MŰSORFÜZET 1997 március - április

 

Szerkeszti: Fleck Nóra és dr. Kósa Attila

Felelős Kiadó: Dr. Hevesi Attila, elnök

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

 

TARTALOM

 

· ELNÖKSÉGI ÉS VÁLASZTMÁNYI HATÁROZATOK

· Központi Kutatótábor—Jósvafő, Kossuth-barlang

· Beszámoló a Hágó-kupa 1997-ről. (Bolhási-víznyelőbarlang)

· NYÁRI TÁBOROK

· Új feltárás a Csodabogyós-barlangban

· Összekötötték a Leány- és Legény-barlangot

· Az Amazonok-barlangjának feltárása

· Új barlangszakaszok feltárása a Tekenősi Fekete-barlangban

· A Karszt és Barlang Alapítvány 1997-ben támogatott pályázatai

· A világ leghosszabb és legmélyebb barlangjai, 1997

 

ELNÖKSÉGI ÉS VÁLASZTMÁNYI HATÁROZATOK

 

Elnökségi ülés: 1997. május 6.

 

·      Megtárgyalta az Oktatási Rendszer átmeneti működtetésének lehetőségeit, s úgy döntött, hogy az új szabályozás elkészültéig a korábbi rendszerben kerüljenek lebonyolításra a tanfolyamok. Ennek megfelelően a társulati kutatótábor ideje alatt (Kossuth-barlangnál) barlangi kutatásvezetői tanfolyam kerül megrendezésre.

·      Jóváhagyta, hogy a Társulat az 12. Nemzetközi Szpeleológiai Kongresszusra Magyarország fokozottan védett barlangjait bemutató 1998. évi falinaptárt jelentessen meg.

·      Foglalkozott a Budapest környéki kötéltechnikai gyakorlóhelyek igényebevételének rendezése miatt kialakult problémával, s felkérte Németh Tamást, hogy fogalmazza meg a Társulat és az MTSZ BB fentiekkel kapcsolatos közös állásfoglalását.

·      Elfogadta a főtitkár javaslatát, mely szerint a Társulat Czárán Gyula születésének l50. évfordulója alkalmából októberben emlékülést szervezzen, melynek keretében a résztvevők—pár napos kirándulás keretében—felkeresnék az erdélyi Czárán emlékhelyeket. A rendezvény megszervezésével Elnökség a főtitkárt és az ügyvezető titkárt bízta meg.

·      Felkérte Dr. Kósa Attilát és Maucha Lászlót, hogy a 12. Nemzetközi Szpeleológiai Kongresszuson hivatalosan képviseljék a Társulatot.

·      Jóváhagyta a főtitkár bejelentését, mely szerint a Társulat 1998 októberében Városok alatti barlangok címmel nemzetközi konferenciát szervez.

·      Megválasztotta a Cholnoky-pályázat Bíráló Bizottságát: elnöke Székely Kinga (Barlangtani Intézet), tagjai

·      Elfogadta az új belépők felvételi kérelmét.

 

Elnökségi ülés: 1997. június 10.

 

·      Foglalkozott a Szemlő-hegyi-barlang feletti terület rendezésével, s felkérte Adamkó Pétert, a Rózsadombi Területi Szervezet elnökét, hogy a következő ülésre készítsen elő egy javaslatot a Társulat állásfoglalásának kialakításához.

·      Meghallgatta a főtitkár tájékoztatását a Czárán évfordulóval kapcsolatos rendezvényről (részletesen lásd a Műsorfüzet más helyén).

·      Meghallgatta a titkárok tájékoztatását a Kossuth-barlangnál tartandó társulati kutatótáborról.

·      Meghallgatta az ügyvezető titkár tájékoztatását a Baradla-barlangi hangversenyekről.

·      Elfogadta az új belépők felvételi kérelmét.

 

Választmányi ülés: 1997. június 10.

 

·      Meghallgatta a főtitkár tájékoztatását a Czárán évfordulóval kapcsolatos rendezvényről .

·      Meghallgatta a titkárok tájékoztatását a Kossuth-barlangnál tartandó társulati kutatótáborról, továbbá a csoportok által bejelentett nyári táborokról.

