MŰSORFÜZET 1996 július - augusztus

 

Szerkeszti: Fleck Nóra és dr. Kósa Attila

Felelős Kiadó: Dr. Hevesi Attila, elnök

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

 

TARTALOM

 

· Elnökségi, választmányi határozatok, döntések

· RENDEZVÉNYEK

· VECSEM '96

· Nemzetközi rendezvények

· Elhunyt Pászthory Walter

· Kitüntetések

· A HÁGÓ KUPA '96 barlangverseny eredményei

· Barlangtúrák szomszédos országokban

· Folyóirat-figyelõ 4. rész

 

Elnökségi, választmányi határozatok, döntések

Elnökségi ülés: 1996. április 25

· E-17/96. Ismét megerősítette azt a korábbi döntését, mely szerint a 6. Nemzetközi Pszeudokarszt Szimpózium 1997-re történő halasztását javasolja.

· E-18/96. Az egyesületi szakmai szóvivő szerepkör betöltésére dr. Hevesi Attilát kérte fel.

· E-19/96.11 új belépő felvételi kérelmét elfogadta.

Választmányi ülés: 1996. május 9.

· Tudomásul vette Eszterhás Istvánnak azt a bejelentését, hogy a 6. Nemzetközi Pszeudokarszt Szimpózium a Társulattól függetlenített Vulkánszpeleológiai Kollektíva keretei között kerül megrendezésre. Eszterhás István biztosította a Társulatot, hogy — amennyiben az anyagi feltételek bizonytalansága veszélyezteti a megrendezést — a rendezvényt június végén lemondja.

· Meghallgatta és tudomásul vette az Észak-magyarországi és a Dél-dunántúli Területi Szervezet működéséről szóló beszámolókat.

· Tudomásul vette a JATE Barlangkutató Csoport, az Ifjú Geográfusok Karsztkutató Egyesülete és a Nyíregyházi Denevér Barlangkutató Csoport felvételi kérelmét.

 

RENDEZVÉNYEK

Jósvafői Falunapok

1996. július 26-28.

Örömmel és szeretettel értesítünk mindenkit, hogy az elmúlt három év "Falunapjainak" kedvező fogadtatásából erőt merítve ez év júliusának utolsó hétvégéjén ismét megrendezzük a falunapokat. Az esemény ez évben közvetlenül kapcsolódik a millecentenáriumi rendezvények részét képező "Barlangok a művészetekben" c. nemzetközi konferenciához és kiállításokhoz.

Tervezett programok:

1996. július 26. (péntek)

18.00 A jósvafői tájház új kiállításainak megnyitása, megtekintése (mező-, erdőgazdálkodás, helyi iparok

19.00: A tájház kamaraszínpadának felavatása

20.15: A "Falunapok" megnyitója, a Jósvafő Díszpolgára cím és emlékplakett átadása

20.30: Dixiland-koncert a miskolci Dixiland Band fellépésével

22.00: Tábortűz, táncház

 

1996. július 27. (szombat)

9.30:   Süteménysütő verseny értékelése

10.00: Gyermek sport- és ügyességi versenyek

14.00: Kézműves tábor alkotásaiból kiállítás megnyitása az iskolában

17.00: Felnőtt vetélkedő - Favágóverseny - II. Jósvafői szkander bajnokság

20.00: Folk-est (népdal-néptánc fesztivál)

23.00: Tábortűz, nemzetközi táncház

 

1996. július 28. (vasárnap)

10.00: Jósvafői címer, zászló és kopjafa avatása az emlékkertben

11.00: 11.00 év egyházi zenéje - kamarazenei hangverseny a jósvafői kazettás mennyezetű református templomban

17.30: Zenés áhitat a jósvafői református templomban a "Falunapok" zárásaként

A falunapokra megjelenik a "Jósvafői Hírmondó" negyedik száma, amely a községgel kapcsolatos írásokat, visszaemlékezéseket és további hasznos információt tartalmaz.

