A dél-svédországi magyarok családi lapja
4. évfolyam 14. szám 2003/1
MalmőI Lap
4. évfolyam 13. szám 2003/1
Malmői hírek
UNGERSK SVENSK FÖRENING
Censorsgatan 5C, 21550 Malmö
Tel: 040-22 48 60
Kontaktperson: TIMEA MOLNAR
Tel: 040-22 48 60, 0708-43 22 57
e-mail: timea.molnar@malmo.com

Kedves Ismeretlen Ismerős!

     A malmöi magyar egyesület gyermek és ifjúsági képviselője vagyok. Szólíthatsz Timinek. 32 éves, 3 gyermekes asszony vagyok, 15 éve élek Svédországban. Imádok szórakozni, ismerkedni, magyarnak lenni. Célom az, hogy a magyar fiatalok jól érezzék magukat egymás társaságában és gyermekeink magyarságukat, pont úgy megtartsák, mint MI. Azért írok Neked, mert magyarok vagyunk, remélem Te is büszke vagy erre, és így levelem jó kezekbe kerül.
     Klubunk itt Malmőben, 1991-ben alakult. Elnökünk régóta Szabó Ilona. Tagságunk nagy része közel jár a nyugdíjas korhoz. A klub csak úgy életképes, ha folyamatosan új és új tagok "frissítik a levegőt"? Érted, mit akarok ezzel mondani? Régen csöppentem ebbe a társaságba és megfogott az, hogy ezek az emberek barátságosak, segítőkészek és nyitottak a változásokra!
     Abban a reményben, hogy Te legalább annyira keresed más magyarok társaságát, mint én, és környezetedben gyermekek, fiatalok, 1-40 évesek élnek, akik szeretnének megismerkedni más fiatalokkal - velük együtt bulizni, anyanyelvüket gyakorolni, ápolni, barátságot kötni, együtt ötleteket kigondolni, s azt, hogy miként lehetne a magyar fiatalokat és gyermekeket összefogni itt Malmőben (és környékén), amikor néhanapján van egy kis szabadidejük, hogy valamely hobbijukat együtt gyakorolják - , kérlek, írj vagy hívj fel minél előbb!
     Nemsokára elkészül honlapunk, ha érdekel megírom! Várom válaszod, bízom abban, hogy Te is ugyanúgy keresel minket, mint mi Téged! Szeretettel várunk klubunkban: Gullviksborg, Censorsgatan 5C. A 13 b vagy a 21számú buszokról a PROFESSORSGATAN-nál kell leszállnod.
     Baráti üdvözlettel, a személyes találkozás reményében:
     Molnár Timea
A malmöi magyar egyesület gyermek- és ifjúsági felelőse

Bölcsességtár

"Csak az gyűlöl, aki magát gyengének érzi, vagy akinek nincsen igaza. Az erős, az igazságos soha sem gyűlöl. A magyarságtól mindig idegen volt a gyűlölködés."
Esterházy János gróf
A hetvenes évektől egyre nő azoknak a száma, akik Dániából átköltöznek Malmőbe. Ennek legfőbb oka az, hogy Dániában valamivel többe kerül a lakbér és az élelmiszer, mint Svédországban.

     Malmő város legszebb lánya Ĺsa Svensson az elmúlt évben megválasztott Lucia. Nemcsak tündérien szép, hanem tehetséges szopránénekes is. A Malmői Zeniskola végzettje. A közönség legutóbb Puccini Bohémélet című operájában tapsolhatott neki.

     Még mindig beszéd témája az, hogy lesz-e, kell-e Dél-Svédországnak külön himnusz. Az ellenzők legfőbb érve az, hogy Skĺne ugyan Svédország külön nyelvjárásban beszélő polgárok tartománya, de nem külön ország.

     Február elején volt a svédországi lappok nemzeti ünnepe. Állítólag márcsak mindössze húzezer lapp él Svédországban, tehát tíz-tizenötezerrel kevesebb, mint a Svédországba bevándorolt magyarok száma. A lappok Svédország legmagassabb hegyének, a Knebnekaisenek a lábánál terelgetik terelgetik rénszarvas csordáikat. Nemrég, mielőtt Lappföldre utaztam sokféle értékes felviágosítással látott el Bo Wickman professzor, az Uppsalai Egyetem finn-ugor tanszékénel volt vezetőjétől. A lappok nyilvántartják a lapp-magyar rokonságot. Száz körül van a száma a két nyelvben egyaránt finn-ugor eredetű szavainknak, amelyek mintegy négyezerévesek lehetnek. Könnyen felismerhetők például az olyan személyes névmások mint a ti, amely lappul: dii, a mi, amelynek lapp megfelelője a mii. A ki? kérdés is hasonló: gii?
Tudósítónk Dr. Szalontai Éva jelenti Malmőből

A helsingborgi Hungária Klub hírei

     Addig is amíg lesz helsinborgi oldal is a Magyar Ligetben - amely a tényleges magyar összefogást fémjelzi majd - az ott folyó jól szervezett egyesületi élet híreit az ebben közvetlenül is érdekelt lundi és malmői beszámolók mellé soroljuk, hiszen egy-egy eseményre érdemes ide is és oda is átjárnunk.
     Áttekintheto, rendet mutató a helsinborgiak eseménynaptára, amelyben a rendezvények időpontja , helye, témája és ami közösségi munkára mutat, hiszen a tevékenységet vezető neve is fel van ott tüntetve. A Március 25.-i ünnepséget ez alkalommal például nem Blénessy Zoltán elnök (zoltan.blenessy@spray.se, nem ifj. Vaszi Árpád alelnök (arpad.vaszi@telia.com), nem Molnár Árpád pénztáros (arpad@alfa.telenordia.se) és nem is Faludi Dezső titkár (faludi@swipnet.se) hanem Tóth Ibolya jelenléte tette színvonalasá. Ahol nem osztják vezetőkre és hallgatóságra és ennek megfelelően ténykedőkre és hallgatóságra közösséget, ott mindnyájuk számára csakis hasznos lehet a társasági élet.
     Helsinborgban sikeres farsangi bált tartottak, kétszer ülésezett a vezetőség, egyszer a szülők beszélgettek a Cimbora további tevékenységéről. Március 15-re pedig felhívták a tagság figyelmét a közeli Lundban és Malmőben szereplő Csopaki táncegyüttes ünnepi előadására.