A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 13. szám 2002/4
Egészség
A gyógyulás útjai Mátraderecske
    Régi munkatársunk  kitartóan keresi a gyógyulást betegségeiből. Nemrég  tért vissza magyarországi kezeléséről. Tapasztalatait siet másokkal is megosztani. Szolgálatkészségét olvasóink nevében köszönjük.

Sorstársaim!
     Hetvenöt éves voltam, amikor éreztem, hogy lábaim gyengülnek. Orvoshoz fordultam, aki vérkeringési elégtelenséget állapított meg. Gyógykezelést nem nyújtott, hanem műtétre javasolt, ami végül is nem történt meg. Járásom tovább rosszabbodott, bottal majd toló-szekérrel mertem csak közlekedni. Több szakorvost is felkerestem, de vitaminokon kívül egyik sem tudott hatásos kezelést. Lassan két év eltelt, helyzetem egyre kilátástalanabbá vált.
     Ezek után arra gondoltam, hogy teszek még egy kísérletet. Elmegyek Magyarországra, a mátraderecskei mofetta szárazfürdőre. Korábban már hallottam arról, hogy az ehhez hasonló betegségekre jó hatással van a mofetta. Felvettem a kapcsolatot a fürdő vezetőjével Dr. László Márta főorvossal, akitől tájékoztatót és részletes szóbeli felvilágosítást kaptam. Október elsején megkezdtem a tizenhat kezelésből álló kúrát. Naponta huszonöt percig ültünk derékig a széndioxid és radon keverékű gázban. Ez a lelőhely egyedülálló Magyarországon. Nemzetközi szakértők mérései alapján Európában az itteni gáznak van a legerősebb hatásfoka. A lényeg az, hogy az ötödik kezelés után lüktetést, mozgást éreztem az addig nagyjából érzéstelen lábaimban. Ez a jelenség folytatódott a kúra végéig. Szakvélemény szerint  a gáz hatása még hetek múlva is gyógyító hatással dolgozik a szervezetünkben. Ezt onnan tudom, hogy hazatérve könnyebben lépegetek és a szobámban bot nélkül óvatosan járni merészelek. A vibrálást, a lüktetést továbbra is érzem. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Valószínűleg a kúra ismétlése még jobb eredményre vezetne. Szóval valami elkezdődött és a javulásirányába tart. A jövőt persze nem lehet előre látni.
     Mátraderecskén egy kezelés külföldieknek 1000 forint.
     Az ott uralkodó  otthonos hangulatról, a kiszolgálásról, a segítőkészségről csak felsőfokban szólhatok, dicsérnem kell  az intézet minden dolgozóját a vezető főorvosnővel együtt.
Ami az ottani ellátást és a szállást illeti két lehetőségről tudok. Panzió és magánház. A fürdő csakis a kezelésekkel foglalkozik. Nagyméretű bővítésen dolgoznak, 2003 végére remélhetőleg szállóvendégeket is fogadhatnak.
     Magánháznál laktam és étkeztem. Nyugodt lelkiismerettel ajánlom, keressék fel bizalommal a Bem út 10 szám alatt lakó családot, ahol néhány nap híján három hetet töltöttem. Kényelmes, tiszta szobák, kiváló konyhavezetés, változatos ízletes ételek, meghitt, barátságos családi légkör jellemzik a Gondűző Vendégházat.  ára kb. 3000 forint naponta.
     Befejezésül még annyit, hogy az erdélyi tájakra emlékeztető lenyűgöző mátrai szerpentineken utazva az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy voltaképpen gyógykezelésre érkezett. Ha a látvány fizikailag nem is nyújt enyhítést, de annál inkább balzsam a lélekre.
     Akit érdekel ez a hely, a következő címen kaphat mindenre kiterjedő részletes felvilágosítást:

     Mátraderecske, Szárazfürdő
     Telefon: 00 36 36 476 605.
      B.B.
     A Mátra egyik festői völgyében, Egertől és Gyöngyöstől 30 km-re található. Különleges mikroklímája és a közeli horgásztó miatt vált keresett üdülőhellyé ez a palóc hagyományokat őrző, természeti és kulturális értékekben gazdag falu.


Mátraderecskei képeslap

     Híres és egyedülálló természetes száraz széndioxid fürdője, amelyet a geológusok és az orvosok mofettának neveznek. A gyógygázkúra ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, magas vérnyomás csökkentésére, izületi betegségek, bőrbetegségek és cukorbetegség tüneteinek csökkentésére illetve a fájdalmak mérséklésére.
     A Gondűzõ, Vendégház Mátraderecske központjához és a mofettához is közel található.
     Vendégeink varázslatosan szép tájakon túrázhatnak (Mátraháza, Galyatető, Parád, Kékestető, Szilvásvárad, Mátrafüred) Felkereshetnek több  gyógyfürdőt (Eger, Bükkszék, Egerszalók) a környéken. Közelünkben az egyik szép, történelmi nevezetességű  barokk város, Eger. Bejárhatják innen a Mátrai borútat, ellátogathatnak Gyöngyösre és Abasárra is.
     Postacím:
Vető Cili, falusi vendégfogadó
3246 Mátraderecske, Bem utca 10
Telefon: 00 36 209 310 398
üzenetrögzítő: 00 36 36 476 808