További információ beszerezhető a Titkárságon. Mindenkit szeretettel várnak

a Szervezők

 

VECSEM '96

 

· A tábor időpontja: 1996 augusztus 16. (péntek) - 25. (vasárnap), elegendő érdeklődő és lelkesedés esetén egy héttel a tábor meghosszabbítható.

· A tábor helyszíne: Alsó-hegy, Szabópallagi erdészház melletti rét. Megközelíthető Bódvaszilas felől az országos kék turista jelzésen. Autóval csak a szervezőkkel történt előzetes egyeztetést követően szabad a helyszínt megközelíteni, csak korlátozott forgalomra kaptunk engedélyt a Nemzeti Parktól.

· A tábor programja: Három objektum bontását tervezzük a tábor időpontja alatt melyek köre még a létszámtól függően bővülhet. Tervezzük a Meteor-barlanggal egy időben felfedezett, majd feledésbe merült Nagyvizes-töbri barlang újra- és tovább-feltárását, melynek végpontja egy nagyobb méretű terem volt, agyagszifonnal a végén, a korabeli leírások és elmondások alapján. A 42 méter mély Őz-zsomboly végpontjáról és a 10 méter mély Körte-zsomboly fenekéről hatékony mód-szerekkel eltávolítva a törmeléket a tábor időtartama alatt komoly előre-haladás és új barlangszakaszok felfedezése is várható.

· A részvétel feltételei: a tábor résztvevőinek fedezniük kell saját úti- és élelmezési költségeiket. A beszerzést közösen a főzést egyénileg tervezzük, így mindenki kellő edény-zettel felvértezve érkezzék. A tábor résztvevőinek célszerű azonosulni a tábor célkitűzéseivel.

· További információk a MAFC Barlangkutató Csoport tagjaitól szerezhetők be.

Nyerges Miklós

 

 

Nemzetközi rendezvények

 

Nemzetközi Szpeleoterápiai Szimpózium

1996. augusztus 5-8. Berezniki, Oroszország

Részvételi díj: 150 USD

Részletes körlevél és jelentkezési lap beszerezhető a Titkárságon.

Speleofotografia 96

A Szlovák Természetvédelmi és Barlangtani Múzeum (Liptószentmiklós) immár 8. alkalommal rendezi meg a nemzetközi részvételű fotóversenyt.

A képek beküldésének határideje: 1996. szeptember 15.

 

A díjnyertes képekből rendezett kiállítás ideje: 1996. december 4-12.

Részletes tudnivalók és jelentkezési lap beszerezhető a Titkárságon.

 

Hírek

V

Május 14-én, súlyos betegség következtében elhunyt

PÁSZTHORY VALTER

bencés szerzetes, biológia-kémia szakos tanár. A 60-as években a Társulat aktív tagja volt, s számos fiatallal ismertette és szerettette meg a barlangok titokzatos, szép világát. Aktív pályafutását sajnálatos módon kettétörte az az 1965 szilveszterén a Baradla-barlangban bekövetkezett baleset, amikor egy általa vezetett Styx-ági túrán három fiatalember meghalt. Az  aggteleki szerencsétlenséget követően nem sikerült perdöntő bizonyítékot találni ellene, azonban a következő nyáron a Balatonon bekövetkezett csónakbaleset után hat évi börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után húsz évig nem taníthatott, gondnokként dolgozott. 1990-ben, amikor a bencés rend előtt új lehetőségek nyíltak, ő is új feladatot kapott, a tihanyi plébánia vezetését bízták rá. Sok más feladat mellett az ő kezdeményezésére került sor a Tihanyi-forrásbarlang látogathatóvá tételére. 1993-ban kitakarították a barlangüreget, kijavították a bejárati lépcsősort, elkészült a barlang korszerű, automatikus világítása és a bejárati rácsos ajtó felújítása. A látogatók ez évtől kezdve kereshették fel a barlangot.

Az utóbbi években  szervezete egyre kevésbé bírta az újabb és újabb megpróbáltatásokat, néhány napra többször kórházba került, de a betegség, mellyel hõsiesen küzdött végül legyõzte. Valter atyát június 1-én helyezték örök nyugalomra a tihanyi bencés apátsági templomban.

