A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 9. szám 2001/5
Nyelválpolás
Új magyar nyelvkönyv Finnországban Így beszéltek Ti
    forrás://Helsinki Magyar Lap
     A "Könnyedén magyarul 1." - tankönyv célja a gyakorlati magyar nyelvtudás elsajátítása. A tankönyv a nyelvtan bemutatására a megszokottnál kevesebb hangsúlyt fektet. A tankönyvben tipikus hétköznapi helyzetekkel kapcsolatos szavakat és fordulatokat találhatnak, amelyek ilyen formában meg is tanulhatók. A könyv önálló tanulásra is alkalmas. Célja, hogy a magyar nyelvet valamilyen okból elsajátítani szándékozóknak olyan gyakorlati nyelvtudást adjon, amely alapján el tudnak boldogulni konkrét helyzetekben, amikor más nyelv használatára nincs mód. A tananyagcsomag két nyelvkönyvből, a hozzájuk tartozó kazettákból, videóból és társalgási és frazeológiai útmutatóból áll. Az illusztrációkban gazdag tankönyv terjedelme 192 oldal. kultúra és szokások köréből is nyújt értékes információkat.
     A szerzok Kaija Markus, Vecsernyés Ildikó, Irene Wichmann A "Könnyedén magyarul" anyaga az alapokról kezdodik. Tanulható csoportosan, levelezo módszerrel és önállóan is. A Finn-Magyar Társaság az oktatócsomag elkészítéséhez támogatást kap az EU Sokrates-programjától.
     A Finn-Magyar Társaságot (Suomi-Unkari Seura) 1950-ben alapították. A társaság Finnországban 55 helységben muködik, tagsága kb. 5000 fo.
Finn-Magyar Társaság,
Paasivuorenkatu 4-6 A,00530 Helsinki.
Tel. +358-9-750 722, fax: +358-9-750 997
Marjatta Manni-Hämäläinen fotitkár
jatta.manni@suomiunkari.fi


Megjuhászkodó nyelvészeink

     Örvendetesen szaporodnak a nyelvápoló rovatok a rádióban, a televízióban és a lapokban. Van mit javítaniuk pongyola fogalmazásaink rengetegében , egyre terjedő zagyvanyelvünk megfékezésében. De azért jó, ha nyelvészeink ügyködését is kritikusan szemléljük. Különben tévedéseikkel is hasznunkra vannak, hiszen arra kényszerítenek, hogy utána nézzünk az évek során a helytelen használatban megkopott anyanyelvi szabályainknak.
     Még a mostanában gyakran szereplő nagytekintélyű Grétsy László és Balázs Géza műsoraiban is aggódva tapasztaljuk alapvetően helyes, de általánosságban mégsem elfogadható gyengülő ellenállásukat a gyors nyelvváltozás fergetegében megszokottá vált helytelenségeink iránt. Balázs Géza például elfogadni látszik, bár ő maga nem használja, a "kaptam egy telefont" megfogalmazást, amit oly gyakran különféle változatokban hallunk a rádióban és a tévében is. Erdélyben évtizedek óta visszautasítjuk az "adok egy telefont" román nyelvből vett formáját. Ne feledjük, hogy az ilyen szerkezeteket már csak azért sem szenvedhetjük, mert a magyar nem kap és nem ad telefont, hanem tömören fogalmaz: telefonál
    Egy mondat zagyvanyelvünkből, amelyben a kötőszavakon kívül már csak egyetlen helytelenül használt magyar szó van
     Az abszolút digitalizált globalizációval fókuszáljunk aktívan és optimálisan a virtuális realitás totálisan frontális problémáira és az ombudszmanok lízingeljék az információkat komplex infrastruktúrában akciózva a kommunikációs szférák centrumában, hogy a generálisan passzív recessziókat periodikusan elimináljuk és laikustalanul interaktívan preferáljuk az adminisztrációs konfrontációt az online régiók technológus funkcionáriusainak szektorai felé.
     Gyűjtsük elrettentetésül az ilyen és a hasonló elképesztő kivagyiságot bizonyító mondatokat, hátha meggondolásra készteti a magyar anyanyelvüket oly sietve föladók immár milliós seregét.


Nyelvet tanulna Svédországban


     A nevem Szigeti László. Tiszaszalkán születtem, és félig meddig itt élek. Iskolai tanulmányaim Budapesthez kötöttek egészen ez év júniusáig. Idei tanévre felvételt nyertem a Kodolányi János Főiskola, Szálloda Idegenforgalmi Közgazdász szakára. Anyagi helyzetem nem engedi meg azt, hogy nappalin tanuljak, dolgoznom kell, és csak a levelező tagozat jöhet számításba. Problémám, ami a következő: A munka, a diploma szerzés, és a nyelvtanulás egyszerre nem kivitelezhető, arra az elhatározásra jutottam, hogy halasztok egy évet a főiskola elkezdése előtt, és ezt az időt nyelvtanulásnak szentelem, mivel a középfok nyelvvizsga a diploma elengedhetetlen alapfeltétele. Egy év alatt elsajátítani egy nyelvet, nem egyszerű folyamat, kivéve ha azt az ember, az adott nyelv létközegében teszi.
     Kérésem a következő: szeretnék kimenni az önök országába nyelvet tanulni. Segítsen nekem kérem abban, hogy találjak valakit, akinek szállásért és kosztért dolgozhatnék. FIZETÉSRE NINCS SZÜKSÉGEM. Egyébként 14 éves korom óta éttermekben dolgozom, és elmondhatom magamról, hogy nagyon jó vendéglátós lett belőlem.
     Tisztelettel kérem Önt, próbáljon meg rajtam segíteni, és a problémámra gyógyírt találni. Bízom benne, hogy ismeretségi körében találni valakit, aki segítségemre lehet. Fáradozását előre is megköszönve maradok tisztelettel:
     Szigeti László
szigeti@egon.gyaloglo.hu
00-36-45-483-109 (telefon) Magyarország, 4831 Tiszaszalka Arany J. út 30.