Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/12 379.o.

KI A MAGYAR?

Manapság divatos azt számlálni, hogy hány magyar Nobel-díjas van. Számuk kettő és tizenkettő közt bármi lehet (sőt több?). Ezért a jó válasz részletezést kíván.

Szent-Györgyi Albert (orvosi díj, 1937) Budapesten született, magyar állampolgárként vette át a díjat, érmét hazahozta, azt itthon őrzik. Később svéd, majd amerikai állampolgár. Az USA-ban van eltemetve.

Hevesy György (kémiai díj, 1943) Budapesten született, a díjat magyar állampolgárként vette át. Később svéd állampolgár lett. Halála után hamvait és érmét hazahozták. Egyedüli Magyarországon eltemetett Nobel-díjas.

Békésy György (orvosi díj, 1961) Budapesten született, itt doktorált, itt dolgozott 47 éves koráig. A díjat amerikai állampolgárként vette át.

Gábor Dénes (fizikai díj, 1971) Budapesten született és doktorált. Végleg 34 évesen hagyta el az országot, a díjat angol állampolgárként vette át.

Harsányi János (közgazdaságtani díj, 1994) Budapesten született és doktorált. 30 évesen hagyta el az országot, a díjat amerikai állampolgárként vette át.

Oláh György (kémiai díj, 1994) Budapesten született és doktorált. 29 évesen hagyta el az országot, a díjat amerikai állampolgárként vette át.

Wigner Jenő (fizikai díj, 1963) Budapesten született és érettségizett. 19 évesen hagyta el az országot, a díjat az USA állampolgáraként vette át.

Milton Friedman (közgazdasági díj, 1976) az USA-ban született, anyanyelve angol, a díjat az USA állampolgáraként vette át. Szülei Beregszászon (akkor Magyarország) születtek, apja Budapesten tanult. A szülők Amerikában ismerték meg egymást. Friedman szüleit magyarnak tartja, kicsit ő is ért magyarul.

Bárány Róbert (orvosi díj, 1914) Bécsben született, de egyéves koráig magyar állampolgár volt. Apja magyar, anyja cseh volt. A díjat, mint osztrák kapta meg, majd Svédországba ment. Nincs információ, hogy tudott volna magyarul.

John Polanyi (kémiai díj, 1986) Berlinben született, szülei magyarok. A díjat az USA állampolgáraként vette át. Nem beszéli (nem tudja?) a magyar nyelvet.

Richard Zsigmondy (kémiai díj, 1925) Bécsben született, a díjat osztrák állampolgárként vette át. De tudott magyarul, mert mindkét szülője magyarországi születésű volt, akik később telepedtek meg Bécsben.

Daniel Carleton Gajdusek (orvosi díj, 1978) Amerikában született, a díjat az USA állampolgáraként vette át. Apja (akkor magyarországi születésű) szlovák, anyja (amerikai születésű) magyar volt. Gajdusek kicsit ért magyarul, kicsit magyarnak is érzi magát:

Phillip von Lenard (fizikai díj, 1905) Pozsonyi (akkor Magyarország) német szülők gyermeke. Magyar iskolába járt, jól tudott magyarul. A díjat német állampolgárként vette át.

Elie Wiesel (béke-díj, 1986) Máramarosszigeten (akkor már Románia) született, Debrecenben járt középiskolába. Jiddis anyanyelvű, jól beszél magyarul, de nem vallja magyarnak magát. A díjat az USA állampolgáraként vette át.