Titkárság

Kitüntetések

 

1996. április 22-én a Föld Napja alkalmából megtartott ünnepség keretében Baja Ferenc Környezetvédelmi és Területfejlesztési miniszter adta át az idei Pro Natura Díjat, Emlékplakettet és Miniszteri Elismerő Oklevelet. A kitüntetettek között ez alkalommal két társulati tagunk is elismerésben részesült. Pro Natura Emlékplakettet kapott dr. Szunyogh Gábor a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára, Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Borzsák Péter az UTIBER Közúti Beruházó Kft. létesítményi főmérnöke. Mindkét tagtársunknak szívből gratulálunk!

Titkárság

 

Április 26. és május 5. között a Cserszegtomaji-kútbarlangban élettani és klimatológiai kutatótábort tartottunk.

A barlang különleges klímája hatását vizsgáltuk az emberi szervezetre, de célunk volt a barlang feltáró kutatása is.

Az akció során vizsgáltuk a barlangi levegőt (hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, széndioxid-tartalom, portartalom, huzat erősség és irány, mikrobiológiai és spóra vizsgálatok, radonkoncentráció). Mértük az emberi szervezet változását hat nap állandó lent-tartózkodás és fizikai terhelés mellett (általános fiziológiai mutatók, vérvizsgálat, bakteriológiai vizsgálat, vízháztartás mérés). A terhelést természetes módon - feltáró kutatással - biztosítottuk. Két kisebb terembe sikerült bejutni (Kis Pik-pak- és Nagy Pik-pak-terem), melyekből az egyik továbbjutásra alkalmas. A magas széndioxid-tartalom miatt—ami a tábor egész idejére jellemző volt—a barlang belső zónáiban nem tudtunk tevékenykedni. A kedvezőtlen időjárás eredményeként egy nappal hamarabb kellett megszakítani a barlangi tartózkodást.

A lebonyolítás szinte zökkenő nélkül zajlott, igen jó hangulatban. Itt szeretném megköszönni a résztvevők és a nagyszámú támogató segítségét. Az ő ön

zetlen, lelkes munkájuk nélkül nem sikerült volna ezt az igen nehéz feladatot végrehajtani.

 

A tábor résztvevői:

 

Balázs Béla, Micimackó Csoport

Balogh Csaba, Micimackó Csoport

Bognár Csaba, Anteusz Csoport

Cserna Gézáné, Pagony Csoport

Cserna Zsombor, Pagony Csoport

Csizy Álmos, Labirint Csoport

Fehér Katalin, Pagony Csoport

Fritz Zsolt, Pagony Csoport

Gonda Péter, Bekey Imre Gábor Csoport

Gyurin György, Acheron Szakosztály

Janata Károly, Pagony Csoport

Kovács József, Vass Imre Csoport

Dr. Laczkovits Gabriella, Szt. János Kórház Szemlő-hegyi Barlangterápia

Lómen Orsolya, Pagony Csoport

Nemes Balázs, Pagony Csoport

Rénes László, Labirint Csoport

Takács Attila, Labirint Csoport

Takács Ferdinánd, Labirint Csoport

Zilahy László, Vass Imre Csoport

Zsanda Géza, Acheron Szakosztály

 

 

Támogatóink voltak:

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Fővárosi Intézet; Bioteszt Hungaria Kft.; Cserszegtomaji Polgármesteri Hivatal; Dr. Csernavölgyi László, Budapest; Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt.; Erdészeti Tudományos Intézet; Hakl József - Debreceni Atommagkutató Intézet; "Johan Béla" Országos Közegészségügyi Intézet; Karszt és Barlang Alapítvány; Kecskeméti Konzervgyár; Kertai Sándor, Hévízi Kórház, Laboratórium; Keszthelyi Kórház; Kiss Attila, Budapest; Kiss Jenő, Budapest; Dr. Kiss Ferenc, Rezi; KTM Barlangtani Intézet; Kurdi Károly, Cserszegtomaj; Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat; Mary Pékség, Keszthely; Novaalpin Kft.; Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet; Pajtika Kft., Cserszegtomaj; Pécsi Tejipari Vállalat; Schuller Etiklar Kft., Pécs, Kővágószöllős; Smith Klaine Beecham, Jorge Manuel, Budapest; Sörüzem, Laza Mihály; Széles László, Cserszegtomaj; Szent János Kórház, Szemlő-hegyi Barlangterápia; Szenthe István, Budapest; Dr. Szomolányi István, Budapest; Tóth László, Keszthely; Várhegyi András, Pécsi Urán Kft.

