II. évfolyam. 6. szám 2001. május., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Koppenhágai Lap
II. évfolyam, 4. szám 2001 / 2.


•[Dániai napló - egy felvidéki szemével
Padlovics Ágnes

Országimázs - dán módra
"Az aranybánya mi magunk vagyunk"
Április 21/Information/Oliver Stilling
Fordító: Lazarus

A dán az, aki vonz, erősítik meg a 60.000 külföldi turistával készített interjúk.


Most, amikor a legközelebbi 'Nagy Európai Melodi Grand Prix' egyre gyorsuló léptekkel közeledik Dániát el kell adni, el kell adni, el kell adni a külföldnek, mint soha még. 120 millió tv néző követi majd a döntőt Európa szerte, és a könnyed grand prix zsáner több száz szakértő újságírója lesz jelen az eseményen.
A koppenhágai városháza 'Magisztrátus termében' tegnap [április 20-án] prezentálta a Wonderful Copenhagen társaság és a Dán Turisztikai Tanács a városba érkező mintegy 1200 nagyon fontos külföldi delegátus fogadtatását, és szociális programjait bemutató nagyvonalú tervet. A kozmetikusokat, tv-népséget, személyi asszisztenseket, stb. szórakoztatni kell minden áron. Be kell őket szórni, mázolni a Danneborg [a dán zászló] színeivel [piros-fehér], hogy ragyogó jókedvükben azután elmesélhessék otthon a többi indo-európainak, milyen remek hely is ez itt. Az illetékesek rekordbevételt szimatolnak ez évben, és még maga a Gazdasági Minisztérium is bedobott két millió koronácskát az ügyre. Egy füles szerint a Rotary Klub máris megrendelte a frissen fedett 'népstadiont'* 2005-ös kongresszusa számára. Ez is jót ígér. A terem dugig volt újságírókkal és fotósokkal, akiket szolid 'brunch'** ígéretével csalogattak oda. Egyfajta folyamatos sajtótájékoztató rendjében, szólásra készen üldögélt a kulcsemberek egy része, a tv 1-től (DR) például Jörgen Ramskov, és hát a többi érintett szervezet kompetens képviselői. Három magas, karcsú, csinos, szolgálatkész pillantású lány színesítette a nyers-szürke gyülekezetet; mint kiderült ők a majdani 23 vendégfogadó 'házikisasszonyt' reprezentálták.
Sebesebben Amint a főpolgármester, Jens Kramer Mikkelsen rövid mesét mondott a május 7-i fogadtatásról, Ole Andersen a Wonderful Copenhagen eladási és piaci igazgatója futott végig a program többi részletein. Ez bizony viharos gyorsaságú túra lesz: A Fekete Gyémánt ***, a Rosenborg kastély, csatornahajókázás, divatbemutató a Magazin áruházban, a világhírű Louisana múzeum [Koppenhága és Helsingör között; Humlebaek-ben], a Vikinghajó múzeum Roskilde-ben, stb. Május 9-én, szerdán az Arken múzumba vezet az út, ahol is Ole A. szerint "fantasztikusan hatásos a modern architektúra", és "izgalmas muremekek tömege" fogadja a látogatókat. Ugyanezen a napon késobb a Tivoli lesz a házigazda, remek büfével. A felbukkant újságírók osztatlan örömére Andersen egy sor számmal és ténnyel is tudott szolgálni, amit írásvetíton keresztül prezentált. A finálén 38.000 néző lesz jelen (ebből 5000 külföldi). A stadion körüli parkban egy sor 30 x 9 méteres nagyképernyőt állítanak föl Kényelmes buszok járnak majd fél óránként a külföldi vendégek hoteljei és a stadion között, egészen az izgalmakkal teli május 12-i szombat estéig. Stb.
Ole A. egy négy [4!] perces videofilmmel zárta a beszámolót. Jó zene kísérte a villámgyors vágásokat. Dán design, Dán Királyi Vasút (DSB), Öersund híd [Koppenhága ésMalmö között], hattyúk, stb. Korszerű volt. Sikerült kikerülni az ilyen eseményeket általában jellemző 'népviselet csapdákat' is.A dánok remekek

