A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 12. szám 2002/3
Kristianstadi Lap
3. évfolyam 10. szám 2002/3
A Kristianstadi Magyar Egyesület soronkövetkező rendezvényei Görgey Gábor: Komámasszony hol a stukker?
Október 12. - Szüreti bál a brömolai Népházban ( Folket hus)
Október 27. - 1965-ra emlékezünk Wittner Máriával (Budapest)
November 2. - Vendégünk a sölvesborgi Magyar Ház. Istentisztelet a Magyar Házban.
November 16. - Fiatalok találkozója a Magyar Házban
December 1. - Mikulás ünnepség. Vendégünk a kolozsvári Magyar Bábszínház, a harlövi iskola termében.
December 6-8. - Háromnapos kirándulás Németországba (Bremeni)
December 31. - Szilveszteri mulatság (Jamshög)

A Kristianstadi Magyar Ház

     A mellékelt térkép segítségével az E 22 út mentén található a nemrég megvásárolt, de még nem teljesen kifizetett Kristianstadi Magyar Ház, amelyhez a Kossuth évforduló alkalmából kiadott 100 forintos megvásárlásával járulhatsz hozzá.


     Jelentkezés Molnár Gergelynél, telefon: 0456 15350

Az éremtani érdekesség leírása a következő:
     Mérete: 23,8 mm, CuZn; 8,00 g, bicolor
     Előlap: "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" körirat, Kossuth Lajos portré, a portré bal oldalán Kossuth Lajos születésének és halálának dátuma (1802-1894), jobb oldalán a "KOSSUTH" felirat olvasható és a verési évszám.
     Hátlap: "100" értékjelzés, díszítővonal, "FORINT" "BP" verdejegy.
     Pereme: recés
     A művelődési kérdésekkel foglalkozó magyar miniszter budapesti bemutatója 1968-ban volt. Most a marosvásárhelyi színészek jóvoltából eljutott hozzánk is. A egyfelvonásos komédiát szeptember 14-én játszották a kristianstadi magyarok előtt.
     A darabról évtizeddel ezelőtt, többek között ezt írta a szerző. " A múzsák kegyelméből ez a stukker nemcsak, mint revolver a színdarabban, hanem mint színdarab is körbe-körbe jár: sokszor és sokfelé játszották, sokféleképpen, sokféle helyzetben, és mindig másképp volt aktuális. Leginkább ennek örülök: hogy a történelemfogó antennája mindig arra fordul, amerről a legsűrűbb korhullámokat kapja. Negyedszázad múltán-1966-ban írtam-be kell vallanom, hogy ezt a tulajdonságát még nem sejtetem. Dea történelmi és politikai kitörés reménytelensége, melyben vergődve a darabot írtam, a dühödt gúnykacaj, a kétségbeesett röhögés, a "lássuk, uramisten, mire megyünk ketten" állapotában, egy olyan, óriásira növesztett karikatúrát rajzoltatott velem, melynek abszurditása belenyúlt a valóság abszurditásába, és ez a képtelen karikatúra valamely nézetből mindig érvényes és aktuális maradt....
     Szerintem mai olvasatban, itt és most leginkább az elriasztás békéjét hirdeti. A nagy keserves röhögésben minden egyes nézőnek az öt történelmi figura valamelyikében önmaga felismerését és - ami a legfontosabb - az elutasítást: én nem akarok többé ilyen lenni! Akkor egyszer talán mégiscsak kinyitjuk majd azzal a mindvégig kezünk ügyében fityegő kulccsal közösen a kaput, mely kifelé vezet az elrontott múlt évszázadból." Remélhetőleg a svédországi magyar közönséget is némi önvizsgálatra késztette a darab, és az előadásvégi csattanónak szánt jelenet, amikor a végre kinyílt ajtó mögött emelt vörös téglafal rádöbbentette a figyelmeseket arra, hogy bizony befalaztak minket, társadalmi kereteink között, unalmasig ismert szabvány-embereink között kell továbbra is élnünk, valaki mindig felkapja a pisztolyt és bunkósága függvényében terrorizálja társait, visszakísért rossz viselkedéseinkben a múlt, a hatalomvágyból eredő vakság, kivagyiságunk fel-felhorgadó, a másságot nem szívlelő, a csoportszellemet és a nyájszellemet ismételő bambaság, a melldöngető üresség, úrhatnámság, a gondolkodókat visszahúzó egyenlítődést erőltetők akarnoksága. A vásárhelyiek jó darabbal, ha kissé harsány előadásmóddal, de mindenképpen tanulságos estékkel ajándékozták meg bennünket.

Németországi kirándulás

     A Bromölla Buss rendezésében a kristianstadiak ezalkalommal december 6-9 között Dánián át Karslunde, Rödby, Lübeck, Hamburg érintésével Bremenbe szerveznek három napos társasutazást 1895 koronáért.
     A részletekről Molnár Gergely nyújt felvilágosítást: 0456-15350


A megvásárolható 100 Ft-os érem.