Barok Márk 28 éves, jelenleg PhD-hallgató a Debreceni Egyetemen. Eddig a Menedékidõ 2004 címû antológiában, a PRAE-ben és a Váradban publikált.

Barok Márk

Az õszinte

Jack a sötétzöld bõrkanapén feküdt, feje a támlán, lába hanyagul lóg. Karnyújtásnyira egy pohár whisky. Mindjárt tíz óra, jön Ted. Valamivel tíz után, mindig pontatlan, mert a pontatlanság számtalan lehetõséget szül – ezt is Jack tanította neki. Jack kedvelte a kölyköt. Volt benne valami megmagyarázhatatlanul ismerõs. A külsejében, a mozdulataiban, és ahogy viselkedik, reagál a dolgokra. Nyolc éve látta meg a nevelde udvarán. A kölyök akkor volt hatéves, nem lehetett nem észrevenni, egy ordító gyerek hátán térdelt, és püfölte rettenetesen. Az ordításra megjelent egy nevelõ, a kölyök pont akkor kászálódott le a hátról, amikor odaért. Mi folyik itt? A helyzet egyértelmû volt. A két gyerek egyszerre és nem ugyanazt kezdte el beszélni. Ha a nevelõ nem látja pontosan, hogy mi történt, alighanem a kölyöknek hisz. A kölyök mindenesetre elérte azt, hogy a büntetés jelentõsen kisebb legyen.

Jack jót szórakozott a jeleneten. Aztán egész héten nem tudta kiverni a kölyköt a fejébõl. És azt a furcsa ismerõs érzést sem, amit a nevelde udvarán érzett, amikor a kölyköt meglátta. Addig soha nem gondolt arra, hogy mentor legyen, de ez a kölyök... Nem volt könnyû elérnie, hogy Ted mentora lehessen. Bárki lehetett mentor, mindössze egy egyszerû teszten kell megfelelni, amelyen minden épeszû, normális ember megfelel, ez nem is okozott problémát, az viszont szigorúan tilos volt, hogy valaki kiválassza, hogy melyik kölyöknek a mentora legyen. De Jack Ted mentora akart lenni. A mentorokat valamilyen bonyolult szisztéma alapján a központi számítógép választja a kölykökhöz, de ugye a központban is dolgoznak emberek. És nekik lehet hazudni.

Ted ma lett 14 éves. Mától veheti igénybe a szórakoztatóiparnak azt a szolgáltatását, amitõl mind ez idáig szigorúan el volt tiltva. A tiltás irtózatos vágyat ébreszt. Jack biztos volt benne, hogy a kölyök már nagyon várta ezt a napot. Persze Ted egyedül semmire nem menne, nincs pénze, meg amúgy is csak egy felnõtt felügyelete mellett vehetné igénybe. Kérni pedig az istenért sem kérné, mert akkor kiderülne a kora, valami személyes róla.

Ted szeretett Jackhez menni. Nagyon sokat tanult tõle. Már az elsõ két hónap után érezni lehetett a hatást, Ted sokkal magabiztosabb lett, a srácok is észrevették ezt a neveldében, és bár Ted addig sem volt elveszett gyerek, de akkortól amolyan központi figura lett. Szóval Jack kiváló mentor volt. Ted Jack háza elé ért, fújt egy nagyot, nem jelentettek számára túl sokat a születésnapok, persze számon tartotta õket, sõt, magában kicsit ünnepelt is…, de ez a mai, ez egészen más, nem is a születésnap miatt, hanem mert mostantól lehet…, akár már ma is! Ó, bárcsak megmondhatná Jacknek! De az lehetetlen, az súlyos hiba lenne. Csengetett.

– Szia, Ted! – nyitott ajtót Jack.

– Szia, Jack – lépett be Ted. – Jaj, Jack, irtó nehéz napom volt! Az a szõke dagadék tanár nagyon pikkel rám, már reggel kiszúrta, hogy nem készültem mára új történetekkel, a fene hitte volna, de az a majom az összes mesémet megjegyezte, és ha egy régebbit próbálok rásózni, akkor csak vigyorog, és azt mondja: Ejnye, Ted, mintha ezt már hallottam volna! De mondd meg, miért csak velem csinálja ezt? Mások háromszor, négyszer is elmesélhetik neki ugyanazt, én meg… – hadarta feldúltan Ted, miközben ledobta a táskáját és a kabátját, majd beszaladt a szobába.

– De Ted, tudod, hogy ez a dolga! – csitította Jack.

– Nem bírom ki a dögöt! Aztán persze egész nap nyaggatott, hogy kitaláltam-e már valami újat, de hogy találjak ki valamit úgy, ha a ragyás képével folyton a nyakamon lóg? – nyöszörgött a fiú.

– Emlékszem, én is így voltam ezzel. Az egyik tanárt borzasztóan utáltam, egyszerûen nem hagyott békén, egyre csak ezt ismételgette: nem elég hihetõ, kérem, nem elég hihetõ! Tisztára az agyamra ment. De késõbb rájöttem, hogy csak a javamat akarta. Hasznodra válik még ez Ted, hidd el! – mondta fontoskodó képpel Jack.

– Haha-ha! Haha-ha! – robbant ki a röhögés Tedbõl. – Hogy lehet valamit ilyen könnyen bevenni? Jack, megszakadok, te mindent elhittél, ugye?

– Az utolsó szóig – ismerte el Jack.

– Hát tudd meg, még sosem volt ilyen könnyû napom, a tanárok alig szóltak hozzám, én meg nem vagyok hülye, hogy zavargassam õket – kuncogott Ted.