·      Jóváhagyta a főtitkár bejelentését, mely szerint a Társulat 1998 októberében Városok alatti barlangok címmel nemzetközi konferenciát szervez.

·      Meghallgatta a főtitkár tájékoztatását az Oktatási Rendszer átmeneti működtetésének lehetőségeiről, mely szerint az új szabályozás elkészültéig a korábbi rendszerben kerülnének lebonyolításra a tanfolyamok. Ennek megfelelően a társulati kutatótábor ideje alatt (Kossuth-barlangnál) barlangi kutatásvezetői tanfolyam kerül megrendezésre.

·      Elfogadta a Styx Barlangkutató Csoport felvételi kérelmét.

 

KITÜNTETÉSEK

 

A Föld Napja alkalmából a Magyar Állami Földtani Intézetben megtartott ünnepségen Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter Pro Natura emlékplakettet adományozott a Bekey Imre Gábor Barlangkutató Csoportnak.

A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Szenátusa aranydiplomát adományozott dr. Dénes György, a Társulat tiszteletbeli elnöke részére. A díszoklevél ünnepélyes átadására 1997. május 31-én a XX. Egyetemi Nap keretében került sor.

Mindkét kitüntetéshez szívből gratulálunk.

Titkárság

Rendezvények

 

Központi Kutatótábor—Jósvafő, Kossuth-barlang

1997 július 4.-13.

 

 A tábor helyszíne: Jósvafő, Parókia. Elhelyezés: egyénileg sátorban, illetve korlátozott létszámban sokágyas szobákban. Részvételi díj: 200 Ft/fő/nap, mely napi egy meleg étkezést foglal magában, hideg élelmezés egyénileg.

 

A tábor programja:

 

·      Bontás a Kossuth-barlang szifonja mögé mutató felső-ági szakaszban (a térképet lásd az előző számban!) lefelé a vizes vízszintes ág valószínű folytatását célozva. A bontást folyamatosan 4 műszakban tervezzük megvalósítani a bontási pontok folyamatos szellőztetése mellett. A végpontok szárazon megközelíthetőek lesznek, ehhez szükséges a barlangjáró alapfelszerelés és kötéltechnikai felszerelés is.

·      Búvármerülések a Kossuth-barlang végponti szifonjában

·      Kutatásvezetői tanfolyam (a Társulat Titkárságának a szervezésében)—a régi tematika alapján. Részvételi feltételek: barlangkutatói- vagy Technikai (Barlangjáró II.) tanfolyami végzettség. A tanfolyam 7 előadásból és az előadásokhoz és a tábor munkájához kapcsolódó terepgyakorlatokból fog állni, 12.-én vizsgával zárul. A „gyorstalpaló” jellege miatt csak a tanfolyam teljes időtartama alatt résztvevők tehetnek vizsgát. Részvételi díj: 1500 Ft/fő. A tanfolyamra előzetesen a Társulat Titkárságán, és a Szervezőknél (lásd alább) lehet jelentkezni, de ha van még hely a helyszínen is lehet nevezni.

További információ: Elekes Balázs m.h. 1183063, otthon 3263220

Nyerges Miklós m.h. 4632213 otthon 2145018

Elekes Balázs és Nyerges Miklós

titkárok

 

Czárán emléktúra

 

1997. október 23-26. között (1 nap szabadság kell csak hozzá) 4 napos emléktúrát szervezünk Erdélybe Czárán Gyula születésének 150. évfordulója alkalmából.

 

Tervezett program:

1997. október 23. Utazás Nagyvárad érintésével Menyházára (Moneasa), Czárán emléktáblájának megkoszorúzása, este emlékülés.

1997. október 24. Utazás a Pádis-fennsíkra—egész napos túra keretében a Csodavár és a Galbena felkeresése—este szállás a Pádis környékén

1997. október 25. Egész napos túra keretében a Szamosbazár felkeresése, szállás az előző napi helyszínen.

1997. Utazás haza—útközben a Medve-barlang és a Meziádi-barlang meglátogatásával.

Utazás autóbusszal, szállás Menyházán kőépületekben, illetve a Pádis környékén turistaházban.

Előzetes költségek: szállás kb. 3000 Ft (3 éjszakára), utazás (a jelentkezők számától függően) 2-3000 Ft/fő.

