lehetőség nyílik barlangtúrára a Csodabogyós-barlangban, kirándulás az Afrika Múzeumba, esténként fürdőzés a Balatonban.

Szükséges felszerelés: barlangjáró alapfelszerelés és alpintechnikai felszerelés, esetleg neoprén.

Jelentkezés és információ:

John Szilárd, tel: 06-30/3066-050, 70/2017-804

 

SZENTGÁLI BARLANGKUTATÓ TÁBOR

augusztus 21-29.

 

Szervező: Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület

A tábor helye: Szentgál, Alszegi-rét

A tábor célja: A Szentgáli Kő-lik feltáró kutatása és a terület bemutatása.

A tábor programja: Fő munkahelyünk a Szentgáli Kő-lik lesz. A tavalyi nyári kutatótábor során a barlang legmélyebb pontján egy 6 méter mélységű kutatóaknát ástunk. A barlang mélysége ezzel meghaladta a 40 métert.

Az idei tábor során – újabb ismeretlen járatok feltárásának reményében – folytatjuk a kutatóakna mélyítését. A végponton kitermelt üledéket a barlang teljes hosszában kiépített drótkötél pályákon szállítjuk a felszínre.

Egyéb programok: A feltáró kutatás mellett lehetőség lesz a területet bemutató terepbejárásokra, valamint gyalogtúrákra. Esténként tábortűz.

Szállás, ellátás, költségek: sátorhely, naponta egyszeri meleg étel, valamint az egyesület szentgáli kutatóházában tisztálkodási lehetőség díjmentesen biztosított.

Szükséges felszerelés: sátor, hálózsák, derékalj, túrabakancs, munkaruha (overall), melegítő ruházat, fő és tartalékvilágítás, tisztálkodó felszerelés.

Jelentkezés és információ:

Tóth József, tel: 06-20/4707-096

    Schäfer István Zsolt, tel: 06-70/3828-595

 

u    u    u

XI. LAKATOS KUPA – ALSÓ-HEGY

2004

 

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 25-én az idén immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Lakatos Kupa barlangi teljesítménytúrát és versenyt. A rendezvény elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése.

A kupát a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. A kupa ötlete és elnevezése akkor született, amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek, ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80–100 gyakorlott barlangjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.

A túrán 3 fős csapatok indulhatnak, egy zsombolyba elég egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden csapat számára szükséges egy  legalább 60 méter hosszú kötél (lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám. A verseny résztvevői szombat reggel 8-kor indulnak és délután fél 6-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

 

 

Az idén is némelyik zsombolyban külön elbírálás mellett ügyességi feladatok megoldására is lehet vállalkozni, amit elsősorban az ilyen feladványok megoldására szakosodottak figyelmébe ajánlunk, de a kezdő versenyzők is sokat tanulhatnak, ha vállalkoznak a mutatványra. Ennek megfelelően az abszolút győztes mellett több győztes csapat neve is megemlítésre kerülhet az eredményhirdetés során.

 

 

A táborhelyre, amely idén ÚJRA a Vecsem-forrásnál lesz, péntek estétől várjuk a résztvevőket (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!).

 

Nyerges Miklós

 MAFC Barlangkutató Csoport

(további info: mnyerges@mail.bme.hu

06-20-493-8157)

 

BESZÁMOLÓK

 

BESZÁMOLÓ A PSZEUDOKARSZT SZIMPÓZIUMRÓL

 

A 8. Nemzetközi Pszeudokarszt Szimpózium 2004. május 25. és 29. között a szlovákiai Teplý Vrch-ben (Meleghegyen) a „Drieňok” Környezetvédelmi Oktatási Központban került megrendezésre. A tudományos összejövetelt a Szlovák Barlangok Igazgatósága, a Szlovák Barlangtani Szövetség és az UIS Pszeudokarszt Bizottsága szervezte. A szervező bizottság munkáját Gaál Lajos irányította. 10 ország (S, CZ, D, FIN, H, I, NL, PL, RO, SK) hozzávetőleg 60 kutatója vett részt a nemkarsztos barlangokkal foglalkozó programokon.

