A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 9. szám 2001/5
A szerkesztő asztala
A féreg Értesítő levelek
     Némi büszkeséggel soroltam gépem postaládájának új fiókjába azt a messziről jött villámlevelet, amelyben más írásokhoz hasonlóan, családi lapunk dicséretét olvastam.
     Regina Weiss - egyféle Zita néni - különben azért írt Izraelből, hogy a New York-i toronyépület elleni terrortámadás egyik áldozatának negyven oldalas naplóját közlésre ajánlja. A napló írójának élete kész regény. Gyorsválaszomban megírtam, hogy a Magyar Liget a dél-svédországi magyarok lapja: a magunk dolgairól kíván egyelőre nyolc városban élő olvasóinak nyomtatásban, a többieknek pedig a világhálón némi tájékoztatást és főként egymást megismerő ingyenes alkalmat nyújtani, de a naplórészlet közlésével talán kielégíthetjük olvasóink nyilvánvaló érdeklődését az amerikai tragédia iránt. Következő levelében R.W. nagyvonalúan mindent a "Tisztelt Főszerkesztő"-re bízott, éppen csak megemlítette, hogy a szóban forgó naplót akár ki is adhatnánk potom egy dollárt kérve ezért az olvasóktól. Szokásos rögtön válaszomban megírtam, hogy a Magyar Liget ingyenes lap, egymagam szerkesztgetem, a szerkesztőségbe pedig nem szoktam befáradni, mert az kicsiny lakásom előszobájában van, a közölt írásokért pénzt nincs módomban fizetni.
     A harmadik levél mellékletéből aztán megismerhettem a napló hevenyészett szövegét, és megszemlélhettem az érdeklődésem további felkeltésének céljából küldött volt amerikai elnökfeleség képét a napló szerzőjéhez intézet dedikációjával együtt. Válaszomban szóvá tettem, hogy ilyen dátum nélküli dedikált képet sokan mások is kaphattak. De most már kíváncsi vagyok miként került a pesti életét megörökítő napló írója a toronyházba azon a gyászos szeptemberi napon. A kéziratot pedig megfésülésre ajánlottam, amit, ha nem rám, akkor egyik régi, jelenleg izraeli magyar lapot szerkesztő kollegámra lehetne bízni. Kételkedéseimre R.W. utolsó levelében arról biztosított, hogy minden ki fog derülni, ha majd annak eljön annak az ideje és a naplót olvasóként egy dollárért a nyilvánosság elé segítem.
     Örvendtem, hogy ezzel lezártnak tekinthetem az ügyet, de még rákattintottam a mellékelt írásra, amely Regina Weiss szerint egyik rokonuk mindent bizonyító küldeménye. Persze, hogy ebben volt a vírus. A gaboregi@zahav.net.il címről jött. Gépem, hála - többek között - Dr. Solomonnak mégsem omlott össze. És így elgondolkozhattam azon, tippelhettem arra, hogy kinek áll érdekében megfúrni közszolgálatként vállalt egyszemélyes intézményemet. Azoknak, akik gyengébb lapot közpénzen készítenek? Tavasszal is kaptam férges leveleket. Mindeniket nő küldte. Jó úton vagyok ahhoz, hogy kiderítsem, kit, (kiket?) fednek ezek a nyilvánvalóan férfiatlanságot mutató, de a gyengébb nemmel takarózó nevek.
     A féregirtásnak szerencsére jó módszerei vannak. Az egyik leghatásosabb például az, ha a Magyar Liget újra és újra, ezután is rendszeresen megjelenik.


Könyv és találkozás

     Czakó Gábor: Szótárkönyv. Benne: 1. Hamvas Szótár: Hamvas Béla eddig megjelent életművének szótárszerű feldolgozása. Kb. 1270 szócikk, fogalom, vélemény, ezek meghatározásai, árnyalatai, összefüggései, esetleges ellentmondásai, előfordulási helyükkel, könyvészeti adataikkal.
2. Éva Szótár: az író szerelmes szótára feleségéhez, 2 szócikk.
3. Magyar-magyar Nagyszótár: a magyar köznyelv titkos jelentéseit föltáró, hat éve nagy sikert aratott szatirikus mű bővített és átdolgozott kiadása.
     622 szócikk. Kb. 310 oldal, kemény kötésben, Banga Ferenc iniciáléival, ára 2.400 forint. Megjelenés időpontja: 2001. december 1. Könyvesbolti hálózatba csak korlátozott példányszámban kerül.
     Megrendelhető utánvéttel, kívánságra dedikálva: czakogcs@axelero.hu, T: (1) 243-48-42, Salamon Kör 1038. Bp. Templom u. 38.
     Svédországiak külön figyelmébe! Ha sikerül (például, ha lesz elég megrendelés; -) Czakó és neje személyesen autózik hozzánk a könyvekkel 2002 január végén, február elején! Koppenhágában és/vagy Malmőben, Lundban jót beszélgethetnénk velük! Hm?!
     Üdv! Lázár Ervin Járkáló Koppenhágai Hamvas Béla Klub, http://hjem.get2net.dk/hamv.laz
     Figyelembe ajánlom még Czakó állandó műsorát, a Beavatás-t a Duna tévében!