– Oké, teljesen bedõltem neked – adta meg magát Jack.

– Öregszel, Jack, öregszel – nagyoskodott Ted.

– Lehet, hogy öregszem, de mielõtt még olyan öreg leszek, hogy meg sem tudok szólalni, szeretnék valamit mondani – mosolygott Jack.

– Na, mondd! Ki vele!

Jack narancslevet töltött Tednek, whiskyt magának, kacsintott, de nem szólt.

– Mi lesz már? Meddig várjak? – türelmetlenkedett Ted. – Naaaa!

– Boldog születésnapot, Ted! – mondta végül Jack.

– Ho... honnan... tudod... hogy ma... van… – dadogta Ted meghökkenve.

– Tudod, pörgettem az ujjaim között a naptár lapjait, és pont a mai nap akadt fenn – mondta Jack.

– Hát persze.

– Jó, jó, egyszerûen kikövetkeztettem: megfigyeltem, hogy menynyire szereted a júniust, a számok közül meg hogy vonz a 15, és úgy látszik, ráhibáztam: június… – lódított tovább Jack.

– Ki ne mondd! – sikoltott föl Ted.

– Oké – vigyorgott Jack. – Ajándékot is kapsz, ha nem haragszol meg.

– Még sosem kaptam ajándékot a szü... ...ilyenkor.

– Még sosem töltötted be ezt a kort.

– Igen, tizenn… – harapta el a sóhaját Ted.

– Tudod, mit jelent betölteni ezt az életkort?

– Csak nem… csak nem egy… lesz az ajándékom?

– Hm, azt hiszem, nemsokára itt is lesz, egy órája hívtam fel õket, és tudod, ezek mindig irtó pontosak – mosolygott Jack.

Az ajándék megérkezéséig Jack beszéltette Tedet: tanulásról, fociról, lányokról. Ted hõsködött, nagyokat füllentett, de a legtöbb történet egészen hihetõ volt. Mennyit fejlõdött! – állapította meg magában Jack. Szerette a fiút beszéltetni, a szöveget egyre ritkábban kellett kijavítani, inkább az arckifejezéssel, a gesztusokkal akadt gond, nem mindig passzoltak az elmondottakhoz. Pedig a tökéletes hatáshoz mindennek passzolnia kell, az arc, a szemek, a kézfej, a karok, a láb, a hangszín, a száj, mindnek ugyanazt kell mondania, egyszerre, egymás után, több szólamban: ugyanazt a hazugságot. Egykor a fiatal Jacknek is hasonló nehézségei voltak, 14 éves korában a fal-teszten (amikor egy vékony falon keresztül beszélgetett a vizsgáztatóval) kiválóan teljesített, de szemtõl szemben a suta mozdulatai majdnem megbuktatták. Még öt hét, és Tednek meg kell felelnie a teszten, hát, addig akad még csiszolnivaló a kölykön.

Tedet bosszantotta, hogy Jack ennyi mindent tud róla. Például a neveldét, azt egyszerûen nem tagadhatta le, már csak a kora miatt sem. Persze, hogy mi minden történt a neveldében, az más! Arról fogalma sincs Jacknek. Mikor jön már az ajándék? Ted percenként nézett az órára, õrülten izgatott volt. Jöjjön már! A neveldében hihetetlen történetek keringenek a… azokról. A srácok közül még senki sem találkozott olyannal, még a nagyok közül se. Persze, nem mindenkinek van ilyen mentora, mint neki!… de… az is lehet, hogy nem lesz ajándék… lehet, hogy ez is csak Jack egy újabb, az életre felkészítõ leckéje… ami tényleg igen hasznos, de ezúttal Tednek nagyon rosszulesne. Nem, ezt egyszerûen nem teheti meg vele Jack! – döntötte el magában Ted.

Csengettek. Ted felugrott, legszívesebben az ajtóhoz rohant volna, de erõt vett magán, elsimította arcvonásait, egészen hûvös, kimért lett és hagyta, hadd menjen Jack elõre. Jack meg sem rezdült a csengetésre, lassan állt fel, nyújtózott egyet, majd komótosan az ajtóig lépdelt. Kinyitotta.

Az ajtón szürke öltönyös, inkább alacsony, mintsem magas, szemüveges, idõsödõ férfi lépett be.

– Jó napot! – köszönt a szürke öltönyös, és letette a kalapját a fogasra.

– Jó napot! – mondta Jack. – Jöjjön beljebb.

A férfi végiglépdelt a hosszú folyosón. Jack betessékelte a nappaliba, és hellyel kínálta.

– Tessék, kérem, foglaljon helyet! – mondta Jack.

– Köszönöm.

– Hogy is hívják magát? – kérdezte hirtelen Ted, meg sem várva, hogy a férfi leüljön. –Vigyázzon, csak az igazat mondhatja! – tette még hozzá.

– De kérem, uram! Szolgálatban vagyok! – méltatlankodott a szürke öltönyös.

– Nos, hogy hívják? – kérdezte Ted türelmetlenül újra.

– Ormail Hendek vagyok – mondta a férfi szárazon. Majd a térdére vette fekete aktatáskáját, és papírokat emelt elõ: – Tessék, az azonosítóm, a képesítésem és a referenciáim.

Jack elvette Hendektõl az iratokat, beléjük sem pillantva adta oda Tednek. Ted mohón nyúlt értük.