A tudományos szekcióüléseken 18 előadás hangzott el a genetika, a formakincs, a pszeudokarsztos tájak és barlangok bemutatása, a biológia, a régészet, az ismeretek dokumentálása és a barlangvédelem tárgykörében. További néhány tanulmány (cseh, lengyel, román, spanyol, USA-beli kutatóktól) csak a Proceedings kötetben fog szerepelni az előadók távolléte miatt. A magyar résztvevők három előadással gazdagították az ülésszak választékát, úgymint DÉNES Gy.: Pszeudo-karsztos barlangok kutatása a Korponai-hegységben középkori oklevelek alapján, ESZTERHÁS I.: Explóziós barlangok a Kárpát-medencében, ESZTERHÁS I.—SZENTES Gy.: Magyarország nemkarsztos barlangjainak digitális katasztere. Három poszter különböző csehországi homokkőhegységek pszeudokarsztjelenségeit szemléltette, egy pedig az észak-olaszországi flisbarlangok genetikáját. A dia-és videobemutatón érdekes képsorokat láthattunk a világ néhány nemkarsztos barlangvidékéről.

Az előkirándulás a Derencsényi-karszton a mészkő és andezit kontakt zónájának jelenségeihez kalauzolt. A szimpóziumhoz szervesen két kirándulás kapcsolódott. Az egyik a Pogányvár számos bazaltbarlangjának fontosabb típusait, kőtengereit, kőutcáját és a Nyáry-barlang gyökérsztalagmitjeit mutatta be, a másik a Korponai-hegység andezitagglomerátumában alakult falenyomatüregeket. Két utókirándulási túra között lehetett választani: a résztvevők egyik csoportja a szlovákiai idegenforgalmi barlangokat (Ochtina, Domica, Gombaszög, Szilice), a másik csoport az észak-magyarországi Szilvás-kő bazaltban alakult konzekvenciabarlangjait tekintette meg.

A szimpózium ideje alatt tartott ülést az UIS Pszeudokarszt Bizottsága, ahol összegezték az elmúlt öt év munkáját, elfogadták a következő szimpózium Lengyel-országban való megrendezését, kritizálták az athéni UIS kongresszus eddigi elő-készületi tevékenységét, petíciót fogalmaztak meg és írtak alá a spanyolországi Maúxo-gránithegység egyedülálló formakincsekkel és archeológiai leletekkel bíró barlangvidékén tervezett természetrombolás ellen, valamint bizottsági tisztújítást hajtottak végre. A tisztségükben megerősített vezetők: Jiří Kopecký (CZ) tiszteleti elnök, Eszterhás István (H) elnök, – az újonnan választott vezetők: Rudolf Pavuza (A) alelnök, Gaál Lajos (SK) titkár.

A 8. Nemzetközi Pszeudokarszt Szimpóziumot valamennyi résztvevő egybe-hangzó véleménye szerint kiemelkedően eredményesnek tartjuk. A szervezés, a rendezés, az ellátás, a programok változatossága példamutató volt. A résztvevők száma meghaladta a várakozásokat, és először üdvözölhettük sorainkban az olasz és finn kutatókat. A tudományos beszámolók többsége új eredményeket mutatott be. A kirándulásokon sokféle barlangot és egyéb pszeudokarsztos jelenséget láthattunk. A hangulat mindvégig oldott és vidám volt, mely aztán a folklór műsorral színezett záróbanketten csúcsosodott ki. A baráti kapcsolatokban megerősödve, ismeretekkel és élményekkel feltöltődve kellemesen gondolunk az együtt töltött napokra.

 

Eszterhás István

u    u    u

 

 

HÉVIZES BARLANGOK GENETIKÁJA ÉS KÉPZŐDMÉNYEI

 

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

 

A Társulat június 21—24. között rendezte meg – a Pál-völgyi-barlang felfedezésének 100. évfordulója alkalmából – a Hévizes barlangok genetikája és képződményei c. nemzetközi konferenciát. A rendezvényen összesen 45 fő (38 magyar, 7 külföldi) vett részt; az elhangzott 27 előadás (24 magyar, 3 külföldi) közül 17 foglalkozott a hévizes barlangok elméleti kérdéseivel ill. bemutatásával, míg 10 előadás a Pál-völgyi-barlang széles skálán mozgó témakörű bemutatásával.