A jelentkezéseket 1997. július 31-ig kérjük a Titkárságra eljuttatni. A részletes programot és a tényleges költségeket az érdeklődőkkel a későbbiekben közöljük.

 

Szervezők

 

 

HÍREK

 

Beszámoló a Hágó-kupa 1997-ről. (Bolhási-víznyelőbarlang)

 

Az idei verseny, amely rendkívül vizes, sáros, nehéz terepszakaszokat tartalmazó barlangban került megrendezésre egyaránt próbára tette az embert és a felszerelést is. Az induló csapatok igyekezete és tudása révén magas színvonalú verseny alakult ki , és a következő eredmény született:

1. Papp Ferenc-Micimackó (Csekő Ábel, Gyurin Miklós, Ligeti Márton)

2. Szabó József  (Hegedűs András, Kunisch Péter, Nagy András)

3. Papp Ferenc (Hlavács György, Szabó Kálmán, Szabó Lénárd)

4. MAFC I.

5. Béla és gyermekei

6. MAFC II.

7. MLBE Molnár Adrienn

8. Mátrai Hőerőmű

9. Óbudai SE

10. Papp Ferenc-Micimackó (Borzsák Sári, Hlavács Jutka, Vaspöri Szilvi)

11. Szendvics

12. MLBE pénteki cseréppakolók

 

Az egyéni kötéltechnikai verseny eredménye:

 

1. Szabó Lénárd 7:21

2. Zsólyomi Zsolt 8:11

3. Szabó Kálmán 8:48

4. Kovács Ferenc 8:49

5-6. Boldog Tamás, Kertész Gábor 9:23

7. Németh Zsolt 9:59

8. Takács Róbert 10:05

9-10. Balázs Béla, Hegedűs András 10:45

11. Ligeti Márton 10:46

12. Császár Csaba 11:15

13. Vaspöri Szilvia 11:43

14. Hlavács György 11:44

15. Molnár Tamás 12:53

16. Kunisch Péter 14:44

17. Nagy Imre 15:20

18. Bicsyk István 16:42

19. Nagy Eszter 28:44

 

A nyeremények fő támogatója a DuAlp Kft. (Horváth Richárd, Simon Béla), a csapatverseny fődíját a Tengerszem sportbolt, a legjobb női csapat díját a MOUNTEX sportbolt biztosította. Szabó László magyarországi PETZL képviselő kijelentette, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó a barlangászsportot támogatni, ő csak az ipari alpinistákat tekinti vevőnek. Babcsán Gábor a Hegyisport bolt tulajdonosa nem hitte el nekünk, hogy a barlangászok vásárolnak hátizsákot, hálózsákot, bakancsot, sátrat, stb., sőt ezek teszik ki felszerelésük költségesebb részét, így ő sem tekinti vevőnek a barlangászokat.

Nagyon köszönjük Egerland Zoltán szervezésben nyújtott segítségét, de ezt ő úgyis tudja.

 BEAC-

 

NYÁRI TÁBOROK

 

XIII. Vulkánszpeleológiai Tábor

Az MKBT szakosztálya, a Vulkánszpeleológiai Kollektíva hagyományos barlangkataszterező táborát a Visegrádi-hegység területén szervezi. A tábor 1997. július 5-13. között lesz Dömösön, a Király-kúti melletti táborhelyen. Szállás saját sátrakban, az étkezést és az útiköltséget a résztvevők maguk állják. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítást ad:

Eszterhás István

8045 Isztimér Köztársaság út 157.

Tel.: (du.) 22/420-086

Csatári Barlangkutató Tábor

 

A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület idén ötödik alkalommal rendezi meg Csatári Barlangkutató Táborát.

A tábor időpontja: 1997. augusztus 1-10.

A tábor helye: Veszprém, Csatár-hegy, Barlangkutató Állomás

Szállás: egyénileg sátorban

Részvételi díj: 100 Ft/fő/nap

Étkezés: naponta egy meleg étel, hideg reggeli, vacsora

A tábor célja: a Csatár-hegyi-barlang feltárásának folytatása. A barlang termének nyugati végpontján egy kutatóárok mélyítését tervezzük elkezdeni, melynek segítségével újabb adatokat kapunk a barlang kitöltési viszonyairól, valamint a továbbjutásra is sor kerülhet.

