A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 13. szám 2002/4
Kristianstadi Lap
3. évfolyam 11. szám 2002/4
Hírek Folytatni felemás érzéssel
     A Kristianstadi Magyar Egyesület soronkövetkező rendezvényei:

November 24. vasárnap az olofströmi katolikus templomban magyar mise, délelőtt 11.30-tól.
December 1. Mikulás ünnepség. Vendégünk a kolozsvári Magyar Bábszínház, a harlövi iskola termében.
     A 1999-ben alakult, a határon Túli Magyar Bábszínházak Fesztiválján a legjobb előadás díját nyert, világot látott kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia bábos, betlehemes játéka december elsején 11 órakor kezdődik a härlövi iskola termében.
     Szereplők: Palocsay Kisó Kata, Németh Attila, Szabó Attila és Vincze László. December 6-8. Háromnapos kirándulás Németországba (Bremeni)
December 31. Szilveszteri mulatság (Jamshög)
     Kosaras szilveszteti mulatságunkon a göteborgi Jónás András biztosítja a tánczenét a jamshögi polgárházban.
Belépődíj:
     150 korona,
     diákoknak 80 korona.
Kávé és négy személyre egy üveg pezsgő a belépő árában. Nagy meglepetések a tombolán!
Jelentkezni lehet:
    Köble Józsefnél 044 122 430,
    Molnár Gergely 0456 15350.

Vásároljon "Kossuth bankót" a Kristianstadi Magyar Házért!

Még kapható a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott jubileumi Kossuth 100 forintos, melyet a nagy államférfi születésének 200. évfordulója alkalmából adtak ki Magyarországon. A svédországi magyarok részére mindössze ezer darab pénzérme jutott, amelyeket a Kristianstadi Magyar Ház megvásárlására, téglajegyként értékesítünk


A 100 forintos emlékérem

     1 téglajegy =100 forint =100 svéd korona = Magyar Ház = örök emlék gyermekeinknek, unokáinknak.
     Vásároljon "Kossuth bankót" Molnár Gergelynél, telefon: 045-61 53 50.
     Az 1000 érméből eddig 600 elkelt. Egyesületünk tagjai hatvanat vásároltak. Az éremtani érdekesség leírása a következő:
     Mérete: 23,8 mm, CuZn; 8,00 g, bicolor
     Előlap: "Magyar Köztársaság" körirat, Kossuth Lajos portré, a portré bal oldalán Kossuth Lajos születésének és halálának dátuma (1802-1894), jobb oldalán a "Kossuth" felirat olvasható és a verési évszám.
     Hátlap: "100" értékjelzés, díszítővonal, "FORINT" "BP" verdejegy.
     Pereme: recés
     Talán jobb lett volna, ha meg sem írom ezt a beszámolót, mert lesznek olyanok, akik nem értenek majd velem egyet.  Sokáig viaskodtam, hogy kedvetlenségemet legyőzzem. Végül, csak leírom azt, ami engem bánt.
     Ha behatárolhatnám magam a helyi magyar történésekbe, és csakis a helyi egyesület vagy az országos szövetség dolgai érdekelnének, akkor nem volna semmi bajom. De sajnos nem így van. és ebben sem vagyok egyedül. Többen vagyunk, akik nemcsak a helyi, hanem az országos ügyeket, a nemzet érdekeinket is számon tartjuk ezek az emberek most megtorpantak, lelkesedésük alább hagyott, mert úgy látjuk, hogy az otthoni politikában nemzeti érdekeink megvédése már nem cél többé. Minden, ami most nemzeti érdekű már nem közérdek és főként nem magyar. A választások után a nemzeti vonal már nem vonzó, a nemzet felemelkedése, mintha megállt volna. Nekünk ezt nehéz elfogadnunk. és nehéz elfogadnunk azt is, hogy a magyar politikában kétes múltú politikai személyiségek folytatják tevékenységüket. Odajutottam, hogy kikapcsolom a tévémet, ha képernyőjén a kommunista diktatúra valamelyik kitüntetettje megjelenik, amikor a hazugság, a gőg, a kommunista szellem árad a tudósításokból.
     Úgy látom a nemzeti oldal lejáratása a cél a jelenlegi magyar médiában. Az igazság viszont az, hogy a fél ország még nem jelenti a magyar nemzet felét. Milyen vezetők azok, akik átmentették magukat és miféle demokraták? A régi világban hazudtak, vagy most nem mondanak igazat? Elhiszi az olvasó, hogy elveit csak úgy váltogathatja az ember! én ezt nem hiszem. Tiszteltem az érzéseiben tiszta románt, pontosan úgy mint a jó magyart. De aki nem tudja, hova is tartozzék, és mindig csak azt választja, ami neki a legjobban megfelel, az nem becsületes ember. Ezek a legveszélyesebb emberek. Aki magyarnak nem volt jó, az nem lesz jó svédnek sem. így van ez a politikában is.
     Sajnos a magyar politikai élet elöljáróit maga "az istenadta nép" választotta meg. Az a nép, amelyik 56-ban átélte a borzalmakat, a megtorlást, végigszenvedte a több évtizedes diktatúrát. Ez a tragédia. A nemzet tragédiája. Nemzetünk szabadságszeretetével vívta ki a világ elismerését. Most pedig néhány garasért lemondott volna róla? Igen! Néhány garasért. Nyári magyarországi "élményeim" meggyőztek arról, hogy ott a pénz az úr! Nemzeti értékeket emlegetni lehet, ha azt akarod, hogy kiröhögjenek. De erről majd egy másik alkalommal.
     Hát így állunk, kedves barátaim! és ilyen vegyes érzésekkel kell folytatni a munkánkat. Itt magunkért tesszük, amit tennünk kell. Mert lassan már csak ennek lesz értelme. bajainkban csakis magunkra számíthatunk. Dolgoznunk kell, ha megkérdőjelezik hovatartozásunkat, ha elcsodálkoznak azon, hogy milyen szépen beszélünk magyarul, és akkor is, ha gyermekeink és unokáink még használják anyanyelvünket, de azután is ha már nem beszélnek magyarul...
     Ennek tudatában tartottuk meg az idén is a Kristianstadi Napokat, ahol ismét felragyogott a nemzeti színe. A stockholmi Turisztikai Iroda jóvoltából kétszáz kilónyi reklámanyaggal hirdettük Magyarország szépségeit. Köszönet mindazoknak, akik a magyar konyha finomságaival kényeztették a nagy számú érdeklődő közönséget. Jó volt magyarnak lenni ezen a szép napon, bár az utóbbi időben van, ahol ezzel nem jó dicsekednünk. Ha feltámadna István királyunk és látná mivé lett népe...
     Inkább azzal folytatom, ami Bihari Szabolcs szerint is a nyár legnagyobb eseménye. Miénk a kristianstadi Magyar Ház! éppen csak ki kellene fizetni! Ki fogjuk fizetni, mert a svédországi magyarság élni akar. Itt és most! Ennek szellemében ülésezett Tĺngagärdén Szent István ünnepünkön harmincegy egyesületünkből álló szövetségünk. "A nemzet felemelkedéséhez viszont 15 millió Szent Istvánra volna szükség"- mondta ott, ünnepi beszédében, Veress Zoltán. és ez így igaz.
Molnár Gergely