A konferencia résztvevői meglátogatták a Gellért-hegy hévizes barlangjait, valamint a Gellért-fürdőből kiinduló hévízfeltáró alagutat. Elsősorban a külföldiek számára volt lehetőség a Budai-hegység hévizes nagybarlangjainak (József-, Ferenc-hegyi-, Mátyás-hegyi-, Szemlő-hegyi- és Pál-völgyi-barlang) meglátogatására.

Esténként a Budai-hegység hévizes barlangjainak bemutatását jól kiegészítő dia és videovetítésekre került sor.

Június 23-án – a konferencia eseményei közé iktatva, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság rendezésében – került sor a Pál-völgyi kőfejtőben felállított sátorban a 100. éves évforduló ünnepi megemlékezésére, melynek programján ünnepi és értékelő beszédek,  könyvbemutató,  majd a barlangbejáratnál emléktábla leleplezése  és

 

A konferencia hivatalos megnyitása (balról jobbra): Hazslinszky Tamás, a konferencia szervezője, dr. Leél-Őssy Szabolcs, az MKBT elnöke, Haraszthy László helyettes államtitkár, a Természetvédelmi Hivatal elnöke, dr. Dénes György, az MKBT tiszteletbeli elnöke, Nyíry Csaba, a II. ker. Önkormányzat kabinetfőnöke, dr. Szabó Sándor, a DNPI igazgatója

 

barlanglátogatás szerepelt. Végül a rendezők sajtótájékoztatót tartottak és fogadást adtak a konferencia résztvevői és a meghívott vendégek részére. Este a kőfejtő színpadán a Miskolc Dixieland Band adott élvezetes hangversenyt.

A konferencia csütörtökön koradélután zárófogadással fejeződött be. A rendezvényről kedvező, elismerő véleményeket kaptunk. Különösen a külföldiek szóltak elragadtatással mind a konferencia szervezéséről, mind a meglátogatott barlangokról.

Az elhangzott előadásokat tartalmazó kiadványt – terveink szerint, de az előadásanyagok beérkezésétől függően – ez év végére kívánjuk megjelentetni.

Megjegyzendő, hogy – bár a végleges számvetés még nem történhetett meg – a rendezvény várhatóan anyagilag is kedvezően fog zárulni, ami a Társulat helyzetét is jelentősen segíteni tudja.

Végül köszönetet mondunk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak, a II. ker. Polgármesteri Hivatalnak, az Amphora Búvár Klubnak, Kalinovits Sándornak, Hégráth Lászlónak, akik anyagi és technikai eszközökkel, valamint archív anyagok rendelkezésre bocsátásával támogatták a konferenciát és segítették annak sikeres lebonyolítását.

H. T.

u    u    u

XLVIII. BARLANGNAP

Az idei, XLVIII. Barlangnap – a Pál-völgyi-barlang felfedezésének 100. évfordulója alkalmából – a Pál-völgyi kőfejtő központtal, csatlakozva a Hévizes barlangok genetikája és képződményei nemzetközi konferenciához – június 25—27. között került megrendezésre.

 

A rendezvénynek – az eddigi budapesti székhelyű barlangnapokhoz képest örvendetesen sok – összesen 316 regisztrált résztvevője volt. A három nap alatt olajozottan lebonyolított 24 barlangi (Bátori-, Ferenc-hegyi- /kis és nagy kör/, Mátyás-hegyi-, Pál-völgyi-barlang /nagy kör, jubileumi/, Solymári-ördöglyuk, Szemlő-hegyi-barlang, valamint Pál-Mátyás átmenő) és 1 felszíni (Gellért-hegyi barlangok) túrán résztvevők száma meghaladta a 260 főt, valamint 2 búvártúrán 5 fő merült a Molnár János-barlangban.