– Nézzük csak! Neve: Ormail Hendek, stimmel. – mondta Ted elégedetten, mikor látta, hogy a kimondott név egyezik az igazolványon lévõvel. – Hány éves, Mr. Ormail Hendek? – kérdezte Ted ízlelgetve a férfi nevét.

– 63.

Hendek újabb pipát kapott Tedtõl.

– Mr. Hendek, hol született Ön? – kérdezett tovább Ted.

– San Tordillóban – a válasz újabb pipát ért.

– Hol lakik, Mr. Ormail Hendek?

– A Girondino utca 59-ben, a kilencedik kerületben.

– Van felesége?

– Igen. A második feleségemmel élek.

– Õ hány éves?

– Hatvan.

– Ez is stimmel. Mondja csak, Mr. Hendek, mit mutatott a születési genetikai vizsgálata, milyen betegségben fog meghalni?

– Ha megérem a hatvanat, és ugye már megértem, akkor 95%, hogy szívinfarktusban halok meg, esetleg agyvérzésben, úgy hatvanöt és hatvankilenc éves korom között. Sajnos rendkívül rossz a lipidanyagcserém. Születésemkor 39% volt annak az esélye, hogy ötven elõtt halok meg, rákban.

– Ez is stimmel. Jack, eddig minden stimmel! – pillantott Ted Jackre. – Mr. Hendek, tájékoztatták, hogy a szülei miben haltak meg?

– Természetesen. Az anyámat 49 évesen vitte el a rák, az apám hatvan volt, mikor a nagy tordillói vonatszerencsétlenségben odaveszett.

– Pontosan! Te, Jack, ez hihetetlen! Elképesztõ ez a fazon! Ez... ez... ez igazat mond! – ujjongott Ted.

– Õszinte – felelt Jack.

– Persze, tudom... de akkor is! Jack, én még a te nevedet... az igazi nevedet sem tudom! – csendesedett el Ted.

– Dehogynem, Ted. Jack vagyok – vigyorgott Jack.

Ormail Hendek nyugodtan ült a fotelben. Pár pillanat alatt felmérte a helyzetet. Hiába, rendkívül tapasztalt õszinte volt. A Cég pont az ilyeneket szereti küldeni, ha elõször-fiataloknak rendelik meg a szolgáltatást. Fürge észjárású ember lévén hamar átlátja az esetleges ellentmondások csapdáit, több mint négy évtizedes tapasztalata pedig hihetetlenül jó emberismerõvé tette. Szükség is van minderre, véletlenül sem szabad téveszteni. A tudósok azt mondják, ha az elsõ alkalomnál tévesztenek, az a fiatal további fejlõdését nagyon károsan befolyásolhatja. Nem is beszélve arról, hogy egy sajnálatos tévesztés azt is jelentheti, hogy a Cég elveszít egy ügyfelet. És a mai helyzetben ezt végkép nem engedheti meg a Cég magának. Szóval nagyon kell vigyázni.

– Tehát hatvanöt és hatvankilenc éves kora között fog meghalni? Nos, akkor már nincs túl sok ideje hátra, nem bánja? – faggatózott tovább Ted.

– Hogyne bánnám, szeretek élni.

– És mondja csak, Mr. Hendek, van már valamilyen tünete az egészsége megromlásának? – kérdezte fontoskodó arcot vágva Ted.

– Igen, vannak jelei – válaszolt Hendek szárazon.

– Elárulná nekünk, hogy mik ezek a jelek?

– Tudják, dagad a lábam, éjjel többször föl kell kelnem vizelni, és ha felizgatom magamat, zsibbad a bal karom. Azt mondják, ez mind a szív miatt van.

– Miért nem fekszik be egy komplett testreparációra valamelyik rehabilitációs központba?

– Az õszintéknek ezek a programok elég nehezen elérhetõek.

– Hogyhogy nem küzd azért a Cég, hogy az alkalmazottainak meghosszabbodjon az élettartama?

– Küzd, nagyon sokat köszönhetünk a Cégnek, ezen a téren is.

– És ugye a Cég is Önöknek – szólalt meg hosszú idõ után Jack.

Milyen kíváncsi a kölyök! Csak úgy ömlenek belõle a kérdések. Jack elfelejtette már, hogy milyen érzés egy 14 évesnek hallani, hogy valaki elmondja a személyes adatait, õszintén. Idõvel persze rájön majd, hogy van ennél nagyobb élvezet: egymásra logikusan épülõ kérdésekkel szinte szétszedni egy õszintét! A kölyöknek meg kell ezt tanulnia, már csak a nagyobb élvezet kedvéért. Jack biztos volt benne, hogy hamarosan Tednek is ez lesz a kedvenc szórakozása, hisz a kölyök annyira hasonlít rá.

– Nos, Mr. Hendek, ezek a kérdések okvetlenül fontosak voltak a bizalom megteremtéséhez – mondta ekkor Jack remekül felismerve, hogy Ted egyelõre kifogyott a kérdésekbõl.

– Nyugodtan, uraim, kérdezzenek, amit csak akarnak – mondta az õszinte.

– Volt olyan, aki elégedetlen volt a szolgáltatásával? – vette át a kérdezést Tedtõl Jack.

– Nézzék meg a referenciáimat, kérem. A negatívak vannak felül – válaszolt Hendek.

– Aha, szóval ez itt ni... elégedetlen magával, mert az egyik kérdés elõl kitért, többszöri kérdezésre sem adott egyenes választ, végül pedig nem az igazat mondta. Hogy is történt ez? – vonta kérdõre Hendeket Jack.

– Negyvenkét éve történt, uram, gyakornok voltam. De biztosíthatom, hogy példásan megbüntettek, és azóta egyszer sem fordult elõ hasonló.