Elegendő számú résztvevő esetén folytatjuk a nemrég megtalált som-hegyi Rókalyuk-barlang feltárását is.

További információk: Schfer István, tel.: 88/425-928 és a 06-20-542-070 mobiltelefonon, mely a tábor ideje alatt is hívható.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

 

Schfer István

 

Mecseki tábor

 

A Mecseki Karsztkutató Csoport a Barlangnap folytatásaként 1997. június 23-tól egyhetes kutatótábort szervez a Spirál-nyelő kutatására.

 

Gerecsei táborok

 

A Gerecse Barlangkutató és Természetvédő Egyesület az alábbi táborokat szervezi:

1.    Ifjúsági barlangkutató és természetvédelmi oktatótábor 1997. június 28.-július 6. között Tatabányán, a Turuli Parkerdőben (a Soros Alapítvány támogatásával).

2.    Gerecsei denevérkutató tábor 1997. július 26.-augusztus 3. között Tardoson, a Malom-völgyben(a MDBK Budapesti Denevérvédelmi Csoporttal közös rendezésben).

3.    Pisznicei barlangkutató tábor 1997. augusztus 16-24. között Pusztamaróton.

 

Bükki táborok

 

·      A Myotis Barlangkutató Csoport 1997. augusztus 9-24. között tartja nyári táborát a Bükk hegységben, Kopasz-réten.

·      A Plózer István Vízalatti Barlangkutató Csoport júliusban egyhetes tábort szervez a szilvásváradi Szalajka-völgy forrásbarlangjainak további kutatására, augusztusban ugyancsak egyhetes kutatótábort szervez  Tapolcán is  (a végleges időpontok később kerülnek meghatározásra).

 

Valamennyi táborban várják az érdeklődő és a munkaprogramokba bekapcsolódni hajlamos kutatótársakat.

Titkárság

 

Új feltárás a Csodabogyós-barlangban

 

Az Acheron Barlangkutató Szakosztály április első hetében a Salgótarjáni Hegymászóklub tagjainak közreműködésével a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban újabb kb. 500 méternyi szakaszt tárt fel, amellyel a barlang hossza eléri a 3.700 métert.

Az új rész bejárata az „52-es csapdája” nevű aknarendszer K-i peremén nyílik, ahol rövid bontás után csak kötéltechnikával járható, 10-30 méter mély hasadékaknák és folyosók sorára bukkantunk. (A szakasz első bejárói: Benkovics Barna, Buda László, Lukács Attila, Molnár Károly, Szabó Károly és Zsanda Géza voltak.)

E barlangrész legtágasabb ürege a „Colosseum2 tektonikus terme, amelynek hossza kb. 60, magassága 30-35m szélessége pedig 3-6 méter. A járatokat több helyen (Hófehérke szobája, Fotós-ág) cseppkőképződmények díszítik, és ezen rész érdekessége, hogy a barlangon belül szinte csak itt tanyáznak denevérek.

Az ígéretesnek látszó feltárás folytatása mellett az új részek térképezését kívánjuk minél hamarabb megkezdeni.

Kárpát József

szakosztályvezető

 

Összekötötték a Leány- és Legény-barlangot

 

A MÁFI Csoport tagjai (Benyák Attila, Kovács Ádám, Kovács Jenő, Kovács Richárd, Surányi Gergely) több éves kutatás után járhatóan összekötötték a Leány- és Legény-barlangot. Az évek során 13 ember több mint 400 órányi munkáját emésztették fel a sikertelen próbálkozások. Apróbb szépséghiba, hogy az összeköttetés mindkét barlang legnehezebben megközelíthető helyén valósult meg. gy az átmenőtúrához a legszűkülettűrőbbekből álló kis csoport számára is min. 2-3 óra szükséges. A rendszer hossza eléri a 2.400 métert, mélysége meghaladja a 80 métert. A teljes térképezés folyamatban van. A csoport a Legény-barlang megbízható lezárásáig átmenőtúra vezetést nem vállal.

Surányi Gergely

 

Az Amazonok-barlangjának feltárása

 

A barlangszájat ez év februárjában fedezte fel Pomázon az Anubisz Barlangkutató Csoport, egy nagyobb havazás alkalmával impozáns méretű kigőzölgése segítségével.

