A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 9. szám 2001/5
Helsingorgi Lap
Az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes A Katalin bál rendezéséről
     A gyors tájékoztatás egyik, a jövőben minden bizonnyal használható módja az ilyen közvetlen hangú felhívás:
"Szevasztok barátaim!
     Szeretném közölni veletek, hogy a helsingborgi Hungária klub rendezésében egy táncegyüttes lép föl a "Folket´s Hus"-ben, amelyre természetesen mindenkit szeretettel várunk. Ez a rendezvény a Södergatan 65-ön lesz. Sajnos én nem tudok jelen lenni a munkám végett de lesz más aki tud fogadni benneteket. Kérlek továbbítsátok ezt a meghívót, úgy a svéd mint a magyar ismerőseiteknek. Köszönjük, szeretettel várunk mindenkit. További tájékoztatást a mellékelt íven.
     Baráti szeretettel, Árpi."

     A mellékletből kiderült, hogy az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttesről van szó, akik a szlovákiai Pozsonyból jöttek és november első felében jártak Malmőben, Kristianstadban és Helsingborban is.
     1955-ben alakult, amikor a "Népes" hivatásos együttes megszűnt, hogy annak küldetését folytassa és a szlovákiai magyar és általában a Kárpát-medencei tánc-, népzene hagyományait felkarolja, kutassa, rendszerezze, színpadra állítsa. Az együttes alapítói pozsonyi magyar diákok voltak. Negyvenöt éves tevékenységük után, 2000 szeptemberétől ismét hivatásos együttesként működnek, amelyet a Szlovák köztársaság Kulturális minisztériuma támogat. Svédországi fellépéseiken bemutatott műsorukat először 2001 májusában mutatták be Pozsonyban, majd Komáromban, Dunaszerdahelyen, a Magyar Televízióban, a Budapesten rendezett Duna Karneválon is sikert arattak vele. A kétszer negyven perces műsorban látványosan, az eredeti forráson alapuló népi táncművészetet állítottak színpadra.
     Érdemes megjegyezni rendkívüli műsorukat:
     Első rész:
Jókai Mária-Hégli Dusan: Zobor vidéki táncok,Hégli Dusan: Gugolós, Richtarcik Mihály. Vajdaszentiványi táncok, Péter zsuzsanna-Busai Norbert. Csingerálás, Hégli Dusan-Busai Norbert: Bonchidai táncok, A Figur Banda népzenei együttes: Lakodalmi muzsika, Németh Ildikó-Szabó Szilárd: Szőlő utcai legényfogó.
     Második rész
Abaúj-zempléni táncok: verbunk (Györke, Pósa), karikázó (Magyarbőd, Pazdics) csapásovu csárdás (Pazdics9, magyar szóló és oláhos- Figus Banda, Kupak Józsi és családjának művészete (szepsi), lassú és friss csárdás. Hégli Dusan: gömöri táncok, pásztorbotoló, csárdás, vasvári verbunk és frisse
     A svédországi Katalin bálok sikeréhez nemcsak a megszokás, hanem a mindig megújulni tudó, jó szervezés is nagyban hozzájárulhat. Nem tudjuk az előző hasonló rendezvényekhez képest milyen volt a helsinborgi Katalin bál, de a meghívottakkal együtt felfigyeltünk arra, ami már a rendezvényt megelőző értesítőben rendkívül biztató volt. Elsősorban az, hogy a vezetőség kiemelten népszerűsítette azt a házaspárt, aki vállalta a bál rendezését. Botlik János és felesége Halas Erzsébet ott szerepelt a meghívón, és joggal kövérebb betűkkel, mint például a sláger Duó, akik a kellemes zenét hivatásból szolgáltatták.
     Ebből az "apróságból" az is kitetszik, hogy a vezetőség nem mindent maga akar elrendezni, meghatározni, kivitelezni, hanem hagyja a tagságot, a kezdeményezőket, az ötletgazdagokat, hogy a köz érdekében dolgozzanak, szerepeljenek, mutassák hozzáértésüket, tapasztalataikat mindnyájunk örömére. Ez az a fajta vezetés, amely a sokfelé meglévő közösségbomlasztó kirekesztés ellentéte, az ilyen fajta apró figyelmességek teremthetnek, mindenben kitartó, lehetetlent nem ismerő, igaz magyar közösséget.


A Hungaria Klub

székhelye
az Edwin Berlingsgatan 4 A, 252 50 Helsinborg, szám alatt található.
Telefon: 042 141 508
Honlapjának címe: http://welcome.to/hungaria

Elnöke: Blénessy Zoltán
villámposta címe: zoltan.blenessy@swipnet
Telefon: 042 82064

Alelnök: ifj. Vaszi Árpád
villámposta címe: arpadvmail.bip.net Telefon: 042 243 008

Pénztáros: Molnár Árpád
villámposta címe: arpad@alfa.telenordia.se

Előljáró: Id. Nagy Jakab
Telefon: 042 141 143SOMIT- hírek
Váncsa Andrásnál a 0739-909590-s telefonszámon.