– Mi volt az, amit eltévesztett? Ugye maguk ezt a szót használják rá?

– Igen, ezt a szót használjuk.

– Szóval mit tévesztett el? Mi volt az, amire nem adott õszinte választ? – élénkült fel Ted.

– A hölgy, aki megrendelte a szolgáltatást, megkérdezte, hogy milyennek tartom õt, vonzódom-e hozzá, nem lenne-e kedvem szexuális kapcsolatot létesíteni vele...

– Micsoda! Perverz nõszemély! Hihetetlen, hogy mik vannak, Ted, az embereknek már semmi sem szent! Elképesztõ, hogy van, akinek megfordul a fejében, hogy lefeküdjön egy õszintével! Van gusztusa hozzá! – hüledezett Jack Tedhez fordulva. – Már legalábbis akkor, amikor az szolgálatban van – tette hozzá Hendekre pillantva.

– És Maga mit mondott? – érdeklõdött Ted.

– Azt mondtam, hogy sajnálom, de nem tehetem, mert nekem feleségem van, akit szeretek és sosem csalnám meg.

– És mi az igazság? – vonta fel a szemöldökét Jack.

– Az igazság az, hogy nagyon csúnya volt a nõ, nem kívántam.

– Hogy jött rá, hogy Maga nem mond igazat? – ütötte tovább a vasat Jack.

– Akkoriban még engedélyezték néhány, kivételes státusban lévõ magánszemélynek a hazugságszenzorok használatát. A nõ férje magas beosztásban dolgozott a belügyben. A férj nem volt otthon, a nõ elrejtette a szobában a szenzort, ami persze egybõl jelzett, amikor válaszoltam. Nagy botrány volt… Azóta bevonták a lakosság hazugságszenzorait, és az õszintéket szolgálatban kötelezõen viselendõ szenzorokkal látták el.

– Mutassa meg a hazugságszenzorát! – mondta szinte parancsolva Ted.

– Kérem, ez az – mutatott Hendek a zakóját félrehajtva egy kis dobozra. – Amennyiben valamire nem az igazat válaszolnám, ez a kis készülék hangosan zümmögni kezdene.

– Hazudjon valamit! – utasította Ted.

– Uram, nekem tilos szolgálatban hazudnom – tiltakozott Hendek.

– Akkor honnan tudhatnánk, hogy a szenzor tényleg mûködik? Lehet, hogy már eddig is összevissza hazudozott itt nekünk! – mondta mérgesen Ted.

– Próbálja ki ön, uram! – ingatta a fejét Hendek, és levette magáról a dobozt, majd egy övvel Tedre erõsítette. – Tessék, hazudjon valamit! – szólt Tedre.

– Én... én .. nem is tudom... – Ted kérdõn nézett Jackre.

– Na, gyerünk, mondj már valamit! Mondjuk, mondd meg, hogy ismered-e a szüleidet! – segített Jack.

– Persze, hogy ismerem! Anyám menõ divattervezõ, apám meg igazgató a Valdenor Nagyvállalatnál – vágta rá a már oly sokszor kimondott hazugságot Ted. A dobozból hangos zümmögés hallatszott.

– Mûködik! – lelkendezett Ted.

– Persze – nyugtázta az õszinte.

A zümmögés egyre hangosabb lett, ráadásul a doboz egészen Tedre tapadt, hiába ficánkolt a fiú, nem tudott szabadulni tõle.

– Hallgattassa már el! – rivallt Ted Hendekre.

– Én nem tudom elhallgattatni, csak ön. Addig fog zümmögni, amíg ön nem válaszol a kérdésre õszintén – mondta Hendek, és Jackre nézett, Jack bólintott.

– De kérem! Engem ne fenyegessen! – kiáltozott kétségbeesetten Ted.

– Tényleg így van, Ted, ez az egyetlen módja, hogy elhallgasson a doboz – mondta Jack nyugodtan.

– Jól van, jól van, az apám tiszt a tengerészetnél, az anyámat... szóval õt meg... nem ismerem – dadogta Ted, de a zümmögés még erõsebb lett.

– Az igazat! – szólt az õszinte.

– Szóval... én... én... ahogy a neveldében senki... egy gyerek sem... úgy... én... sem ismerem a... szüleimet... sosem láttam õket... semmit nem tudok róluk... – nyögte Ted keservesen. A zümmögés megszûnt, Ted letépte magáról a szenzort és Hendekhez vágta. – Csatolja fel magának, rohadék!

– Ugyan, Ted, hiszen ezzel semmit sem árultál el magadról! Hiszen nemzedékek óta mindenki a neveldékben nõ fel, és senki sem ismeri a szüleit – nyugtatta Tedet Jack.

– Akkor is, rohadjon meg a szemét! – duzzogott tovább Ted.

Jack megropogtatta az ujjait, már csak egy korty whisky volt a poharában, legurította. Itallal kínálta az õszintét, erre eddig nem volt idõ, annyira mohó volt Ted. Ez a kis lecke csak javára válik a kölyöknek, megfontoltabb lesz, óvatosabb. Hanem ennyi pont elég volt bevezetésnek, most aztán jöjjön valami érdekes, csapjunk a lovak közé!

– Mr. Hendek, ugye azt mondta, hogy van felesége? – kérdezte Jack.

– Van.

– Mondja csak, õ tudja, hogy maga õszinte? – hunyorított Jack.

– De Jack, tudod, hogy ez lehetetlen! Egy csomó szabály van, ami biztosítja, hogy a hozzátartozók ne tudhassák meg – vágott közbe Ted.