Fehér Katalin, kutatásvezető

 

Megnyílt Jósvafőn a Baradla Galéria

 

Az Aggteleki-karszt szépségeinek, különösen barlangjainak, köztük is kiemelten a Baradla-barlangnak művészi ábrázolása céljából 1995 áprilisában a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat—a Tóth és Társa Kft., a Nemzeti Kulturális Alap, az Aggteleki Nemzeti Park és a Csemege Julius Meinl Rt. támogatásával—"Baradla képzőművészeti alkotótábort" rendezett.

Az alkotótáboron 27 művész (festő, grafikus, textil-művész) vett részt. A tábor időtartama alatt több mint száz mű készült el, melyekből válogatva 1995. június 30. és szeptember 12. között Aggteleken nagysikerű kiállítást rendeztünk.

A művek egy része (43 mű), a rendezők birtokába került, azzal a szándékkal, hogy megfelelő helyen—és a későbbiekben újabb alkotótáborok anyagával fejlesztve—állandó kiállításon kerüljenek bemutatásra.

Ennek megvalósítása Házi Zoltánnak és Tóth Borbálának köszönhető, akik egy szép jósvafői házat megvettek, mintaszerűen helyreállítottak és benne otthont adtak ennek az értékes képzőművészeti anyagnak, gazdagítva ezzel Jósvafő kulturális és idegenforgalmi kínálatát. A három helyiségben elhelyezett kiállítást Hazslinszky Tamás és Hámory László rendezte.

A Galéria ünnepélyes megnyitására f. év június 8-án került sor, melyen Házi Zoltán és Tóth Borbála házigazdai minőségben fogadta a vendégeket, míg a Társulat részéről Hazslinszky Tamás, a Jósvafőért Baráti Kör nevében Berecz Béla mondott megnyitó szavakat. A megnyitó ünnepélyességét a Jósvafői Népdalkör műsora emelte.

Fleck Nóra

 

Az MKBT szakosztálya, a Vulkánszpeleológiai Kollektíva barlangkataszterező tábort szervez a Visegrádi-hegység területére. A tábor 1996. július 6-14. között lesz Pilisszentlászlón, a Kárpát-forrás melletti táborhelyen. Szállás saját sátrakban, az étkezést és az útiköltséget a résztvevők maguk állják. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítást ad: Eszterhás István, 8045 Isztimér, Köztársaság u. 157. Tel. (du): 22-420-086

Eszterhás István

 

A HÁGÓ KUPA '96 barlangverseny eredményei

 

Május 17-19 között Létrástetőn és a Tekenősi Fekete-barlangban került megrendezésre az 1996 évi Hágó Kupa barlangverseny. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának, a miskolci ÁNTSZ-nek és az Északerdő RT Lillafüredi Erdőigazgatóságának, amiért a jó hangulatú verseny megrendezéséhez hozzájárultak.

Szerencsénk volt az időjárással is, amely az esős hét után hétvégére gyönyörű napsütéssel fogadta a résztvevőket, azonban a barlangban is maradt még épp elég víz a megfelelő hangulat megteremtéséhez...

