Thalia többlete

Első alkalommal történik meg, hogy a Várad, jó tízesztendős történetében, egyetlen eseménynek szenteli teljes lapszámát. Annak, hogy most mégis így teszünk, egyszerű az oka: az önálló váradi magyar teátrum, a Szigligeti Színház rövid eddigi működése talán legfontosabb kihívásaként lett a házigazdája a VI. Interetnikai Színházi Fesztiválnak. Ez önmagában is jelentős fejlemény, ám a rendezés jogának elnyerése annak is az eredménye, hogy a szakma elismeréssel tekint azokra a változásokra, amelyek a társulat utóbbi évadait jellemzik. Méghozzá egy igen erős mezőnyben, hiszen ma a romániai magyar színházak nemzetközi összevetésben is versenyképesek – miközben nem egy esetben hazai pályán saját önkormányzataik helyi érdekű akadékoskodásaival szembesülnek.
Pedig az igazi kérdés – visszatérve a váradi truppra is – nem az, hogy érdemes-e ezen az úton tovább menni, hanem az, hogy ezek a szemléletbeli változások miképpen tudnak hatni a város magyar kultúrájára, vagy miért is ne, a város egészének kulturális életére. Egyébként éppen az IFESZT fórumain vetődött fel, illetve ezt példázza a fesztivál maga, hogy a kortárs színház nem torpan meg a nyelvi határokon, a kétségtelen nyelvápoló funkciótól függetlenül nem anyanyelvi művészetről beszélhetünk, s ez nem csupán azért igaz, mert mind több előadást feliratoznak a másnyelvű publikum kedvéért.
A fesztivál fontosságát kiemelni, megörökíteni, dokumentálni igyekvő összeállításunk első része néhány fontos résztvevővel készített interjút kínál, ez után az IFESZT szakmai fórumain elhangzottakat foglaljuk össze, végül az előadásokat felidéző pillanatképek és a PKE reklámgrafika szakos hallgatóinak plakáttervei után rövidebb-hosszabb kritikákat gyűjtöttünk össze az előadásokról. Ebben a részben ismert műbírálók mellett a szakma holnapját jelenthető fiatalok írásait is használni tudtuk, a kolozsvári BBTE, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kommunikáció, drámaírói, teatrológus, bölcsész szakos hallgatóinak írásait, akik a fesztivál blogján szinte az eseményekkel egy időben reagáltak a látottakra. Szembetűnő, hogy az ifjú kritikusok blogbejegyzéseiben megfogalmazott vélemény, értékítélet több esetben összecseng a több évtizedes tapasztalattal rendelkező pályatárséval.
A próba(tétel) sikerült, reméljük, 2013 is tartogat hasonlóan fontos pillanatokat.
 

Képek

Impresszum   -   Szerzői jogok