Talpig férfiaknak


Tisztelt Címzett! Kedves magyar honfitársunk!
     A magyarországi médiapiacon 2001 nyarán új lap jelent meg Férfi Magazin címmel. Lapunk két alapvető dologban különbözik a már meglévő, hasonló újságoktól (FHM, CKM, Playboy). Egyrészt nem áll mögötte nemzetközi lapkiadó multinacionális cég, tehát a magazin kisbefektetők kezdeményezéséből jött létre, másrészt tartalmát tekintve csak és kizárólag magyar vonatkozású témákat vonultat fel, hasábjain csak magyar modellekkel. Írásait és képanyagát tekintve minden olyan téma szerepel benne, ami a férfiakat érdekli.
     Rovatcímeink a Férfi Magazin kezdőbetűit használva egyfajta játékos formában utalnak a benne foglaltakra, vagyis az FM betűknek ilyetén nagy szerepe van. Amennyiben lapunk felkeltette érdeklődését, és válaszlevélben kapunk egy postacímet, örömmel küldünk bemutatkozó példányt.
     Bízunk benne, hogy - tekintettel a 100 százalékos magyar tartalomra - magazinunk később érdeklődésre tarthat számot a külföldön élő honfitársaink körében is. Ezzel és a magazinnal kapcsolatosan bármilyen információval készségesen állunk rendelkezésükre.
     Tisztelettel és barátsággal: Both Gábor, főszerkesztő www.ferfimagazin.hu
     A "Mikes International" című negyedévenként megjelenő, többnyelvű, elektronikus folyóirat - melyet a Hollandiai Mikes Kelemen Kör ez évi Tanulmányi Napjain bemutattak olvasható a http://www.federatio.org/mikes_int.html címen.
     A tartalomjegyzékből: Farkas Flórián: Magyar Ifjúság World-Wide, Herczegh Géza: Eastern-Central Europe Tóth Miklós: Intellectus quaerens fidem Willem Frijhoff: Gelovig of geletterd? Czigány Loránt: Magyar (Mikes) Irodalmi Figyelő.

     Kedves Tar úr!
Most kaptam otthonról a következő információt szívesen megosztom Önnel: http://www.htmik.hu/index.htm
     Üdvözlettel Járai János

     Örömmel tudatjuk, hogy megújítjuk a Hun Vannak a Magyarok oldalakat. Mint bizonyara emlékszel, oldalaink címe: http://www.skyex.com/hvm Az új oldalak hamarosan elkészülnek, és a régi szolgáltatásaink felújított formában Kérdéseidet, észrevételeidet várjuk a mailto:webmaster@skyex.com címen
     Üdvözlettel: a Skex Csapat

     Kedves határon túl és határon innen élő magyar barátaink!
Szeretném Önöknek bemutatni a Határon Túli Magyarok Információs Központja Alapítványt, amely azzal a céllal jött létre, hogy a határon túli magyarok részére lehetővé tegyen minden olyan kulturális, gazdasági, egészségügyi, nevelést és társadalmi beilleszkedést segítő információ elérését Honlapunkon működő információs adatbázisban bárki és bármilyen szervezet bemutathatja tevékenységét és beírhatja elképzeléseit:www.htmik.hu. Az alapítvány megkapta a Kiemelten Közhasznú címet. Reményeink szerint ezt a lapot a határon túliak, és a Magyarországon élő bevándorolt külhoniak is egyaránt nagy érdeklődéssel fogják használni.
     Tisztelettel kérjük Önöket, hogy tekintsék meg honlapunkat, és az információs adatbázisunkban írják be elérhetőségeiket, és mutassák be tevékenységüket. Szeretnénk kérni, hogy ha módjukban áll a magyar vonatkozású környékükön zajló rendezvényekről, kulturális programokról, megjelent könyvekről értesítsenek minket, hogy beírhassuk kultúrajánló rovatunkba. Ha valaki szeretné, hogy írásait megjelentessük meg az irodalmi újságban, ezzel kapcsolatban is várunk leveleket. Különböző helyekről való, néhány mondatos kis tudósításokat is szeretnénk megjelentetni a lapunkon, ahova városképeket is várunk. Az ilyen témájú leveleket az "utazó" című rovatunkban közöljük.
     Véleményezéseket, csatlakozásokat együttműködési elképzeléseket örömmel fogadunk.
     Köszönettel: Balassa Bálint a kuratórium elnöke