 

 

Barlangnapi tábor a Pál-völgyi kőfejtőben

 

A Mátyás-hegyi-barlangban szombaton rendezett Marcel Loubens-kupáért 17 csapat szállt versenybe, ahol az alábbi eredmények születtek:

 

 

 

pont

 

 

 

 

1.

Nyomorékok (Adamóczky György, Sióréti Gábor, Takács Róbert)

283

 

8.

9.

Gubacsnő

BEAC lányok

166

151

2.

FTSK Hard (Gáspár Vera, Kántor Zsolt, Pintér Gábor)

262

 

10.

10.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

Térkép, de minek

Tequila

TAJGETOSZ

Lóhalál

Visszamennénk

Bárányok hallgatnak

Ilona és a vicces fiúk

Nincs információ

142

142

140

112

106

86

27

15

 

3.

Sex on the beach (Czirják Julianna, Mikolovits Veronika, Szilágyi Nóra)

231

 

4.

BEAC I.

214

 

 

5.

Adrenalin

213

 

 

6.

A Szerény, a Hiú és a Pedofil

198

 

 

7.

BEAC II.

174

 

 

 

 

 

 

 

 

A verseny első három helyezettje a Tengerszem Sportboltban beváltható 7000, 5000 és 3000 Ft-os vásárlási utalványt nyert. Az első három helyezett csapat kapott 1-1 új Pál-völgyi-barlang könyvet, az első csapat nyert tovább egy-egy átmenő túralehetőséget és a hozzá tartózó pólót. A 3. helyezést elért női csapat tagjai részére a Novalpin Kft. 1 db 10 alkalomra szóló torna-, valamint 1db 10 és 1 db 20 alkalomra szóló szoláriumbérletet ajánlott fel. A Vass Imre Csoport 10 üveg pezsgővel jutal-mazta a helyezést el nem ért csapatokat, míg a Társulat MKBT-kiadványokat adott át.

Szombaton este, a vacsora után minden regisztrációs sorszám részvételével tombola-sorsolás, a Marcel Loubens-kupa eredményhirdetése, majd dia- és video-, valamint sztereo-diavetítés volt programon.

A Barlangnap sikeres lebonyolítását többen támogatták, akiknek ezúton is köszönetet mondunk:

Környezetv. és Vízügyi Minisztérium (projektor)

Duna—Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (versenyjutalmak)

Guru (tombola-ajándékok)

Mountex (mászófal)

Novalpin Kft. (versenyjutalmak)

Tengerszem Kkt. (kedvezményes versenydíjak)

Vass Imre Barlangkutató Csoport (versenyjutalmak)

Kalinovits Sándor (laptop a vetítésekhez)

Pintér Gábor (számítógép regisztrációhoz)

Heltay Tamás–Kiss Attila (rendezvénysátor)

Somega Bt. (pénzbeli támogatás)

Köszönjük továbbá a barlangtúrákat vezető tagtársaink munkáját, akik sokszor naponta több nehéz és hosszú túrát is vezettek, valamint mindenki segítségét, amit a Barlangnap sikeres lebonyolításához nyújtottak.

Fleck Nóra

 

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

 

A TÁRSULAT VEZETŐ SZERVEINEK ÜLÉSEI

Elnökségi ülés határozatai, 2004. május 19.

E-21/2004 Felkérte Nagy Sándor főtitkárt és Hegedűs Gyula elnökségi tagot, hogy dr. Csepregi István bevonásával dolgozzák át a Társulat Szervezeti és Működési Szabályzatát. Határidő: októberi elnökségi ülés

E-22/2004 Elfogadta a Hévizes barlangok genetikája és képződményei című konferencia előkészítéséről szóló tájékoztatót.

E-23/2004 Elfogadta a Barlangnap előkészítéséről szóló tájékoztatót.

E-24/2004 Elfogadta 1 fő új belépő tagfelvételi kérelmét.

 

Elnökségi ülés, 2004. június 29.

E-25/2004 Határozatot fogadott el a felszerelést árusító cégek jövőbeni társulati rendezvényeken való képviseletével kapcsolatban. A határozat szövegét lejjebb közöljük.*

E-26/2004 Elfogadta a Hévizes barlangok genetikája és képződményei című konferencia sikeres lebonyolításáról szóló beszámolót, s köszönetét fejezte ki a szervezőknek az elvégzett munkáért.

