Lányok, asszonyok
Megdobogtatni a szíveket

A lundi ÖVERGRÄNSEN RADIÓ magyar adásában Dancs Annamáriával elhangzott beszélgetés szerkesztett változata

   Itt ülünk Dancs Annamarival, akit papíron Máriának hívnak, de az eredeti neve mégiscsak a magyarosan hangzó Mari és jó rusztikusan hangzik. Itt szerepelnek Rĺban, amely tulajdonképpen Helsingborghoz tartozik Harmadik alkalommal találkozom vele és erdélyiek között ez már szinte rokonokságnak számít. Annyira megragadta a figyelmem múltkori nagyszerű fellépése, amit Kristianstadban láttam, hogy kérdeznem kell.

Dancs Annamária

   - Mikor kezdted pályád, és mikor futottál be énekesnőként?
   - Mielőtt válaszolnék a kérdésre, hadd köszöntsek nagy szeretettel mindenkit, és örvendek, hogy alkalmam van, a svédországi magyar rádióban is szerepelni. A kérdésre válaszolva: igen korán kezdtem el az éneklést, hiszen 9 éves kisiskolás lány voltam, amikor, a Székely Mikó Kollégium együttesében szólistaként, népdalokat énekeltem. Több helyt felléptem. Nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában is turnéztunk ezzel a 100 tagú népi együttessel. Közben zeneiskolába jártam szülővárosomban Sepsiszentgyörgyön, ahol most is élek. A könnyűzenét 1998 tavaszán kezdtem el, véletlenül.. Édesapám zeneszerzéssel foglalkozott a 80-as években. Saját felújított, a 90-es évek hangulatának megfelelő dalait szándékozott egy lemezkiadó cég menedzsereként kiadni és nem volt női szólistájuk. Így aztán apukám azt mondta: "Lányom, gyere egyet énekelni." Nem nagyon érdekelt engem akkor ez a téma, mert divattervező vagy nyelvész akartam lenni.
   - Esetleg színésznő?
   - Az nem. Érdekes módon, amikor az óvodában megkérdezik a kisgyerekeket, hogy mi akarsz lenni, a legtöbben azt mondák, hogy űrhajós, színésznő vagy énekesnő. Én takarító néni akartam lenni. De aztán úgy alakult, hogy elkészült az új lemez, sikerem volt és egyre több meghívást kaptunk Erdély szerte. Aztán Magyarországra is hívtak. Svédországba 2000 februárjában látogattunk először. Szóval így lassacskán kezdődött az egész.
   - Tehát öröklött tehetség vagy.
   - Igen, de azt mondom semmi sem véletlen, hiszen már a családban voltak olyanok, akik zenével foglalkoztak: édesapám, a nagybátyja - szóval zenész család vagyunk és volt mit örökölni. Szerencsére.
   - Ti magatokat idegen nyelven Melody Band-nak, tehát dallam együttesnek nevezitek együtteseteket.
   - A Melody Band tulajdonképpen a 3 tagú zenészcsoport. ők Gyergyószentmiklósiak. A svéd turnénak az alkalmából verbuválódtunk össze, tehát nekik is megvan a külön műsoruk, nekem is megvan a repertoárom.
   - Mit jelent a Dallam Együttes név?
   - Ez csak egy alkalmi, ideiglenes név, akárcsak a zenélés. Lehet, hogy még otthon lesz alkalmunk közösen fellépni, nem tudom.
   - Énekelsz és dolgozol, tanulsz-e is mellette és esetleg célod van más műfajban is fellépni, hiszen említetted, hogy népdalt is énekeltél.