A bejárati akna szálkőben indul 50-60 cm átmérővel, a járat 1,5 méteres mélységben egy 3 méter szélességű harang aknába torkollik. Az aknában leereszkedve 9 méteres mélységben a járatot a főtéből kifagyott kőtömbök zárták el. A lazán összeállt omladék résein át tágas akna járatba láttunk tovább, ahol a ledobott kő 4-5 métert pattogva zuhant. Az omladékot elbontva, az aknán leereszkedve 2 méter átmérőjű lapos kis terembe érkeztünk. A jól érzékelhető huzat irányát követve, egy igen szűk agyagos-homokos kuszodán átpréselődve elértük a barlang eddig feltárt legnagyobb termét képező Panorámás-termet. A terem hossza 29,7 méter, szélessége 8-10 méter, a főte magasság 1-3 méter között változik, a terem végpontját képező omladékhegy irányában növekedve. Az omladékban kisebb bontásokkal további 25 métert sikerült előrejutnunk.

A feltárás ezen a szakaszon egy szépen oldott kis teremben tart, az erősödő huzatot és egy időszakos vízfolyás patakmedrét követve.

Kocsis András, szakosztályvezető

 

 

Új barlangszakaszok feltárása a Tekenősi Fekete-barlangban

 

 

A MAFC Barlangkutató Csoport a Barlangtani Intézet megbízásából térképezési munkálatokat folytat a Fekete-barlangban. Bár a barlang felmérése még nem fejeződött be, az már látszik, hogy annak hossza jóval meg fogja haladni az eddig elfogadott kb. 1.000 métert (e sorok írásakor már 1.200 méter felmérése van kész).

A barlang Ember-termi labír-nak nevezett részein kürtőmászással és/vagy bontással három helyen is sikerült új részeket felfedezni, melyek közül várhatóan a legnagyobb jelentősége a legutoljára felfedezett, az Iker-teremből nyíló új részeknek lesz. Az első kisebb új szakasz a barlang Vica-termébe betorkolló vízvezető járat egy 6 méter magas kürtőjének kimászásával tárult fel. A kürtőmászás módjának régi francia filmekből ellesett klasszikus módszerének emlékére Jean Marais ágnak kereszteltük el. Az ág egy 30 méter hosszú, helyenként omladékos, felfelé tartó meanderből és a belecsatlakozó felszín felé tartó kisebb-nagyobb oldalágakból áll, melyek közül a legjelentősebb egy 20 méter magas tágas szelvényű kürtő (kimásztuk, megmértük). A másodiknak feltárt mintegy 60 méter hosszúságú rész az Ember-termi labír legnagyobb átmérőjű kürtőjének a kimászását követően tárult fel: felfelé tartó részében egy, csak aláöltözésben, csizma nélkül látogatható, cseppkövekkel gazdagon díszített aknaterem jelent igazi különlegességet, melynek tetejében a járat még tovább tart felfelé. Az ág másik végét egy lefelé tartó elszűkülő meander jelenti.

A harmadik, egyben legjelentősebb rész az Iker-teremből nyíló, nehezen megközelíthető felső járat egy végpontjának megbontását követően lett felfedezve. Az átásott szűkületen átbújva egy 4 méter magas kürtőn felmászva heliktitekkel gazdagon díszített meanderben mintegy 20 métert haladhattunk felfelé. Ekkor az kiszélesedett és kettéágazott: váratlanul két nagy mélységűnek tűnő akna állta a meglepett térképező brigád útját. A jobboldali akna kb. 25 méter mély, a bejárati aknarendszer Nagy-aknájához hasonlóan impozáns méretű, s bár az alján a víz egy járhatatlanul szűk nyílásban tűnik el, az akna oldalában még bejárásra váró ablakok, átvágódott meanderes járatok ígérik a folytatást. A bal oldali akna tagolt, mintegy 30 méter mély. Az aljából egy kis meanderen át egy szűk beszállású, 10 méter mély akna vezet az új részek jelenlegi mélypontjára (Gyémánttavi Csoda Eldorádó). Ezt a harmadik, legjelentősebb részt—melynek alaprajzi vetülete a barlang eddig ismert részeitől teljesen eltérő irányba mutat—egy éve elvesztett kutatótársunk emlékének adózva Torda Istvánról kívánjuk elnevezni.