– És mi van, ha mégis, valahogy, véletlenül – erõsködött Jack.

– Hogyan? – kérdezte kíváncsian Ted.

– Képzeld csak el a következõt: a szomszédjában él egy nagyon kedves, idõsödõ asszony, akinek az egyetlen szórakozása, hogy õszintét hív. Nos, ez a kedves öregasszony lerobban, és egy távoli körzetben lévõ rehabilitációs központba kerül. Ahová ugye nem tilos õszintét rendelni, és ami történetesen pont abban a körzetben van, ahová Mr. Ormail Hendek jár... hm... dolgozni. Szóval a nénike lerobban, de a kedvenc szórakozásáról nem mond le, tárcsázza a Cég számát,... és hamarosan megjelenik Mr. Hendek, a kedves szomszéd. Micsoda meglepetés! Mindkettõjüknek. De az igazi meglepetés Mr. Hendeket otthon várja, mert mihelyt Mr. Hendek kilép a rehabilitációs központ kapuján, a nénike újra veszi a telefont, és most nem a Céget hívja... – Jack elégedetten nézte, hogy Ted arcára széles vigyor ül, az viszont meglepte, hogy Hendek továbbra is milyen nyugodt. – Azért ez megtörténhet, nem? – fordult Hendekhez.

– Igen. Borzasztó véletlenek egybeesése esetén megtörténhet – ismerte el Hendek.

– És mi lenne akkor?

– Semmi. A feleségem tudja, hogy õszinte vagyok.

– Képtelenség! Maga nem mond igazat! – kiáltotta Ted.

– Természetesen igazat mondok – mosolyodott el Hendek – Nézzék csak meg az azonosítómban, a negyedik oldal közepén.

– „A felesége felvilágosítva” – olvasta Ted hitetlenkedve. – Hogy történt? Hogy tudta meg?

– Volt egy olyan eset, amilyet ön említett – nézett Hendek Jackre –, majdnem teljesen úgy történt minden, ahogy az imént mondta, csak nem nénike, hanem bácsika volt. A Cég egyik munkatársa óriásit hibázott, tudnia kellett volna, hogy az öregúr a szomszédom, nem lett volna szabad az én körzetem rehabilitációs központjába utalni – fejezte Hendek nyugodtan.

– És a felesége? Hogyhogy nem hagyta el? – kérdezte Ted.

– Õ már elõtte is tudta. Mintegy harminchat éve került az azonosítómba az a bizonyos „Felesége felvilágosítva”.

– De hogy lehetséges, hogy elviselte? Nem omlott össze? Miért maradt magával? – hüledezett Ted.

– Ó, ennek igazán egyszerû a magyarázata: a feleségem is õszinte. Nézzék csak meg a negyedik oldal alján.

– Lehetséges ez? – kiáltott újra Ted.

– Lehetséges. Semmilyen szabály nem tiltja.

– De milyen gyerekei lehetnek két õszintének? Miféle degenerált torzszülöttek? Még megérjük egyszer azt, hogy olyan egyedek tenyésznek ki, amelyek genetikailag képtelenek a lódításra, füllentésre, hazugságra! Borzalom! – fakadt ki Ted.

– Éppen ebbõl a megfontolásból rendelték el a jogalkotók az õszinték sterilizálását – mondta atyáskodva Jack.

– Igen. Az õszintéknek nem lehet gyerekük. Mindkettõnket sterilizáltak, amikor beléptünk a Céghez – erõsítette meg Hendek.

– …persze, én is tudtam – mondta Ted zavartan

Jack a pohara alján maradt jégkockát rágcsálta. Nocsak, milyen meglepetései vannak a fickónak! Még egy ilyen öreg rókát is meg tud lepni, mint Jack. De sebaj, nagyobb vadat nagyobb élvezet leteríteni.

– És hogy élnek otthon? Mirõl tud beszélni két õszinte? – vágott bele újra Jack.

– Kérem, ez is csak egy munka, mindketten ledolgozzuk a napi nyolc órát, otthon aztán mi is normális emberek vagyunk.

– Hazudnak is? – kérdezte Ted.

– Természetesen! Szolgálaton kívül éppen annyit hazudunk, mint bárki más, sõt meglehet még többet is, tudják, azt hiszem, valahogy igyekszünk kompenzálni a munkánk során szerzett sérüléseket – magyarázta Hendek.

– Azért maguk mégsem hazudhatnak annyit, vagy olyan jól, mint a normális emberek, nem véletlenül lettek kiválasztva – jegyezte meg Jack.

– Igen, ránk jellemzõ az a sajnálatos tény, hogy a hazugságaink túlontúl átlátszóak, a legritkább esetben tudunk megtéveszteni vele másokat, sõt, közülünk egyeseknek bizonyos helyzetekben egyenesen nehezére esik hazudni, de biztosíthatom Önöket, hogy én nem efféle vagyok.

– Persze – mondta lenézõ mosollyal Ted.

Jack a hajába túrt, feszengett, ujjaival dobolt a whiskys poháron. Lehet, hogy tényleg öregszik? Úgy látszik, kijött a gyakorlatból. Hogy fogja meg ezt az alakot? Tedre nézett. Valahogy fogást kell találnia ezen a pasason, sarokba kell szorítania, Ted miatt is.

– Mondja csak, Mr. Hendek, miért választotta maga ezt a… foglalkozást? – kérdezte Jack.