A szombati napon zajlott a csapatverseny, amelyben 15 csapat mérte össze erejét nemes küzdelemben. A pontozás időegységekben zajlott így a kialakult végeredmény:

 

· BEAC I. (Bajna Bálint, Elekes Balázs, Nyerges Attila) 31'14"

· MAFC (Németh Zsolt, Nyerges Miklós, Torda István) 42'46"

· Micimackó II. (Barla Roland, Márkus István, Prépostffy Zsolt) 44'24"

· Thomas Magnum Baráti Társaság (Bóta Nándor, Kertész Gábor, Szilágyi István) 47'39"

· Bakmarcik (Kovács Balázs, Kovács Tamás, Zsólyomi Zsolt) 48'08"

· BEAC III. (Egri Csaba, Szikszai Gábor, Zih József) 48'54"

 

Vasárnap Létrástetőn a patakparti fákon elhelyezett kötélpályán megrendezett egyéni versenyen 23 induló - köztük négy hölgy - vettek részt. A feladat két részből állt, a társmentés után a kötélpályán kellett végighaladni. Mindkét feladat idejét mértük, a végső sorrend a két részidő összeadásával alakult ki:

 

                                         Társmentés  Kötélpálya     Összesen

I. Burdiga Zsolt, MLBE   1'19"                5'22"                6'41"

II. Elekes Balázs, BEAC                         1'07"                !5'45"               6'52"

III. Nyerges Attila, BEAC                        1'12"                6'06"                7'18"

IV. Zsólyomi Zsolt, FTSK                        1'21"                6'37"                7'58"

V. Egri Csaba, BEAC   1'41"                6'26"                8'07"

VI. Zsanda Géza, Acheron                     2'19"                5'57" !              8'16"

 

A hölgyek eredményei:                                                                        

I. Gólya Barbara, BEAC                         2'56"                9'44"                12'40"

II. Perényi Katalin, MAFC                       2'01"                11'05"              13'06"

III. Vaspöri Szilvi, Micimackó                 2'15"                10'58"              13'13"

IV. Horváth Zsuzsa, MLBE                     3'47"                13'20"              17'07"

 

A helyezettek összesen 60 ezer forint értékű vásárlási utalványt vehettek át, amelyet a TENGERSZEM sportboltban lehetett levásárolni. A versenyt Horváth Richárd & Simon Béla, a TENGERSZEM sportbolt, és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat támogatta.

Külön köszönetet szeretnénk mondani a Marcel Loubens egyesület tagjainak a megrendezéshez nyújtott erkölcsi és gyakorlati támogatásukért, és az Barlangi Mentők Északmagyarországi Egyesületének, akik a verseny ideje alatt helyszíni ügyeletet tartottak.

A szervezők: Papp Ferenc csoport & barátai

 

Barlangtúrák szomszédos országokban

 

A Monte Cavallo barlangrendszer

 

(Complesso del Monte Cavallo di Pontebba)

 

A Monte Cavallo barlangrendszere az Ausztria és Olaszország határán húzódó Karni-Alpokban található, Villachtól NYDNY-ra. A barlangrendszer függőleges kiterjedése 690m        (-677,+13), hossza 5.500m. A bejáratok, szám szerint hárm, 2000-2130m magasságban találhatók a Hochwipfel hegycsoport Monte Cavallo hegyének környékén.

A barlang feltárását a Gruppo Triestino Speleologi barlangkutatói kezdték meg 1985-ben, tőlük kaptuk az ötletet és az információkat.

Megközelítés: Ausztriában az A2-es autópályáról Villach előtt letérünk a 111-es útra Hermagor felé. Hermagor-t elhagyva a 111-es útról lekanyarodunk Tröpolach-ba, ott a benzinkútnál jobbra kanyarodunk, majd balra a Schlanitzen-tanya felé. A tanyát elhagyva jó minőségű földúton mehetünk a Rudnig-Alm-ig, ahol a kocsikat hagyhatjuk. (Budapesttől kb. 560km.) A Rudnig-Alm-tól alig egy óra gyaloglással érjük el a bivakházat ahol táborozhatunk. Ha reggel indulunk délutánra (estére) fel is cuccolhatunk a bivakházba (1.920m).