   - Nagyon sok mindent énekeltem. Kezdtem népdalokkal, az iskolában bel kantó-t (szép éneket) tanultam, a színpadon könnyűzenét és nosztalgiadalokat adok elő. Harmadik éves vagyok a kolozsvári Zenekonzervatóriumban az operaénekes szakon. Tehát nagyon sok műfajban kipróbáltam magam, de ami tényleg nagyon közel áll a szívemhez az a könnyűzene - nosztalgia műfaj.
   - Ez tetszik az idősebbeknek, nekem is.
   - Mi a rockot nem szeretjük, a kemény rockot még kevésbé. Ez egy nagyon jó, a 70-es évek zenéje, ami kellemes és szórakoztató, lehet rá táncolni is. Ezért énekelek nosztalgia dalokat. Sokan megkérdezik, miért nem énekelek inkább csak könnyűzenét vagy csak diszkós dalokat. Erre mindig azt mondom, hogy közönségem nagyon széles rétegű, a kisgyerekektől egészen a az idősebb korosztályig mindenki jelen van a koncertjeimen és nem lehet azt csinálni, hogy most csak a tizen- vagy a huszonéveseknek énekelek. Ha megtisztelnek a figyelmükkel és eljönnek a koncertre, akkor hadd kapjanak ők is valami olyasvalamit, amivel vissza tudom őket pörgetni az időben a fiatalságukba. Nekem is jólesnek ezek a dalok, hiszen annyira szép melódiák és annyira dallamos zenék, hogy öröm énekelni őket.
   - Láttam, hogy a bálon lejöttél a színpadról, mindenkit megtáncoltattál és a végén kígyózó sorokban jártátok.. Nem gondoltál arra, hogy ez nevelő módszer is lehet?
   - Nincs szándékomban nevelési elveket alkalmazni. Azt tartom jónak, hogy tiszteljenek. Az első perctől nagyon közvetlen hangulatot tudok kialakítani a közönséggel, mert nem az van, hogy én vagyok az előadó, és akkor mindenki essen hasra, és van egy láthatatlan fal, ami elválaszt a közönségtől, hanem úgy szeretem, ha a közönségem jól érzi magát? Otthon fiatal lányokat tanítok énekelni. És nemcsak énekelni, hanem viselkedni is. Illik tudni, hogyan kell viselkednie egy előadóművésznek? Erdélyi énekesnő vagyok és erre nagyon büszke. Sepsiszentgyörgyre mindig honvággyal térek haza? Ha már én is elmegyek, mi lesz a "maroknyi székellyel" akik otthon maradtak?.
   - Más nyelven nem is énekelsz?
   -Románul is. Írtunk román nyelvű dalokat is azért, mert, ahol vegyes a közönség és bizony nem tetszett a román közönségnek, az, hogy csak magyarul énekelek. Ezáltal eljutok olyan helyekre, mint Segesvár, Nagybánya, Temesvár, ahol kevés a magyar van, és magyar előadóművész ritkán lép fel?
   - Látsz-e a különbséget az itteni és az erdélyi magyar közönség között?
   - Életmódjukban igen, viszont amikor szórakozásról van szó, akkor egyformák az emberek. Itt kiegyensúlyozottabbak az emberek? A héten Jönköpingben a barátainknál pihentünk Úgy éreztük magunkat, mint a szanatóriumban. Itt nagyon nyugodt az élet.
   - Mit üzensz a svédországi magyar közönségnek?
   - Második alkalommal vagyok itt Svédországban. Jól éreztük magunkat. Azt kívánom, ha 10 év múlva jövünk újra, akkor is ilyen összetartó magyarsággal találkozzunk, és ennyin legyenek akkor is a koncerteken, bálokon. És, hogy ugyanilyen rajongással vegyenek körül, hogy érezzük, hogy ezt kell folytatnunk. Reméljük, hogy amikor magyar énekszót hozunk, megdobogtatjuk a szívüket.
Kérdezett: Erdős Bartha István


