Mérlegen a Varadinum

 
Örvendetes, hogy többévi szürkécske periódus után markánsan visszakerült a romániai magyar kulturális élet térképére a Festum Varadinum. Ez az értékelés természetesen nem alapszik valamennyi esemény megtekintésén, mivel egy személy számára lehetetlen vállalkozás lenne, de a hiteles értékeléshez talán nem is szükséges, illetve támaszkodni lehet a helyi médiavisszhangra is. Remélem, jövőre e mostani élénkülést nem megtorpanás követi.
 
A pozitívumok serpenyőjében említést érdemel a Varadinum új grafikai arculata: korszerű, letisztult, jól alkalmazható. Talán az idő rövidsége tette, hogy megjelenése a város közterein nem volt kellően hangsúlyos, illetve a rendezvényeken sem mindig bukkant fel. Ugyancsak elismerő jelzőt érdemelnek azok a törekvések, amelyek a Varadinumot igyekeztek kiemelni a lokális keretek közül, így a gyergyószárhegyi képzőművészeti anyag gesztus értékű kiállítása. Hasonló okokból említeném a történészkonferenciát, illetve a kortárs magyar irodalom jeles alkotóinak jelenlétét. De érdekfeszítő és színvonalas tudott lenni a laikus érdeklődők számára is olyan rendezvény, mint az értekezésekkel gazdagított vasúttörténeti kiállítás. Egész más élmény volt látni Gryllus Vilmos bábszínházi koncertjén a termet zsúfolásig megtöltő sok száz fős, a színpadra is felcsorduló gyermeksereget. Érdekes volt a váradiság megélése szempontjából a kiállításmegnyitó, ahol három, Váradról elszármazott alkotó hozta haza festményeit és fotográfiáit.
 
Ami a másik serpenyőben említendő: a színvonal egyenetlen, s a kínálat nem áll össze valami mégoly laza szerkezetű összképpé, márpedig a feledhető szellemi értékű produktum rossz fényt vet az értékes mozzanatokra is. A színházi kínálat nem tanúskodik semmiféle ízléskontrollról. Ugyancsak el kellene gondolkodtatnia a szervezőket, hogy kellő anyagi háttér nélkül érdemes-e a halovány könnyűzenei kínálatot erőltetni. Mit nyerünk vele? Apropó, pénz: biztos vagyok abban, hogy ha mondjuk a Varadinum és a Szent György Napok anyagi lehetőségeit összemérjük, akkor csodával határos, hogy mit lehetett ennyiből Váradon kihozni. Nem beszélve a forintmilliókról, amelyekből a június végi Szent László Napok szervezői gazdálkodhatnak. Ami nem kerül pénzbe, hiánya viszont érthetetlen: a Festum Varadinum Facebook oldala. 
 
Ha kellően sok embernek fontos ügy marad ez a nyolc-tíz nap, akkor jövőre, a 24. ünnepi hét megerősítheti a bizakodást, hogy a Varadinum a maga nemében nem csupán az első, hanem ismét a legjobbak egyike lehet a Kárpát-medencében. Ehhez gyakorlatilag máris munkához kell látni.
 

Impresszum   -   Szerzői jogok