– Nem volt sok lehetõségem. Tudják, hatéves koromig én is a neveldében éltem, mint mindenki más. Nos, van egy teszt, a hatévesekkel végeztetik el, aki ott nem felel meg, azt átteszik a Cég õszinteképzõjébe.

Az utolsó szó hallatára Ted megborzongott. Pólyás korától a nevelõk nap mint nap ezzel a szóval riogatták. Próbáld csak meg, és máris az õszinteképzõben találod magad! Aki nem hajlandó szót fogadni, az csomagolhat, holnaptól az õszinteképzõben lesz a szállása! Hány éjszakát virrasztott át rettegésben! Sok mindent ugyan nem tudtak róla, de a gyermeki fantázia az állandóan leselkedõ és határtalan borzalom jelentését adta a szónak. A hatéves kori teszt után aztán nem riogattak többé az õszinteképzõvel. De a kisgyerekekbe beültetett rettegést késõbb bármikor elõ lehetett hívni pusztán egy szó kiejtésével: õszinteképzõ.

– Tõlünk is elvittek két fiút és egy lányt – motyogta Ted csendesen.

– Minden évben kapunk gyerekeket a képzõbe, az utóbbi években azonban egyre kevesebbet… hiába, ma már olyan fejlett a genetika, hogy a legtöbb lehetséges tanítványunk pár hetes embrióként elveszti az esélyét a megszületésre. Azonban mindig akadnak születési sérülések, közülük sok teljesen észrevehetetlen, egészen a hatéves kori tesztig. Mindazonáltal a Kormánynak és a Cégnek komolyan el kell gondolkoznia azon, hogyan lehet biztonságosan és elõre kiszámítható módon megoldani az õszinték utánpótlását, különben a Cég alkalmazottak nélkül marad, önök pedig kénytelenek lesznek lemondani egyik kedvenc szórakozásukról – fejezte be Ormail Hendek.

– Tudja, hogy jó páran vannak, akik úgy gondolják, hogy ezt a kétségkívül igen élvezetes, ámde felettébb bûnös szórakozást be kellene tiltani? – jegyezte meg cinikusan Jack. – E bûn jelenleg legális elkövetésére egész iparág épült, az efféle szórakozásra való igény tartja fenn a Céget, és így Magukat is, az õszintéket. Az pedig ugye egyértelmû, hogy a szolgáltatás megszüntetése mivel járna?

– Igen, ha az ortodoxok kerülnének hatalomra, az a végünket jelentené – válaszolt az õszinte. – És biztos vagyok benne, hogy nem csupán a szolgáltatás szûnne meg. Szerencsére ezek a szélsõségesek meglehetõs kisebbségben vannak. És az emberek imádják a szolgáltatásunkat.

– Ma még igen, de ki tudja, mit hoz a jövõ?

Ormail Hendek elbizonytalanodott, csak nem egy ortodox provokátorral van dolga? Az elmúlt héten három õszintét is tõrbe csaltak. Kettõ megúszta kiadós veréssel, de a harmadikat megölték. Hiába, amikor romlik a gazdasági helyzet, nehezebb az emberek élete, rögtön bûnbakot keresnek. Nem, nézett körbe a fényûzõen berendezett szobában, ezek az emberek csupán szórakozni akarnak. Az azonban biztos, hogy a Cégnek ezentúl, amennyire csak lehet, minden ügyfelet ellenõriznie kell.

– És akik… oda kerülnek… az… õ… szóval oda… azokkal mi lesz? – kérdezte Ted egész halkan.

– Kiképzik õket, õszinték lesznek, és életük végéig a Cég alkalmazásában maradnak. A kiképzés nagyon hosszú és...

Jack azt akarta, hogy a kölyök szórakozzon, ne a számára nyilvánvalóan rémséges dolgokkal traktáltassa magát. Ezért vágott Hendek szavába, mintegy lezárva az õszinteképzõs témát:

– Mr. Hendek, nagyon megviselte önt az elsõ felesége halála?

– ...rettenetesen – válaszolt hosszú szünet után Ormail Hendek.

– Nagyon szerette? – folytatta Jack.

– Igen, nagyon – hangzott a csöndes válasz.

Az õszinte eddig rezzenéstelen arcára fájdalmas kifejezés ült. Jack megérezte, hogy most kezdõdhet az igazi szórakozás.

– Mr. Hendek, hogy halt meg az elsõ felesége? – kérdezte Jack a whiskys poharat babrálva.

– Nem hallotta, azt kérdeztem, hogy halt meg az elsõ felesége? – szólt élesebben Jack.

– Megöltem – mondta alig hallhatóan Hendek, és az órájára pillantott.

– Megölte? – kiáltotta Ted megdöbbenten.

– Meg – Hendek meredten bámulta a szõnyeget, majd becsukta a szemét, és sokáig csukva tartotta.

Jack az órára nézett, van még idõ. Intett Tednek, hogy maradjon csendben, engedélyezett pár percet Hendeknek. Megvan hát, csak kiszimatolta a gyenge pontot! Élvezettel nézte a Hendek arcán átvonuló felhõket.

– Úgy tudom, a gyilkosokkal nem bánik túlzottan irgalmasan a Kormány – szólalt meg végre Jack.

– A gyilkos büntetése a legtöbb esetben halál – mondta lassan Ormail Hendek.

– Maga hogy úszta meg? Meséljen, kérem, roppant kíváncsiak vagyunk!

Jack összekulcsolta a kezét a tarkója mögött, kinyújtózott. Az õszintét nézte. Annyiszor volt már hasonló élményben része, de ezzel az érzéssel nem lehet betelni. Elégedetten hunyorított Tedre.

