II. évfolyam. 6. szám 2001. május., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Lundi Lap
IV. évfolyam, 25. szám 2001 / 2.


A magyar egyesület rendezvényei

Kirándulás
Május 20-án, vasárnap. Indulás autóbusszal (Höganas/ Mölle / Kullen ) Lundból 10 .00 órakor. Szalonna- és kolbászsütés, foci, sziklamászás és más szabadtéri játék a részvevők kívánsága szerint. Visszatérés délután 4-5 órakor. Jelentkezés legkésőbb május 10-ig a következő telefonszámokon:
046-131 502, 046-305 535.

Budapesti népművész előadása
Május 27-én, 18.00 órakor a Bantorget 5 és a Nygatan 1 sarkán, a klubban Berecz András budapesti népművész előadást tart.

Olaszországi kirándulás
Májusban, szeptemberben vagy októberben, a jelentkezők igénye és megfelelő száma szerint olaszországi autóbuszos kirándulásra hívja az érdeklődőket az egyesület. A kilenc napos kirándulás 35 jelentkező esetében kb. 4545 koronába kerül. Érdeklődni: 046-131 502.Önmegvalósításunk parancsolatai:

1. Ne álmodozzunk: tervezzünk.
2. Tanuljunk meg akarni. Tájékozódjunk.
3. Összpontosítsunk a kijelölt feladatra.
4. Kis lépésekben közelítsünk kijelölt célunkhoz.
5. Fontoljuk meg - akár a sakkban - következő lépéseinket.
6. Bízzunk magunkban.
7. Ahhoz, hogy kapjunk, adnunk kell.
8. Tanuljunk másoktól.
Legyen példaképünk.
9. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.
10. Semmi sem lehetetlen. Érdemes lelkesedni.A Tar Margit kölcsönkönyvtár

érdekességei: régi Hitel, Pásztortűz, Kelet Népe, Erdély (honismertető folyóirat) , friss Magyar Figyelő, Magyar Napló, Nyugati Magyarság, Magyar Lettre, kolozsvári Szabadság, a Magyar Kisebbség, a Magyar Liget minden száma és az Erdélyi Kiskönyvtár 22 kötete, az Erdélyi Híradó , a kolozsvári NIS Kiadó, a Stúdium kiadó könyvei, valamint az elmúlt évtizedekben megjelent több érdekes erdélyi magyar olvasnivaló.

Nyitva: minden vasárnap délelőtt. Előzetes bejelentkezéskor máskor is. (Landsdomarev. 1, tel / fax.: 145 364)Egy régi lundi álom
AZ I. SVÉD-MAGYAR
GULYÁSVERSENY

Abból a szükségszerűségből indult, hogy a svédországi magyaroknak találniuk kellene egy olyan alkalmat, amikor évente egyszer találkozhatnak valahol, ahol kötetlen körülmények között együtt tölthetnének egy kellemes napot. Az ilyen találkozások erősíthetik bennünk ez összetartozás érzését, ismerkedhetnénk, gondolatot cserélhetnénk és erőt meríthetnénk magyarságunk megtartásáért egész éven át kitartó küzdelmünkhöz.
A találkozó központjában néhány, sorban más és más svédországi magyar szervezet által rendezett gulyásverseny állna, amit különféle szellemi táplálékkal, előadásokkal, a szemnek és a fülnek is kedves látnivalókkal (karének, népi tánc, népviseleti kiállítás) egészíthetnénk ki.
Tavaly döntés született, hogy az első gulyásversenyt a lundi és a malmői egyesület közösen rendezi Lund város Sankt Hans backar nevű erre kiválóan alkalmas szabadtéri amfiteátrumában. Sajnos a május közepére időzített időpontig kevés volt az idő a szervezésre, a versenyre is csak néhányan jelentkeztek. A lundiak felhívásárra, hogy a göteborgi, a helsinborgi, a halmstadi, a kristianstadi, a sölvesborgi más egyesületek fontolják meg, és határozzák el, mikor vállalják a gulyásverseny megrendezését, nem érkezett válasz.
A Lundi Lap hírt adott a verseny elnapolásáról: "Nem az időjárás viszontagságai miatt maradt el az idén, hanem a szervezés nehézségeinek okából. Pedig Havram Antal , a lundi magyar társaság alelnöke még a Sankt Hans backarnak nevezett hely használatához az engedélyt is megszerezte. A sokféle tervezgetés mindazonáltal nem volt hiábavaló. Ha a következő nyárig a malmőiek támogatása mellé a kristiansatadiak és a helsinborgiak segítségét is sikerül megnyernie a szervezőknek, országos hírű lehet a verseny, és minden bizonnyal kellemes az együttlét."
Megjelent egy-két, a gulyásversenyt továbbgondoló, ötletekkel gazdagító vélemény is a lapban, a győzteseknek kijáró oklevél-tervezet és egyéb megszívlelendő javaslat is született, de a rendezés gondolatát elfeledtette az idei késői tavaszodás.
Mindettől a gulyásverseny ötlete nem csorbult, a valamikori svédországi magyar rendezvény gondolata tovább érlelődik, amíg olyan szervezőkre talál, akik ezt az állandosításra érdemes javaslatot kellő színvonalon, mindenki számára élménytjelentően megrendezik majd.
Az évezredfordulós ünnepségek eddig kivétel nélkül összefogásunkat serkentették. A svédországi magyarok is számos alkalommal bizonyították, hogy az eddigi elkülönülés, elhidegülés helyett az összetartozás melegét igenelik, és ezért készek tenni is kipróbált, de mindig újulásra kész szervezeti kereteik között.felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.