A barlangbejáratok az Aip-nyeregből a Monte Cavallo felé vezető turistaúton érhetők el (piros-fehér-piros osztrák-; okkersárga-kék olasz jelzés). Először egy nagy omladékhegyen, majd kőgörgetegen áthaladva jutunk el a Monte Cavallo és a Creta di Pontebba közti nyereghez. Egy kerek réten, amelynek a bal oldalán halad tovább a turistaút a Monte Cavallo felé, ha a jobb oldalon megtaláljuk az útjelző prizmákat akkor NY-i, majd D-i irányba haladva  100-150m után érjük el a nyereg túloldalán a Klondike jelentőségteljes bejáratát. Viszont ha nem találjuk a prizmákat, bal oldalt felmászva az úton nemsokára elérünk egy nagyobbacska lapos rétet, amin jobbra átvágva egy kis jégzsombolyt találhatunk. Tovább haladva D-felé lőállásokat találunk egy hatalmas katlan oldalában. Ezek mentén a nyereg D-i oldalába érünk, itt felmászva az omladékon a Klondike-hoz érünk. A Klondike-tól DNY-ra, 50-100m-re a fal aljában található a Pastore bejárati szűkülete. A Kloce bejárata a Pastore-tól D-re légvonalban 250m-re a katlan talpán nyílik.

Szállás: A bivakház (Bivacco Ernesto Lomasti) 12 személyes, de fel kell készülni arra, hogy nem mindig üres, ezért célszerű sátrat vinni. A háztól keletre kb. 30 m-re állandó vízfolyás található. A barlangban -460m-en van a bivak, ahol megtalálhatjuk az olaszok nylon kunyhóját (La Casetta) és víz is van.

A barlangba augusztusban (esetleg januárban, februárban) érdemes túrát szervezni, mert ilyenkor kevés a víz. A tavasz, az ősz és a nyár eleje elég csapadékos.

A rendszer három barlangból áll, amelyek -450 m mélységben a "csomópontban" (il "quadrivio") találkoznak és mennek tovább a -677 méteren található végpont felé. Ezek a barlangok a Klondike, a Kloce és a Pastore. A Klondike-nak két fő járata van, az Osztrák-járat (Filone Austriaco) és az Olasz-járat (Filone Italiano). Az Osztrák-járat a legmagasabban levő bejárattól, a Klondikétól, a végpontig húzódik. Az Olasz-járat a klondike-ból indul és az il"quadrivio"-ban csatlakozik az Osztrák járathoz. A Kloce-barlang olyan aknarendszer, amely kb. 130 m-rel lejjebb nyílik, mint a Klondike és szintén a "quadrivio"-ban csatlakozik két útvonalon. A Kloce-barlangban csak száraz időben célszerű túrázni, mert egy katlan mélypontján van és elég nagy vizek mennek itt le a csapadékosabb évszakokban. A Pastore-barlang szűk, hosszú, meanderező járat kisebb-nagyobb aknákkal megszakítva. A Pastore az olasz-járatba csatlakozik a "Szűkülettel" -340 méteren.

Idén a Micimackó és az FTSK szervezte a túrát. Május 24-én pénteken este indultunk 17-en és a Klondike Osztrák-járatát választottuk túránk céljául, mert ez a legszebb útvonal és talán ez a legszárazabb része a rendszernek. Szombaton délután -300-ig beszerelte az első csapat (Börcsök Péter, Dékány Péter, Máltesics Gábor, Zsólyomi Zsolt), vasárnap folytatta a következő csoport végpontig (Boldogh Tamás, Dianovszki Tibor, Nádasdi Oszkár, Rádi Károly, Varjassy György) a harmadik csoport bejárta a beszerelt barlangot (Bartus Kati, Liha Kati, Sőregi Ildikó, Barla Roland, Máltesics Gábor, Prépostffy Zsolt), hétfőn pedig az utolsó csapat kiszerelte a barlangot (Börcsök Péter, Dékány Péter, Kominka Zoltán, Kovács Ferike, Sárosi Roland, Zsólyomi Zsolt). Kedden hazautaztunk.