Tekintve, hogy a barlang fent említett részeiben a feltárások (és mellékesen a térképezés is) még tartanak, a beépített felszerelések, kötelek minősége és beépítési foka is időről időre változik, valamint az egyes helyeken számottevő omlásveszély is tapasztalható. Az új részek felkeresése előtt kölcsönös informálódás céljából kutatócsoportunk megkeresése a látogatók és barlang biztonsága szempontjából mindenképpen szükséges.

Itt kell figyelmeztetnünk a Fekete-barlangot kevésbé ismerőket, hogy a barlang—ez nem tréfa—rendkívül árvízveszélyes. Megfelelő mennyiségű, hirtelen csapadék esetén (nyári zápor, hóolvadás) az addig száraz víznyelő fél órán belül olyan aktívvá válhat—mint ahogy azt ez év május 18.-án meg is tette—hogy a betörő víz bejárati betonlétesítmény küszöbjén átbukva akár 15-20 cm magasan teljes szelvényben, a barlang aknarendszerében az adott időben bárhol kötélen levőkre közvetlen és elháríthatatlan életveszélyt jelenthet.

 

Nyerges Miklós

Tisztelt Kutatótársak!

 

Örömmel vettük a hírt a legutóbbi Műsorfüzet hasábjain, hogy kutatók új kis barlangot fedeztek fel a Kecső-völgyben. Sajnos a barlang nem számít újnak, csak a belső fele, ugyanis a mellette levő két másik objektummal együtt szerepel a Barlangtani Intézet kataszterében, nyilvántartásba vétele 1995 novemberében történt. Kérünk mindenkit, mielőtt közli a jó hírt, nézzen utána a szakirodalomban, nehogy újrafelfedezés legyen. Megjegyezzük, hogy a néhány méteres felfedezésekről írt szövegeket csak akkor tesszük be a Műsorfüzetbe, ha az nagyon indokolt, vagy helytöbblet esetén.

 

Sásdi László, titkár

1998. évi barlangos falinaptár

 

A Társulat által tervezett naptár kiadása személyi-szerzői jogi problémák miatt ez évben elmarad. Ezúton mondunk köszönetet a fotópályázaton és a több alkalommal tartott zsűrin résztvevőknek. Ha ez évben más—kézzelfogható—eredménye nem is volt próbálkozásunknak, azt kénytelenek voltunk megállapítani, hogy a nemzetközi megmérettetéshez jelentősen előre kell lépnünk, mind a fotók minősége, mind a tényleges válogatáshoz elengedhetetlen mennyiség tekintetében!

 

Szablyár Péter, főtitkár

FELHVÁS

 

A Solymári Bizottság továbbra is kéri azon tagtársakat, akik kedvet éreznek barlangi túravezetéshez, jelentkezzenek a Titkárságon.

Hazslinszky Tamás

a Bizottság vezetője

Az MTSZ BB közleménye

 

Az MTSZ BB bentlakásos tanfolyamot szervez augusztus 16-24 közötti időszakban a Bükk hegységben, Sebesvizen maximum 20 főnek. Ugyanitt és ugyanekkor instruktorképező (barlangi technika oktatói( tanfolyam is lesz francia oktatók részvételével, barlangi túravezetők részére. Jelentkezni lehet Németh Tamásnál a 2762-657 és a 2100-900/1108 és Taródi Péternél a 2059-922, a 2025-455/1410, 1412 telefonszámokon.

a Szervezők

A Karszt és Barlang Alapítvány 1997-ben támogatott pályázatai

 

1. Tudományos kutatás                                                                                          

1/1 Gerecse Bgkut. Egy.               Denevér-megfigyelések a Gerecse hegység barlangjaiban  20.000 Ft

1/2 Sásdi László                           Mátyás-hegyi-barlang üledékes kitöltéseinek vizsgálata  20.000 Ft

1/3 Fehér Katalin, Pagony            Cserszegtomaji-kútbarlang expedíció 1997 50.000 Ft

 

2. Feltáró, terepi kutatások                                                                                   

 

