A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 9. szám 2001/5
Malmői Lap
Katalinok ünneplése Hírek
    Telefoninterjú Jancsák Ilonával a malmői Magyar-Svéd Egyesület elnökével
     - Hogy sikerült a Katalin bál?
     - Mondhatjuk, hogy elég jól, hiszen legalább százharmincan jöttek el és szórakoztak megszokott helyünkön a Motettens Népház helyiségeiben, ahol a Mr. Polo Duo két jól ismert zenésze szolgáltatta a muzsikát.
     - Hány Katalint köszönthettek ez alkalommal?
     - Ha jól számolom legalább tizenegy Katalin jelent meg a bálon. Hagyományaink szerint köszöntöttük őket, tiszteletükre vidám hangulatú mulatság kerekedett. A jó vacsora mellett sokféle szórakozásra került sor. Nagy érdeklődéssel bonyolítottuk le a tombolajátékunkat, amelynek főnyereménye egy a Zoras busztársaság járataira érvényes Malmö-Budapest és Budapest-Malmö jegy volt.
     - Milyen más emlékezetes eseményben volt részük a malmöi magyaroknak mostanában?
     - Marovásárhelyi színészeket láttuk vendégül. Sikeres, élményt jelentő előadásuk és a tiszteletükre adott ebéd után innen keltek hazafelé tartó útjukra.

Idősödünk

Számos száz évesnél idősebb svéd polgár között Elsa Moberg stockholmi nyugdíjas nemrég ünnepelte 112. Életévét. Hetven évesnek látszik. Pezsgővel ünnepelte születésnapját. Elmesélte, hogy 82 éves koráig dolgozott cipőboltja tulajdonosaként. 1889 június 30-án született egy tizennégy gyerekes család hetedik tagjaként.

A Marabou anyja

Kilencvenhét éves korában meghalt Lisa Nilsson a híres svéd Marabou csokoládégyár alapítója. Félévszázadon átfelvirágoztatta üzemét, minden ünnepünkre nagy tömegben küldte piacra finom csokoládétermékeit.

Csokoládéváros

Malmőt 1892-től nevezhették a csokoládé városának. A Malmői Csokoládé és cukorkagyárban ötezer dolgozó gyártja a különféle édességeket. Svéd orvosi vélemények szerint a csokoládé gyógyító hatású a szív- és érrendszeri betegségekben.
Idős asszonyok rablója

A malmői rendőrség elfogta azt az 51 éves nőt, aki idős, beteg, magatehetetlen asszonyok kirablására szakosodott.

Madárpusztulás

Malmö parkjaiban pusztulnak a kacsák, a fekete hattyúk. A tavak mérgezett algái, moszatai és a madárkolera pusztítja a madarakat.

Futómadaraink hasonlósága

A dél-svédországi Sydsvenkan napilap mezőgazdasági cikke szerint nagy a hasonlóság a svéd valamint a magyar futómadarak: az emu, a strucc, és a randu tenyésztése és mezőgazdasági körülményei között. Ezeket a madarakat még nem ismerik elégé sem a hatóságok, sem az állatorvosok. A tenyésztők egyik a másiktól tanulva kezdenek húsmadarakat tenyészteni.

Kóbor macskák

Nő a kóbor macskák száma Malmőben. A Malmői Állatkórházban is van belőlük néhány.

Kiscsoport

Svéd pedagógiai tapasztalatok és a stratisztika szerint: minél kisebb létszámú egy-egy óvodáscsoport , annál eredményesebb ott a nevelés.

Gyerekverők

A gyermekek bántalmazása különösen Dél-Svédország Skane tartományában a legmagasabb a rendőri statisztikák szerint arányszáma.

Egyre fiatalabb prostituáltak

Malmőben olcsó a heroin. A fiatal prostituáltak egyre nő, és közöttük többen heroinfüggők. A malmői egyetemi Kórházban éenként egyre több , immár ezernél több a heroinfüggőt kezelnek.

Fogy a Viagra

A férfi potenciált erősítő gyógyszerből egy tucat ára 800 svéd korona. De azért veszik, fogyasztják.
Dr. Szalontai Éva hírösszeállítása