A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 11. szám 2002/2
Malmöi oldal
Malmöi Hírek Akik mellettünk járnak: a Miklós család
Mobiltelefonok

     Claus Granth, a Sydsvenskan újságírója szerint a lapok nemsokára, 2-3 korona szolgáltatási díjért, megjelennek a hordozható telefonokon is. A legfontosabb hírek, a címlap és az időjárás-jelentés előfizetési díját kb. 30 koronára teszi. A svédek 82 százalékának van rádiótelefonja.

Svédország a legdrágább

     Az élelmiszer Svédországban a legdrágább az EU országai között. Az ásványvíz például ötször drágább, mint Spanyolországban. A spagetti kétszer olyan drága, mint Olaszországban. A Fanta üdítő 90 százalékkal drágább, mint Hollandiában. A svéd városok között Malmö a drágább.

Oktatás

     A következő évben Malmöben 132 milliót költenek majd az iskolai oktatásra, a felnőtoktatásra pedig 83 milliót.

Örömlányok

     Tavaly 123 Malmöi örömlányt tartottak nyilván. Az idén számuk 26-tal növekedett. Kedvenc tartozkodási helyükaz Industrigatan, a Celsiusgatan és az Agneslundgatan. Több heroin- és alkoholfüggő is van közöttük.

Tűzoltók

     Nem a tűzesetek, hanem a tűzoltók száma csökken Malmöben. Ennek oka az, hogy a malmöi tűzoltók keveset keresnek.

Pippi

     Pippi Lamgstrup a Malmöi gyerekeknek is kedvence. Mostanában Jorgon Gaare és Oystein Sjaastad, norvég írók felfedezték, hogy nagy a hasonlóság Astrid Lindgren (1907-2002) mesehőse és a Szokratesz vallotta bölcsesség (469-339) között, amelynek alapja az "Azt tudom, hogy semmit sem tudok!" igazsága. A két norvég író ebben az irónikus felfogásban az ostobaság elleni közdelem kapunyítását látják, egy új életszemlélet kezdetét. A Harisnyás Pippit többek között magyar nyelvre is lefordították. Az 1960-ban megfilmesített változat, amelyben Nilsson Inger svéd színésznő játsza a főszerepet, nagy sikernek örvend. De kapható magyar Astrid Lindgren másik sikeres gyermekkönyve is. Az Emil című könyvből Hellton Olle svéd rendező ugyszintén jó filmet készített. A melegszívű pajkos Emilt Ohisson Jan alakítja

     Szerteágazó, már a középkorban több országban jegyzett, régi nemesi, földbirtokos, magas katonai és köztisztviselői rangot viselő magyar család. Az elhunyt Miklós József a nagyváradi hadapródiskola rektora, Dr. Miklós Antal pedig Újpest polgármestere volt.
     A nemrég nyolcvanadik életévét betöltő Miklós Kornél földbirtokos, katonatiszt volt a Horthy korszak idején, az 1956-os forradalom alatt elhagyni kényszerült az országot. Jelenleg Malmőben lakik, de többfelé lakott és dolgozott Svédországban. Gépészmérnöknek tanult, e Hultsfredben matematikatanár volt és Karskogaban a Nobel Gyárban minőségi ellenőrként dolgozott.
     Szabadidejében sakkozik, a Limhamn-i Sakk-klub tagjaként több díjat, érmet és kupát nyert. Sakkszeretetét gyermekeinek is átadta. Attila fia négyéves volt, amikor Svédországba érkezett. Gyorsan alkalmazkodott a svédországi körülményekhez, önállósult. Több foglalkozást is kipróbált a kereskedelemben. Üzleti érzéke kiemelkedő. Ismert ingatlanközvetítő. Több nyelven beszél, családjában ez a természetes: Magyar nyelve kifogástalan. Május 31-én ünnepelte ötvenedik születésnapját a malmöi Plysch Klubban családjával és száz meghívott vendége körében. Leánytestvére, Miklós Júlia Malmőben született. Két kisfiú édesanyja, számítógépes programtervező A svéd När Var Hur ( Ki kicsoda?) lexikon ifjúsági sakkbajnokként tartja számon. "Apanyelvét" jó zalai kiejtéssel beszéli, hiszen a nagykanizsai születésű az édesapja.


Miklós Júlia, Miklós Attila ; A család


Miklós Kornél

Az oldalt írta és fényképezte: Szalontai Éva