A járatban -400 m-ig a sok kisebb és néhány nagyobb monumentális aknát tág meanderek kötik össze. Innentől fosszilis járatban (400 m) haladhatunk a Pippo-teremig, majd néhány lemászás után eljutunk a bivakhoz. Ettől kezdve a barlang jellegzetes vetőtükör mentén halad lefelé tágas omladéklejtős termekkel és járatokkal. A végponti terem közelében tör elő a Yukon folyó, amely a végponti terembe érve látványos vízesés után eltűnik. Ezután néhány métert haladunk még az omladékon és elérjük a végpontot.

A barlangot ezen a járaton ideálisan 15-20 órás túrával be lehet szerelni bivak nélkül, és ugyanilyen hosszú túrával ki is lehet szerelni. A bivaktól a végpontig be van szerelve a barlang, de elég hanyag munka, kell vinni annyi felszerelést, hogy biztosítani tudjuk a köteleket.

Szükséges felszerelés a Klondike Osztrák-járatához:

       Kötél: 2x3m, 3x5m, 2x7m, 3x10m, 5x12m, 15m, 16m, 2x20m, 25m, 30m, 35m, 40m,

                   3x50m, 60m

       Nitt:52 db,      TK: 13 db,     Szög:  2 db

A barlangrendszer teljes leírását a MTSZ BB-nál lehet beszerezni!

Prépostffy Zsolt

Folyóirat-figyelő 4. rész

 

 

· The Forest of Dean: új barlangvidékPaul Taylor

A szerző térképekkel és fényképekkel illusztrált írásában Nagy-Britannia egyik legfontosabb karsztterületét mutatja be. Korábban itt csak kisebb barlangok voltak ismeretesek, melyeknek csak korlátozott jelentősége volt. Az 1970-es évek elején az Otter Hole (3,4km), majd a 90-es évek elején a Slaughter Stream Cave (12,0km) és a Redhouse Swallet (1,6km) felfedezése jelentősen megváltoztatta a terület szpeleológiai megítélését.

(INTERNATIONAL CAVER 1996. 16.— angolul))

· Az ISAAK tevékenységeLothar Hubert, Gerhard Amacher

A cikk betekintést enged az ISAAK (Internationale Speleologische Arbeitsgruppe Alpiner Karst) munkájába. A svájci, német, brit, holland és szlovák barlangkutatókból álló csoportosulás a Brienz-tó (Interlaken, Svájc) környékén található barlangok kutatását tekinti elsődleges feladatának. E területen található a jól ismert Siebenhengste System és a Barenschacht.

(Mitt. Verb. dt. Höhlen- u. Karstforsch. München 1995 4. — németül)

· A LatschencanyonMatthias Erlemeyer

A barlang (Berchtesgaden Alps, Schneiber Massiv, Németország) 1994-es felmérése alapján 345m mélynek és 1146m hosszúnak bizonyult. A barlang bemutatása (leírás, térkép, fényképek) mellett a környék más barlangjairól is olvashatunk.

(Mitt. Verb. dt. Höhlen- u. Karstforsch. München 1995 3. — németül)

· A HILTI-10A ütvefúró használata a barlangkutatásbanDavid Harley

A Dél-Afrikai Chimaimani barlangok, melyek befoglaló kőzete homokkő, beszereléséhez használtak két HILTI ütvefúrót az 1993-s expedíció tagjai. A legmélyebb barlang a területen 305m mély, de 100 méter mélységű aknák is előfordulnak. A felhasználás során nyert tapasztalatokat, célszerű módosításokat foglalja össze az írás szerzője a kürtőmászók nagy örömére.

(Studies in Speleology 1995 10. — angolul)

· A Matumbi Hills barlangjai (Tanzánia) M. Laumanns, R. Ruggieri

Az 1994-es sikeres német expedíciót követően a következő években olasz-német vegyes csapat folytatta Tanzánia legígéretesebb karsztterületének a Matumbi Hills barlangjainak felderítését. A 400-600m magasságban jura üledékekből álló fekvő karsztfennsík legnagyobb ismert barlangja jelenleg a 7.5km hosszú és 114m mély Nandembo-barlang.