E-27/2004 Elfogadta a Barlangnap sikeres lebonyolításáról szóló beszámolót, s köszönetét fejezte ki valamennyi szervezőnek és közreműködőnek az elvégzett munkáért.

E-28/2004 Felkérte Nagy Sándor főtitkárt, hogy az adatvédelmi törvény messzemenő betartása mellett készítsen korszerű tagnyilvántartó programot a Titkárság számára, amely megszünteti a jelenlegi elavult program több feladat csak manuálisan működtethető elvégzését.

E-29/2004 Határozatot fogadott el,  mely  szerint Nagy Sándor  főtitkár  részére havi 7200 Ft, Fleck Nóra ügyvezető titkár részére havi 3600 Ft mobiltelefon költség-térítést fizet, telefonkártya formájában.

E-30/2004 Foglalkozott a Karszt és Barlang folyóirat elmaradt számainak helyzetével. Az előzetes ütemezés alapján a 2000/2001. évi szám várható megjelenése még 2004 év végén várható. Az 1995/1996, évi szám 2004. év végén nyomdába adható, míg a 2002/2003. évi szám leszerkesztése 2005. június 30-ra várható.

E-31/2004 Elfogadta 3 fő új belépő tagfelvételi kérelmét.

------------

*Az E-25/2004. számú határozat teljes szövege, mely megjelent a levelező listán is.

Tisztelt Tagtársak!

A levelező listán nagy vihart kavart ügyet az elnökség valóban megvitatta mind a barlangnapon, mind tegnap este egy teljesebb ülés keretében, és a következőkben maradtunk:

A jól sikerült hétvégi barlangnapon sorozatos félreértések miatt nem lehettek jelen barlangi felszerelést árusítók. Ezt sokan hiányolták, ezért az elnökség állásfoglalása szerint a továbbiakban minden MKBT rendezvényen (barlangnap, szakmai napok) minden ezzel foglalkozó cég azonos feltételek mellett árusíthat, és erről időben értesítést kapnak. Az árusítás díját minden rendezvény előtt az elnökség fogja megszabni. Álláspontunk szerint nem fogunk "helypénzt" kérni, hanem az MKBT-tagok számára árengedményt fogunk kérni a bolti árhoz képest.

Nagy Sándor                       Leél-Őssy Szabolcs

            főtitkár                                        elnök

 

u    u    u

 

CHOLNOKY-PÁLYÁZAT

Előzetes információk

 

A hagyományos CHOLNOKY JENŐ KARSZT- ÉS BARLANGKUTATÁSI PÁLYÁZAT 2004. évi kiírására a pályázat fedezetét biztosító KvVM-megállapodás megkötését követően, várhatóan július második felében kerül sor.

Annak érdekében, hogy a pályázat eredményhirdetése az utóbbi évek hagyományainak megfelelően a novemberi Szakmai Napok rendezvényéhez kapcsolódhas-son, a pályamunkák benyújtásának (postára adásának) határideje előreláthatóan 2004. szeptember 30. lesz. A pályázati feltételekben az előző kiíráshoz képest változás nem várható; e szerint

Egyéni kategóriában a Társulat egyénileg és csoportokban tevékenykedő tagjai pályázhatnak a karszt- és barlangkutatással kapcsolatos:

   2003-ban megjelent magyar nyelvű publikációval;

2003-ban elhangzott magyar nyelvű előadás teljes anyagával (az előadás helyének, időpontjának és a rendezvény programjának csatolásával);

    2003-ban készített szakdolgozattal, TDK dolgozattal vagy középiskolai, szakmai tanulmányi versenyre készült dolgozattal;

      saját kutatási eredményeket összefoglaló, még nem publikált tanulmánnyal;

      egyéni bibliográfiai tevékenységgel (szakbibliográfia, időszaki bibliográfia);

      videofilm készítésével.