Segítséget remélő levele:


Üdv mindenkinek!
     Nevem Hajdú Mark-Christian, 21 éves erdélyi, Budapesten tanuló diák vagyok. A kérés, amellyel mindannyiatokhoz fordulok majdnem egy végső megoldás ahhoz, hogy kivitelezni tudjam tervemet. Magyar származású a barátnőm és 11 éve él Svédországban. Június 1.-én láttuk egymást utoljára, amikor nála töltöttem el másfél hónapot, és úgy döntöttünk akkor, hogy szeptemberben találkozunk ismét. Nem volt lehetőségünk rá, így elhatároztuk, hogy a téli ünnepeket fogjuk együtt tölteni nála, Svédországban. Lefoglaltam az Eurorider utazási irodánál a buszjegyemet, amit 2001. november 23.-i határidővel kell kifizessek ahhoz, hogy december 15.-én indulhassak, viszont a jelenlegi anyagi helyzetem sajnos nem engedi meg azt, hogy az út árát kifizethessem.
     Ezért kérlek meg benneteket, amennyiben tudtok valakiről, aki dec. 15-17. körül Magyarországról Svédországba utazik autóval (dec. 15-től érvényes a vízumom) és még van egy hely, jelezze egy e-mailben. Majdnem végső megoldásnak nevezem ezt, mert ha nem sikerül semmiképpen a megfelelő pénzösszeget az útra előteremteni vagy valakit találnom, aki kivinne kocsival, a végső megoldás az lesz, hogy autóstoppal vágok neki a 3.000 km-es útnak, átutazva Ausztriát, Németországot és Dániát... A leghosszabb út, amit stoppal megtettem az Marosvásárhely-Budapest, amit egy jó párszor már megjártam, általában problémamentesen, de ha nem kerül egy más megoldás, ezt fogom választani... Az elhatározásom végleges, a téli ünnepeket együtt fogjuk tölteni bármi is történik...
     Segítségeteket előre is megköszönve, tisztelettel,
Hajdú Mark-Christian


Új lehetőség: a MagyarOnline-Svédország


Feliratkozás: MagyarOnline-Svedorszag subscribe@yahoogroups.com (erre küldök visszaigazolást) Hozzászólás, levélküldés a tagoknak (arról a címről, melyről feliratkoztál). Most kezdem a tagokat toborozni, az oldalt beindítani. Javaslatom: tekintve, hogy svédországi magyarok lesznek az olvasói ennek a levelezőlistának, tedd fel te is esetleg a hhrf-es oldalra, hogy iratkozzanak fel, és javasold ismerőseidnek. Bármilyen anyagod van (Magyar Liget, Ághegy) küldheted nyugodtan, esetleg a Magyar Ligetet terjesztheted így is. Remélem, ez jó segítségnek bizonyul munkádhoz, és sok olvasóhoz jutnak el az anyagok.
     Üdv. Simon Hunor


alba.nu


Tisztelt barátaim!
     Összefogásban és az egy akaratban van az erő. Mondhatom igazán jó eredménynek könyvelhető el, hogy a svéd társadalmi témakörökben működő oldal, amely a demokrácia megerősítésén munkálkodik, megjelenteti a Kárpát-medence kisebbségbe szorult magyarjairól szóló valós híreket. Ezt a bizonyos "alba.nu"-s oldalt ugyanis rengeteg itt élő svéd és nem svédajkú olvashatja, s így valós képet kaphatnak, úgy a jelenlegi helyzetről, mint Trianonról és annak gyászos következményeiről.
     További sikeres munkát kívánok Mindannyiunkak, s maradok tisztelettel: Hodik András