(INTERNATIONAL CAVER 1996. 16.— angolul))

Tematikus különszámok:

A Kunguri barlang

Az 1995-ben Permben megjelent orosz nyelvű kiadvány tárgyalja a barlangot magába foglaló masszívum geológiáját, a barlangban található geokémiailag megváltozott kőzeteket, és másodlagos ásványkiválásokat, a barlang hidrológiai viszonyait. Olvashatunk még az antropogén faktorok befolyásáról, a Kungur város környékén talált új barlangokról, denevérekről, celesztinről stb.

Die Höhlenfauna und -flora des Höhlenkatastergebietes Rheinland-Pfalz Saarland Teil 3.- München 1995.

320 oldal, ábrákkal, fényképekkel, több mint 200 irodalmi hivatkozással, feltehetően a barlangi biológiával foglalkozók nagy érdeklődéssel fogják lapozgatni.

Nyerges Miklós

 

KÖNYVÚJDONSÁGOK

 

Whitfield, Philip: A Föld titkai. — A szép kivitelű, színes képekben bővelkedő könyv a Föld különleges tájait mutatja be, néhány oldalon a barlangokkal is foglalkozik (ne tévesszen meg a barlangot ábrázoló címlap!). A „tudományos” barlang-képződési magyarázatok ugyancsak ne tévesszenek meg senkit! Kapható a KÖNYVESBOLTOKBAN (a Társulatban NEM!). Ára 2.985.- Ft.

READER’S DIGEST válogatás: Varázslatos földkörüli utazás — a rendkívül szép színes album ugyancsak a Föld különleges tájait mutatja be, köztük számos karsztvidéket és barlangot is (Dél-kínai karszt, Lechuguilla, Eisriesenwelt, Cango stb.). A könyv nem szórakoztat áltudományos magyarázatokkal, de sajnos nem kímél fejre állított sztalaktitoktól sem. Kapható a KÖNYVESBOLTOKBAN (a Társulatban NEM!). Ára 4.990.- Ft.

 

A Rolex és a barlangkutatás

Nem tévedés, valóban a híres és méregdrága órák, a rolexek svájci gyártójáról van szó. Igaz, nem is kifejezetten a barlangkutatáshoz kötődik az óragyár, hanem általában a kalandos és egyben hasznos vállalkozások támogatását díjazza (Awards for Enterprise) 1976 óta, immár húsz éve.

A barlangkutatás terén a svájci Luc Jean-François Debecker kapott díjat 1976/78 évben. A nyertes a történelem előtti Európa emberének életstílusát és hitvilágát tanulmányozta csaknem harminc éven át barlangi festmények és rajzok alapján. Több mint 150 barlang anyagának a feltárása és tanulmányozása képezte eredményeinek alapját.

Húsz év kellett a következő barlangász díjhoz. Ezt a francia Eric Gilli kapta idén, aki a barlangi vetődések elmozdulásai, cseppkövek eltörése-elmozdulása és cseppkőcsoportok megdőlése stb. alapján sok ezer évvel ezelőtt lezajlott földrengések nyomait kereste és találta meg.

Nem kapott díjat, de kiemelték az amerikai Michael Madden Mexikóban végzett munkáját. A kutató a Yucatan félsziget víz alatti barlangjait kutatta és kis szerencsével rövidesen 80 km-t meghaladó rendszert köt össze. A barlangok a jégkor vége óta teltek fel vízzel és ma érintetlen, víz alatti cseppkőbarlangokat csodálhatnak meg a búvárok.

A Rolex pályázata mindenki—amatőr és profi—előtt nyitva áll, aki úgy érzi, maradandót alkotott a tudományok bármely ágában érdekes vállalkozásaival az emberiség haladása érdekében.

A nyertesek munkáit bemutató szép színes kiadványok és egyéb tudnivalók a Titkárságon tekinthetők meg.

 

¯

Ne felejtkezz a „BARLANGOK A MŰVÉSZETEKBEN” konferenciáról! Részletek az előző (május-júniusi) számban.

¯