2/1 Kovács Attila-Bükk Alapítvány - Damasa-szakadék járatrendszerének térképezése 15.000 Ft

2/2 Marcel Loubens Bgkut.Egy. - Létrás-tetői kutatótábor  50.000 Ft

2/3. Pagony - Központi kutatótábor (Rózsa-domb) 45.000 Ft

2/4 Budapesti T. és Bgkut. Egy. - Kutatótábor (Kossuth-barlang) 100.000 Ft

2/5 Petren Imre-Bükk Alapítvány - Nagykőmázsai 2. sz. víznyelőbarlang kutatása 25.000 Ft

2/6 Pro Natura Karszt és Bgkut. E. -  41. Barlangnapok 40.000 Ft

2/7 Troglonauta  - Naszályi-víznyelőbarlang kutatása és kiépítése  70.000 Ft

2/8 Papp Ferenc Barlangkut.Cs.  - Kötélcsere az István-lápai-barlangban  70.000 Ft

 

3. Kiadvány

 

3/1 Karszt és Barlang Szerkesztősége: Karszt és Barlang l993-94. év számainak megjelentetése 500.000 Ft

 

Összesen: 1.005.000 Ft

 

A Karszt és Barlang Alapítvány Kuratóriuma által 1997-ben meghirdetett pályázatra 20 témában összességében 1.900.000 Ft támogatási kérelem érkezett. A bírálat ezúttal is nehéz volt, hiszen csupán az Alapítvány kamatait használhatjuk fel e célokra. Végül 13 pályázó között 1.005.000 Ft-ot osztottunk el. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a szeptemberben felszabaduló pénzeszközeinknek köszönhetően ez évben ismét pályázatot írunk ki.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a posta jóvoltából néhány fenti szervezet nem kapta meg a szerződését, Kérjük, hogy mihamarabb jelentkezzenek a 06-60-311-517-es telefonon (F.N. Zs.).

Jó munkát kívánva, a KBA kurátorok:

 

Dr. Rádai Ödön (elnök), F. Nagy Zsuzsanna (titkár), dr. Végh Zsolt (gazd. vez.), Dr. Hevesi Attila, Hegedűs Gyula.

 

NEMZETKÖZI RENDEZVÉNYEK

 

Barlangok kutatása, védelme és hasznosítása c. nemzetközi konferencia—1997. október 8-10. között Mlynky-ben (Szlovákia).

 

Speleopolis, nemzetközi barlangi film, rajz, karikatúra stb. fesztivál, Casola, Olaszország, 1997 október 31-november 2.

 

Mindkettőhöz körlevél és jelentkezési lap beszerezhető a Titkárságon.

 

 

¯

 

A világ leghosszabb és legmélyebb barlangjai, 1997

(az International Caver, No. 19, 1997 nyomán)

A világ 100 km-nél hosszabb barlangjai:

 

 

 1. Mammoth Cave System USA 563.500 m
 2. Optimiszticseszkaja Ukrajna 183.000 m
 3. Jewel Cave USA 170.370 m
 4. Hölloch Svájc 165.500 m
 5. Lechugilla Cave USA 143.583 m
 6. Siebenhengste-Höhlensystem Svájc 135.000 m
 7. Wind Cave USA 125.885 m
 8. Fisher Ridge Cave USA 125.580 m
 9. Ozernaja Ukrajna 111.000 m
 10. Gua air Jernih (Clearwater) Malaysia 109.000 m

 

Az IC adattára szerint a világ 833 barlangja haladja meg az 5 km hosszúságot. (Ebben akkor benne vagyunk!)

A világ 50 leghosszabb barlangjának ország szerinti megoszlása (Ország+db. Az ötvenedik helyezett 38.640 m hosszú):

USA 14, Ausztria 5, Franciao. 4., Spanyolo. 4, Spanyolo.-Franciao. 1, Mexikó 4, Anglia 3, Svájc 2, Ukrajna 2, Brazília 1, Kína 1, Kuba 1, Malajzia 1, Moldova 1, Olaszo. 1, Oroszo. 1, Páua Új-Guinea 1, Románia 1, Turkesztán 1, Új-Zéland 1.