Ezután a Turisztikai Tanács információs főnöke Kim Engelbrechsten állt az írásvetítőhöz, és miközben megtapsolta a filmet, és az előtte szólót, az egész terem tapsviharban tört ki. Kim E. elmondta, hogy a Melodi Grand Prix alkalmából, és ürügyén természetesen mindenekelőtt Dániát, mégpedig a dánok 'élő-égő értékein' (brandingdvaerdier) keresztül kívánják népszerűsíteni.

Kedély-esség [egyfajta gond(olat)talan gemütlich ellazulás] <--> Lazaság Dán dizájn <--> Tehetség (- esség), kreativitás

Oázis <--> Szabadság (- érzés)

Ezek az értékek most ott álltak az előadó mögött a vásznon, és végtelenül szimplának tűntek. Csakhogy a Turisztikai Tanács 60.000 külföldi turistával készített interjúra támaszkodott munkája során. Márpedig 60.000 külföldi turista nem tévedhet...
Kim E. elmondta, hogy az interjúk alapján a külföldiek mindenekelőtt a dánokat magukat tekintik a legvonzóbbnak Dániában.
A közös nevező a dánok segítőkészsége, pátosztalansága, lezsersége - jelentette be K.E.

[... A hiányzó nyúlfarknyi szellemeskedő, 'helyiérdekű' újságírói befejezés nem érdekes a számunkra.]

Jegyzetek:

   *A koppenhágai 'népstadiont' ('Parken'; itt játssza hazai meccseit a dán fociválogatott) a 2001-es Melodi Grand Prix alkalmából egy óriási fedett csarnokká építik át.

   ** A 'brunch' ebédbe átmenő reggeli; folyamatos eszem-iszom

   *** A Fekete Gyémánt a Dán Királyi Könyvtár új, tavaly átadott sok százmilliós épületrésze. Kívülről csillogó fekete tömb, amint a kikötő vize fölé 'hajlik'. Belül zseniális... (- szerintem L.)

A fordító kommentárja:
Azt remélem nem kell különösebben kihangsúlyoznom, hogy mi is a példaértékű a dán megközelítést illetően, a mai 'mindent el kell adni' piaci perverzió légkörében. Úgyhogy csak annyit tennék hozzá, hogy noha feltehetően kicsit rávezető kérdésekkel (is) kellett a sok bamba turistát megkeresni, ahhoz, hogy ráébredjenek mi lenne, mi volt a legfontosabb a látogatásuk során (hát a helyi emberek ;-), de akkor is... A 60.000 válaszadó valóban nem tévedhet.
Igaz, ami igaz, mi akik hosszabb ideje itt élünk, többnyire gyorsan meg tudjuk különböztetni, amint a kedélyes 'hügézés' (hygge) magyar ember számára szinte elviselhetetlen szellemi tompaságba fordul, a 'tolerancia' totális közönybe (egoizmusba) vált, avagy a pátosztalan lazaság mindennemű emelkedettségtől (kiválóságtól) való félelembe torkollik.
De nagyon meg tudjuk érteni, amikor az átutazóban lévő, és/vagy itt nyaraló külföldiek (németek, svédek, magyarok, japánok, stb.) több okból is a szabadság oázisának találják Koppenhágát, megnyugtatónak az udvarias, mosolygó rendőröket, bizalomgerjesztőnek a borravalótlanságot, és örvendeznek az angolul szinte kivétel nélkül kommunikálni képes barátságos, segítőkész benszülötteknek.


Lázár Ervin János
önkéntes kultúrmunkás - művészeti oktató, Koppenhága Hamvas Béla Klubfelelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.