– Mr. Hendek, ha megkérhetem, kezdje el a beszámolóját, vészesen fogy az idõ – sürgette meg Hendeket.

Ormail Hendek az asztalra tette a szemüvegét, zsebkendõjével megtörölte a szemét, és nagyot sóhajtott.

– Tudják... – kezdett hozzá lassan, szárazon – ...a feleségemmel ...Kate-tel... nagyon szerettük egymást. Megismerkedésünk után egy évvel vettem el. Kate csodálatos nõ volt, a legcsodálatosabb. De... – Hendek újra megtörölte a szemét, hangja elcsuklott – ...fél évvel a házasságunk után autóbalesete volt. Komoly fejsérülést szenvedett. Mindkét lába megbénult, egy hónapig beszélni sem tudott. Azt hittem, hogy itt a vég, ennél nagyobb szörnyûség már nem érhet. Nem akartam elveszíteni. És, hála orvostudományunk csodálatos fejlettségének, Kate hamarosan lábra állt, egy hónap múlva pedig megszólalt. Hanem amikor megszólalt! Bárcsak soha többé ne tudott volna beszélni! Borzalom! Igazat mondott! Mindig csakis az igazat.

Hendek ingjének eleganciáját óriási izzadságfoltok kergették el. Meglazított nyakkendõje bénán csüngött a mellén. Elõször kortyolt a narancslébe, amit Jack töltött neki. Folytatta.

– Az utcára sem engedhettem ki. Képzeljék csak el, mi történt volna vele! Legkevesebb, hogy a rendõrség cipeli el, de meglehet, hogy meglincselik. Az emberek imádnak õszintéken szórakozni, de ha valaki róluk mond igazat, annak nincs irgalom. És a feleségem senkit nem kímélt. Beszélt magáról, rólam, másokról, mindenkirõl. Tudta, hogy borzalmas dolgokat mûvel, rettenetesen szenvedett, de semmit nem tehetett ellene, csak beszélt, beszélt és beszélt, képtelen volt befogni a száját... és képtelen volt hazudni. Az orvosok szerint megsérült az állítások invaliditásáért felelõs agyi központja. És ez ma még nem gyógyítható. Én mindent megpróbáltam. Belemerültem a szakirodalomba, minden létezõ tudományos gyógymódot kipróbáltunk. Majd a tudománytalanokat is. Az összes kuruzslót végigjártuk. Kate is megtett mindent. Szigorúan betartotta az orvosok utasításait, majd a kuruzslókét is, pszichoterápiára járt, még egy igen kockázatos validodeprimáló mûtétbe is beleegyezett. De semmi nem segített. Ó, hányszor kívánta, hogy bárcsak halt volna meg a balesetben! És hányszor kívántam én is.

– Miért nem tették az orvosok elmeosztályra? – szólt közbe Jack.

– Az orvosok! – legyintett szomorúan Hendek. – Elõször azt mondták, hogy az otthoni, ismerõs körülmények kedvezõen hatnak majd a gyógyulásra, biztattak. De késõbb, miután hetek múlva sem javult az állapota, beismerték, hogy tehetetlenek. Az elmeosztályról biztosan nem lett volna visszaút. Voltam elmeosztályon, láttam ilyen betegeket: erõs nyugtatókkal kábították el õket, hogy az ápolókat és a többi beteget ne kergessék õrületbe. Ezt nem akartam, még akkor is szerettem. És azt hittem, hogy kibírom. Nem akartam elveszíteni – mondta megtörten Hendek.

– És mi történt aztán? – törte meg a csendet izgatottan Ted.

– ...eleinte... eleinte nagyon figyelmes voltam vele, késõbb... a saját érdekemben... majd az õ érdekében próbáltam nem figyelni rá... bezárkóztam a szobámba, vagy õt zártam be... késõn jártam haza, amikor már aludt... egyre kevésbé bírtam elviselni... kérem, a mi munkánk amúgy is hihetetlen stresszel jár, szükségünk van a nyugodt otthonra... a kompenzációra... én... én... nem bírtam... ...felõrölte az idegeimet... képtelen voltam elviselni ... nem bírhattam tovább… ...megfojtottam... – Ormail Hendek úgy hallgatott el, mint aki soha többé nem akar megszólalni.

– És hogy úszta meg a büntetést? – Tedet teljesen lenyûgözte az õszinte kitárulkozása.

– Ne húzza itt az idõt! Mondja már! Folytassa! – nyüstölte tovább Ted.

Hendeknek válaszolnia kellett.

– A bíróság gyorsan felmentett. Tekintettel arra, hogy az orvos szakértõk egybehangzóan igazolták a feleségem agysérülésének következményeit, és bár, mint mondtam, Kate-et ki sem engedtem az utcára, mégis számtalan incidens történt, az orvosoknál, a várókban, a kórház elõtt... ezeket persze nem lehetett titokban tartani, számtalan bizonyíték szólt mellettem. A bíró azt mondta, hogy ilyen elviselhetetlenül megnyomorított, kilátástalan helyzetben egyszerûen nem élhettem tovább, szükségszerû és muszáj volt így cselekednem, már pusztán csak önvédelembõl is.

Ormail Hendek több centiméterrel lett alacsonyabb néhány perc alatt. Az arcába alig jutott vér. Jobb kezével zsibbadt balját markolászta. Kinyitotta az aktatáskáját, gyógyszert vett elõ, egy apró korty narancslével próbálta lecsúsztatni, nehezen ment.