Csoportos kategóriában kizárólag a Társulat keretében működő csoportok, ill. kutató kollektívák (nem megbízásos munkát végző ad hoc bizottságok, legalább három egyéni kutatóból álló munkacsoportok) pályázhatnak 2003. évi jelentésükkel, ill. zárójelentésükkel; melynek tartalmi felépítési szempontjai az alábbiak:

1) Összefoglalás (az egyes fejezetek tartalmának tömör összegzése)                                               

2) Feltáró és barlangvédelmi tevékenység (szöveges, térképi és fényképes bemu-tatás, műszaki leírás, stb.)

3) Tudományos tevékenység (karszt- és barlangtani alapkutatás, vizsgálat, megfigyelés, mérés, kísérlet, kutatási módszer és eszközfejlesztés, stb.)

4) Dokumentációs tevékenység (kataszterezés, részletes térkép- és fotódokumentáció, film, barlangi túrakalauz, útvonal ismertető, bibliográfia, stb.)

5) Egyéb tevékenység (rendezvények, tanfolyam, publikációk, oktatás, túraszervezés, stb.)          

A pályamunkák a KvVM illetve a nemzeti park igazgatóságok megbízásából végzett tevékenységek eredményeit nem tartalmazhatják.

A pályázati kiírás nyomtatott formában a következő Tájékoztatóban jelenik meg; addig az érdeklődők a kiírásról a Társulat honlapján, illetve az alábbi telefonszámokon kaphatnak információt:

KvVM TvH Barlangtani és Földtani Osztály                   (1) 325-9503, 325-9504

Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat                   (1) 346-0494, 346-0495

 

Titkárság

 

HÍREK, HIRDETMÉNYEK

A Titkárság – azaz Fleck Nóra ügyvezető titkár – könnyebb elérhetősége érde-kében közöljük mobil telefonjának számát:

06-20/545-9274

 

 

KÖNYV- ÉS EGYÉB ÚJDONSÁGOK

ALKALMI KÉPESLAP

A Társulat kezdeményezésére a Magyar Posta a Pál-völgyi-barlang felfedezésének 100. évfordulója alkalmából színes képeslapot jelentetett meg (Kiss Attila fotóival) és hátoldalán színes benyomott (a Pál-völgyi-barlang Borókás-ágának karácsonyfáját ábrázoló) bélyeggel.

 

A képeslap – első napi bélyegzéssel – 88 Ft-os áron korlátozott számban kapható a Titkárságon.

 

 

Kár, hogy a képeslapot tervező művész a szép fotók egy részét élvezhetetlenül (több képnél a felismerhetetlenséget elérő) kis méretben helyezte el a lapon.

 

 

Pál-völgyi-barlang

 

Egy felfedezés 100 éve

A barlang felfedezésének 100. évfordulója alkalmából kitűnő tartalmú és kivitelű könyvet jelentettet meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igaz-gatóság. Az A/4 formátumú, 80 oldalas könyv szövegét Takácsné Bolner Katalin írta, fo-tóanyagát – az archív felvételeket kivéve – Kiss Attila készítette.

 

A kiadvány jelenleg a Pál-völgyi-barlang pénztárában kapható 3486 Ft-os áron. A Társulat tárgyalásokat folytat a DINPI-vel esetleges kedvezményes beszerzés irányában, melynek eredménye lapzártáig még nem ismeretes, de a közeljövőben várható.

 

Érdeklődés esetén a Titkárság ad felvilágosítást. 

 

 

u    u    u

A Társulat a Barlangnap és a Pál-völgyi-barlang évfordulója alkalmából Jubileumi pólót készíttetett, amit a Barlangnap résztvevői a regisztrációs díj fejében megkaptak. A póló XL és XXL méretben 900 Ft-os áron még kapható a Társulat Titkárságán.


 

 

 ! LAPZÁRTA UTÁN ÉRKEZETT !

 

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság július 12-én ünnepélyes keretek között nyitja meg az Abaligeti Denevérmúzeumot. A kiállítás megközelíthető az Abaligeti-barlang bejáratától.

u    u    u

KÜLFÖLDI RENDEZVÉNYEK

 

OSZTRÁK BARLANGKUTATÓK GYŰLÉSE

Dornbirn (Vorarlberg) 2004. aug. 25–29.