Szalontai Éva könyvéből

   A futómadár hús a legegészségesebb vörös hús. A hagyományos magyar konyha még alig ismeri. A vadhúsokhoz hasonlóan kell elkészíteni. Combját, nyakát, háthúsát, belsőségeit használjuk. Felsőcombját vékonyra szeletelve hirtelenszeletnek. Alsócombja inasabb. Kockára vágva leveshúsnak való, de darálva is jó. Ecetes vízzel forrázzuk le, bő vízben mossuk át. Húzzuk le minden hártyáját. Kemény a húsa, ezért pácoljuk: borssal, rozmaringgal, őrölt babérlevéllel vagy eukaliptusz levéllel beszórjuk, száraz vörösborban hűtőszekrényben 3-4 napig, de legalább 24 órán át hagyjuk állni. Bármilyen recept szerint készíthetjük. Sütésnél ügyeljünk, hogy ne süssük túl, a hús belseje maradjon rózsaszínű. Belsőségeiből pástétomot, pörköltet is készíthetünk. Tojását (kb. 8-10 tyúktojás mennyiségű) lágy tojásnak félóráig, kemény tojásnak másfélóráig főzzük.
   Tojáslepény (Ausztrál recept)
Hozzávalók, négy személyre: 1 futómadár tojás, 4 evőkanál liszt, tejszín, őszibarack, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál curry, 3 zöldpaprika, 2 zsemle, 2 evőkanál olaj, só.
   A vöröshagymát, a zöldpaprikát és az őszibarackot vékony szeletekre vágjuk. A zsemlét tejszínbe áztatjuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Sütőben, forró olajban adagonként kisütjük.
   Emuleves Lester (Kanada) receptje
Négy személyre: Fél kiló nyak kockára vágva, két csésze apróra vágott sárgarépa, ugyanannyi zeller, burgonya, paradicsomlé és víz. Négy csésze reszelt káposzta, egy apróra vágott hagyma, négy gerezd fokhagyma. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
   Az ausztráliai betyár kedvence Vízi István receptje. Hozzávalók négy személyre: 1,20 kg futómadár comb, 0,30 kg füstölt sajt, 0,30 kg ananászkocka, étolaj, só, bors, babérlevél, mustár, eukaliptuszlevél.
   A szeletekre vágott húst megtisztítjuk a hártyáktól, potyoljuk, ízesítjük, 2-3 napig pácoljuk. Forró sütőben félig sütjük, majd tepsibe egymásmellé rakva eukaliptuszlevéllel ízesítjük, ananászkarikákat teszünk rá, füstölt sajttal szórjuk és addig tartjuk a sütőben, amíg a sajt meg nem pirul. Díszíthetjük friss zöldséggel. Köretként édesburgonya (csicsóka) illik hozzá.
   Gombás emuhús Emőke (svéd) receptje
Hozzávalók négy személyre: 1 kg pácolt hús, 0.20 kg vegyes zöldség, 1 citrom, tejszín, 1 húsleveskocka, 2 hagyma, 6 füstölt szalonnaszelet, 1 doboz gombakonzerv.
   Serpenyőbe teszünk 4 szelet szalonnát, rá a karikára vágott zöldséget és a hagymát, tetejére a két szelet szalonnával tűzdelt és sütött hússzeleteket. A tejszínt húsleves lével felöntjük, citromlével ízesítjük és a gombával együtt ráöntjük a húsra és lassú tűzön újra sütjük.
   Bumeráng (Ausztrál recept)
Hozzávalók: 1 nagy, kb. fél kilós emutojás, 1 csésze cukor, 1 csésze emuzsír, fél teáskanál só, másfél csésze liszt, vanília.
   A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Zsírozott tepsiben, előmelegített sütőben egy órán át sütjük. Amikor a beleszúrt kés tiszta marad, kész.
   Ananásszal, kiwi sziruppal, tejszínhabbal kínáljuk.


   Dr. Szalontai Éva elsősorban a magyarországi Emutenyésztők Egyesületének elnöke, de lapunk malmöi tudósítója is. (Az emu neve tulajdonképpen nem sokat mond a magyar embernek, ezért lapunkban következetesen ausztráliai futómadár néven fordult elő. Gyarapítani a magyar nyelvet oly módon is lehet, hogy nemzetközileg ismert szavakat ültetünk belé, ha érthetetlenek is. A futómadár nevének átültetését talán az az egyedüli indoka, hogy rövid, mindössze három betű. Így aztán OK! A nyugatot istenítők bizonyára szívesen csakis ezt használják.) Ettől eltekintve az Ausztráliából származó futómadár hazai meghonosítása céljából készült ismertető könyv nagyon hasznos és alaposan eligazító kiadvány, amelyből az érdeklődő megtudhatja, hogy miként lehet és érdemes tenyészteni ezt a furcsa madarat, hogyan célszerű értékesíteni a világon legegészségesebbnek mondott húsát, ritkaságnak számító bőrét, olaját, zsiradékát és kiadós tojását. Még bort is neveztek róla: akinek unalmas a bikavér átpártolhat az emuvér különlegességre.



Erdős Irma Emlékház Marosvásárhelyen

   Mint hajdani templomépítők, körüljárom magam is a nyugati magyarlakta területeket azzal a tiszteletteljes kéréssel, hogy támogassátok a neves erdélyi színművésznő emlékének megörökítését. Elsősorban azokhoz fordulok, akik Erdős Irmát ismerték, de mindenkihez, aki szívén viseli a magyar művelődés sorsát, hogy tehetségükhöz mérten járuljanak hozzá az emlékház létrehozásához. Adományokat köszönettel a POSTGIRO 63 10 15-5 SEK S. Bartha számlaszámon várok.