Jack elégedetten nyújtózott el a fotelben. Megkapta, amit akart. A két órából, amennyit a Kormány rendelete szerint egy elõször-fiatal õszinte társaságában tölthet, még pontosan tíz perc van, addig a kölyöké az ürge. Kérdezhet tõle pár otrombaságot, amikre az szemrebbenés nélkül felel majd, még kicsit sem jön zavarba. Ezek az alakok általában már teljesen elfajzottak, szemrebbenés nélkül képesek a legintimebb dolgaikról is õszintén beszélni. De az igazi érzés, kinyomozni, rátapintani a gyengéjükre, látni, hogy kínjukban feszengnek, legszívesebben nem mondanának igazat, de ugye nekik muszáj, nem engedhetnek meg maguknak egy tévesztést. Jack élvezettel pillantott Hendekre. Így kell ezt csinálni, így kell kikészíteni egy ennyire elkorcsosult példányt. Le a kalappal Jack elõtt!

– Na, hogy tetszett? – kérdezte Jack Tedtõl, miután Ormail Hendek kilépett az ajtón.

– Esküszöm, még sosem szórakoztam ilyen… – Ted kipirulva kezdett volna áradozni.

– Vigyázz, ne áruld el magad! – figyelmeztette Jack.

– ...igen… igen… egész jó volt… vagyis elment – motyogta Ted.

Jack mosolyogva nézett Tedre, lám, tanulás szempontjából sem elpocsékolt ez a nap: a kölyöknek képessé kell válnia arra, hogy akkor se árulja el magát, ha valamilyen óriási öröm vagy bánat éri.

– Hihetetlen volt ez a faszi! A csudába, mi mindent elmondott! Teljesen ÕSZINTÉN! Õrület! Imádom a szórakoztatóipart! Hogy miket ki tudnak találni! – tört ki Tedbõl.

– Ted, úgy látom, erõs felindultságodban képtelen vagy uralkodni magadon. Ezt nem engedhetjük meg, óriási felelõtlenség – nézett Jack szigorúan a kölyökre.

– Igen, Jack, igazad van. Vigyázni fogok – szontyolodott el Ted.

– Jól van, mától több figyelmet fordítunk az ilyen helyzetekre. De most gyere, együnk valamit, nemsokára vissza kell menned a neveldébe – mondta atyáskodva Jack.

Ted mindig éhes volt. Képtelenség volt annyit elé tenni, hogy hagyjon belõle. De most csak közönyösen turkált, észre sem vette az ételt. Külsõ szemlélõ azt hihette volna, hogy a kölyöknek nincs étvágya, vagy nem szereti azt, amit elé raktak. Pedig Jack Ted kedvencét szolgálta föl. A kölyök fejében kavarogtak a dolgok. Határtalanul boldog volt. Találkozott egy õszintével! Egy igazi õszintével! Ritka az, ha valami jobbnak bizonyul az évek óta építgetett álmainknál, és ez a találkozás Ted legszebb álmait is bõven túlszárnyalta. Ugyanakkor borzasztó dühös volt magára, mert elárulta érzéseit, úgy viselkedett, mint egy hatéves, akit aztán elvisznek az... õszinteképzõbe... Igen, Jacknek igaza volt, óriási hibát követett el, soha többé nem engedhet meg magának ilyet. A kölyökben óriási dac feszült, hogy az érzéseibõl ne mutasson ki semmit. Még egyszer nem fognak rápirítani, se Jack, se más!

Jack nézte, ahogy a kölyök a haját igazgatja. Arcvonásait most tökéletesen uralja, de ez a hajbabrálás elárulja. Összességében egész jól viselkedett. Apró kis megingásoktól eltekintve tökéletesen uralkodott magán. Nagyon sokra viheti még. Furcsa, gondolta Jack, mielõtt elkezdett a kölyökkel foglalkozni, dühítette, ha valaki jobbnak bizonyult nála. És most itt ez a gyerek, nyilvánvaló, hogy jobbak az eredményei, mint a tizennégy éves Jack eredményei voltak, mégis, a kölyökre büszke, és azt akarja, hogy még jobb legyen. Persze ezt soha senki nem tudhatja meg, épp elég, hogy Jack tisztában van vele – még ha a miértjét meg nem is érti.

Ormail Hendek elégedetten lépett ki az ajtón. Ez egészen jól sikerült. A gyereket teljesen elkápráztatta, és a felnõtt is jól szórakozott. Manapság a Cégnél szeretnek olyanokat alkalmazni, akiknek van valami kényes a múltjában. Régebben az embereknek már az is kielégülést okozott, ha olyan dolgokat mondtak nekik, mint az igazi név, kor, családi állapot, betegségek stb. De ma már ezek csupán apró kis örömöket jelentenek, a többségnek ennél jóval több kell, valami kényes dolog a múltból, amirõl még egy õszinte sem szívesen beszél õszintén – mondjuk, szeretett feleségének a meggyilkolása. A Cég felismerte ezt, pszichológusokat és színészeket alkalmazott, persze teljesen titokban. A pszichológusok felkészítették az õszintéket arra, hogyan kell a legbensõbb titkoktól elidegenedni, mintha nem is az övék lenne, nem velük történt volna meg. A színészektõl pedig megtanulták úgy elmesélni az immár elidegenített titkokat, mintha megszakadnának a mesélés közben. Igen, ez szórakoztató, erre ácsingóznak ma az emberek. Ormail Hendek ásított, fáradt volt. Pár perc múlva lejár a szolgálata. Ma négy helyen volt, ebbõl háromszor elõször-fiatalnál. Nehéz munka ez.