Részvételi díj 25 Euro, információ: Herrmann Schönbauer: office@karst.at

u    u    u

I. ÖRMÉNY SZPELEOLÓGIAI KONFERENCIA

Jereván 2004. augusztus 1–17.

Részletes információ: www.speleo.am

u    u    u

KINAI BARLANGI PROJEKT HÉTVÉGE LONDONBAN

London és Kendal 2004. szept. 29–okt. 3.

Információ: andy@andyeavis.com

u    u    u

GEOLEIPZIG 2004

Leipzig 2004. szept 29–okt.1.

Info: http://www.geoleipzig2004.de

u    u    u

KATALÁN BARLANKUTATÓK KONGRESSZUSA

Esplugues de Llobregat (Barcelona) 2004. okt. 30– nov. 1.

Információ: fce.congres@espeleo-cat.com; http://www.espeleo-cat.org

u    u    u

CAVEMANIA

Az Ausztrál Barlangkutató Szövetség 25. konferenciája

Dover (Tasmania) 2005. jan. 2–9.

Információ: http://www.tesa.com.au/stc/cavemania

u    u    u

NEMZETKÖZI GEOMORFOLÓGIAI KONFERENCIA

Zaragoza (Spanyolország) 2005. szeptember 7–11.

Információ: http://wzar.unizar.es/actos/SEG/index.html

 

 

A SPELEO JUNIOR SPORTBOLT 2004. ÉVI ÁRLISTÁJA

 

Teflon szállal erősített Cordura overall

17 500 Ft

Overall (4 féle anyagtípusból, igények szerint)

9 500-tól

12 500 Ft-ig

Polár aláöltözés (műnyúl)

6 500 Ft

Camp Y szíjas sisak

8 200 Ft

Angol Y-szíjjas sisak

2 500 Ft

Slószos bag

1 300 Ft

Barlangi bag zsákok (600 gr-os kamion ponyvából)

2 500 Ft-tól

Barlangos beülő (3 ponton állítható)

8 000 Ft

Gumicsizma minden méretben

2 500 Ft

Pamut aláöltözés (műnyúl póló anyagból)

6 300 Ft

Önfeszítő deréköv (heveder + fémcsat)

1 000 Ft

Pehely hálózsák (1200 g töltősúly, komfort fokozat kb. -20 oC)

29 700 Ft

Pehelykabát (500 gr töltősúly)

25 000 Ft

Polarkabát (200-as polar, 1–2 rétegű)

5 300 Ft-tól

Esőkabát (lélegző anyagból)

16 400 Ft

Poncsó (hátizsákra vehető esőköpeny lélegző anyagból)

6 500 Ft

4 LED-es izzó elektromos fejlámpákba

1 500 Ft

Fénycső + tartalék 6 LED-es világítással ellátott fejlámpa (tartozékokkal)

 

28 900 Ft

Kong Bonaiti rozsadamentes csavarbiztosításos OK acélkara-biner (26KN)

1 500 Ft

Repetto csavarbiztosításos alu. OK karabiner

1 700 Ft

Acél D Mailon

1 500 Ft

Különböző típusú elemes fejlámpák

3 000 Ft-tól

Hátizsákok

6 000 Ft-tól

Lábszárvédő (lélegző anyagból)

4 500 Ft

Vászonbetétes, csúszásmentes gumikesztyű (női méretben is!)

800 Ft

Gázfejlesztő tartályok (nyílt-zártrendszerű, pumpás

15 000 Ft-tól

14 literes kétlyukú réz dűzni, Petzl kompatíbilis

600 Ft

 

BOLTUNK JÚLIUS 16-TÓL SZEPTEMBER 1-IG ZÁRVA TART!

Címünk: 1095 Budapest, Mester u. 41/A

Telefon: 06-1/216-1734

Mobil: 06-20/367-6964

06-20/373-9418

E-mail cím: kocsis.andras@freestart.hu

Sporttársi üdvözlettel:

Kocsis András