 

A világ 10 legmélyebb barlangja

 

 1. Résau Jean-Bernard  Franciao. -1.602 m
 2. Lamprechtsofen Ausztria -1.537 m
 3. Gouffre Mirolda Franciao. -1.520 m
 4. Vjacseszlava Pantyuhina Grúzia -1.508 m
 5. Sistema Huautla Mexikó -1.475 m
 6. Sistema de la Trave  Spanyolo. -1.444 m
 7. Boj-Bulok Üzbegisztán -1.415 m
 8. Illaminakao Ateeneko Leizea Spanyolo -1.408 m
 9. Lukina Jama Horváto. -1.392 m
 10. Sistema Cheve Mexikó -1.386 m

 

55 barlang mélysége haladja meg az 1000 métert, 417-é az 500-at (Ebben már nem vagyunk benne!)

A világ ezer méternél mélyebb barlangjainak országok szerinti megoszlása:

Spanyolo. 10, Spanyolo.-Franciao. 1, Ausztria 10, Mexikó 7, Olaszo. 6, Franciao. 5, Grúzia 4, Szlovénia 4, Svájc 2, Algéria 1, Horváto. 1, Pápua Új-Guinea 1, Töröko. 1, USA (Hawaii) 1, Üzbegisztán 1.

A világ feltárt barlang-„leg”-jeinek földrajzi elhelyezkedése alapvetően két dologtól függ: 1. A földtani környezettől, 2. A társadalmi környezettől. Nem lehet véletlen, hogy az USA a bajnok a hosszú barlangok terén, hiszen a barlangkutatás kultúrája igen magas ott, a mély barlangok terén azonban beleszól a geológia, az egyetlen ezres egy Hawaii-i lávabarlang (Kazumura-bg.).

Vitán felül az afrikai kontinens marad el leginkább a többi mögött barlangügyben, úgy földtani, mint társadalmi szempontokból. Nem is sokat hallunk róla, ezért most az IC cikke alapján kivonatos tájékoztatót adunk az afrikai eredményekről, ami az afrikai országok tekintetében szemmel láthatóan hiányos, de valószínűleg az ismert barlangok tekintetében is az. Minden ország leghosszabb és legmélyebb barlangját említjük. (n. a. = nincs adat)

 

Az afrikai országok hosszú és mély barlangjai

 

 

 

Leghosszabb barlang

Hossz

 

Legmélyebb barlang

Mélység

Algéria

rhar Bou Ma’za

18.400

 

anou Ifflis

- 1.170

Botswana

Blue Cave

1.800

 

n. a.

Dél-Afrika

Apocalypse Pot

12.302

 

Bushmasgat

- 282

Etiópia

Sof Omar holuca

15.100

 

enkoftu Mohu

- 192

Gabon

Kessipougou

2.000

 

nincs adat

Guinea

fomé Tiouki nord

400

 

n. a.

Kenya

Leviathan Cave (láva)

10.500

 

n. a.

Kongó

Kila Ntari

1.500

 

n. a.

Líbia

Umm al Masabih (gipsz)

3.593

 

Abraq

- 92

Madagaszkár

Ambatoharanana

18.100

 

Aven des Perrquets

- 200

Marokkó

Wit Tamdoun

17.500

 

kef Toghobeit

- 722

Mozambik

n. a.

 

Mosspot

- 90

Namíbia

Arnhem Cave

4.501

 

Harasib Cave

- 105

Nigéria

Ogba Ogbunike

350

 

Ruanda

Ubowomo Bwa Musanze

1.600

 

n. a.

Szomália

Snowli Berdi

675

 

n. a.

Tanzánia

Nandembo

7.510

 

Nandembo

Tunézia

Rhar Ain et Thseb

2.600

 

Rhar Djebel Serdj

- 267

Zaire

Pitanshi

7.000

 

tadi Gwano

- 65

Zimbabwe

Badze Cave

1.037

 

Mawenge Mwena

- 305

 

Meg kell jegyeznünk, hogy Dél-Afrika, Namíbia és Zimbabwe kivételével a barlangok feltárását és dokumentálását kivétel nélkül „import” barlangkutatók végezték. A líbiai és nigériai csúcsok magyar nevekhez fűződnek: Dr. Kósa Attila és társai valamint Dr. Szentes György.

(a Szerk.)