I. évfolyam. 2. szám 2000. július 1.

•[vissza]

Malmői Lap
1. évfolyam, 2. szám 2000 / 2.


[Különleges Konyha]  •[A Malmői Vöröskerest Magyar csapatja]  •[A Volánbusz Malmőben] 
[Hogy mik vannak!]  •[Magyar képzőművészek Malmőben] 

AKIK MELLETÜNK JÁRNAK


Dr. Zsóka Lajos Malmőben élő népszerű ügyvéd. 1956 után hagyta ott hazáját, jugoszláviai és olaszországi tartózkodás után 1967-ben került Svédországba. Otthon ügyvédként dolgozott, Svédországban mindent előről kellett kezdenie. Nyelvet tanult, oklevelet szerzett. Lundban végzett jogot, gyorsított ütemben, három és fél év alatt. Előbb a trelleborgi gumigyárban dolgozott, ahol különleges jelenségnek számított. Amikor küldöttség érkezett a gyárba Zsóka Lajost, a jogi végzettségű munkást mindig megmutatták a vendégeknek. 1971-ben ügyvédi irodát nyitott Malmőben. Hamarosan népszerű, keresett ügyvéd lett. Elsősorban a külföldiek: magyarok, jugoszlávok, csehek, lengyelek, arabok, kínaiak foglalkoztatták, de a svédek is kedvelték jó felkészültségéért, segítőkészségéért. Megkereste a Budapesti Pénzintézeti központ is, hogy a magyar-svéd érdekeltségű jogi ügyekkel foglalkozzon. 1993-ban ment nyugdíjba. Fiatal felesége a Lundi Egyetemen közgazdasági fakultásának végzős hallgatója. Ikergyermekeik óvódások. Dr. Zsóka Lajos nyugdíjasan is, gazdag ügyvédi tapasztalatai birtokában a segítségre szorulók rendelkezésére áll.

Jancsák Ilona Közeledik a malmői magyarok egyesületének tíz éves évfordulója. A pezsgő életet élőszervezet élén Jancsák Ilona áll. Vezetésével a magyarokat és a svédeket egyaránt vonzó tevékenységet mondhatnak magukénak. Az elnöknő nem büszkén említi, hogy fia a a magyar egyesületben lelte meg élete svéd lány párját.

Az egyesületi a közelmúltban többek között számítógépes tanfolyamot, svéd nyelvtanfolyamot iondított az idősebb magyaroknak, magyar nyelvtanfolyamot vegyes házasságban élő svédeknek.

És olyan bizonyítványt adó, az egészséges táplálkozást elősegítő főzőtanfolyamot, amelyet Földesi Teréz kellemes előadásmódja tesz vonzóvá. A malmőiek 1997-től testvérszervezetüknek mondhatják a magyarországi Harrach Ágnes vezette Magyar-Svéd Egyesületet.( Harrach Ágnes a nagysikerű, több kiadást megért Kevés szóval svédül című nyelvkönyv szerzője).

Jó kapcsolatot alakítottak ki a svédországi cseh, lengyel, olasz és görög egyesületekkel is. Jancsák Ilona évtizeddel ezelőtt Budapestről érkezett Svédországba.

Iskoláit itt végezte, olyanképpen, hogy ma már svédül tanít. Kórházban és a kereskedelemben is dolgozott, kapcsolatai szerteágazóak és mind az egyesület javát szolgálják.

Szalontai Éva összeállítása
Rudi bácsi - a motorversenyző

Ś


Sinka Rudolf az erdélyi Nagyszebenben született 1922 április 17-én. A háború idején került Magyarországra, 1945-ben az ausztriai Ternitzben fogságba. A 101-es gépkocsizók kiképzőtisztje volt. Visszakerülve Pestre, újságkihordást vállalt. 1948-tól a honvéd versenyzőjeként motorozott. Túra - és terepversenyeken vett részt, 1950-ben gyorsasági oldalkosaras versenyt nyert.1956 szeptemberében versenyzett utoljára Brnóban. Novemberben sokad magával felkerekedett, nyolc évig egy ausztriai vasbányában dolgozott, aztán áttelepedett Svédországba. Dolgozott a Volvonál, később autóbádogos műhelyt nyitott. közel a nyolcvanhoz, ma is szereti a motorokat és szívesen emlékszik vissza a "régi szép" időkre.


felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2000., A.D.