I. évfolyam. 2. szám 2000. július 1., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Orvosi tanácsok


Dr. Békássy N. Albert

A TÚLÉRZÉKENYSÉGRŐL,
vagy mi az allergia?

Ép ellenállórendszer esetén a szervezet az ellenanyagot nem mindig tünetmentesen köti, illetve bontja le (immunitás), hanem egyes ellenanyagok ismételt behatásakor kóros védekezést (immunreakció) eredményezhet. Ebben az esetben túlérzékenységről (hiperszenzibilitás) van szó, amit a klinikai gyakorlatban a túlérzékenység rokonértelmezéseként használunk. Míg tehát az ellenállórendszer az ellenanyag termelését kiváltó anyaggal szembeni védettséget eredményez, azaz, csökkentett működést jelent, addig túlérzékenységen a szabályszerűnél fokozottabb, megváltozott működést értünk, amely állapotban az ellenállórendszer az ellenanyag (allergén) ismételt behatására jellegzetes túlérzékenységgel válaszol (heteroimmun betegség).

A túlérzékenységet előidéző anyagok a következők:
1. Belélegezhető állati szőrök, bőr, toll, por, vadkender, füvek, fák virágpora stb.
2. Táplálék-túlérzékenységet kiváltó anyagok: állati, növényi fehérjék, magok, gabonafélék, gyümölcsök, eper, dió, mogyoró, meggy, őszibarack, stb.
3. Bakteriális anyagok: főleg légúti kórokozók és bélparaziták.
4. Ipari nyersanyagok: gyapjú, gyapot, tömítőanyagok, műanyagok, stb.
5. Gyógyszerek, vegyszerek: például a szalicilsavas készítmények (Bamzl, Aspirin)
6. Azok az anyagok, amelyek a felülettel (bőr, tápcsatorna, légutak) érintkezve túlérzékenységet okoznak , például rovarok, férgek, atkák és ezek váladékai .
7. bizonyos szervezeten belüli: vírusok, baktériumok, gombák, sérült szövetek, sejtek.

Tavaszi allergiás nátha - szénanátha
Tüsszentési rohamok kíséretében jelentkező hirtelen híg folyású orrfolyás indul meg és duzzadt, belövellt lesz a szem kötőhártyája is. A náthához néha hányás, fejfájás és szédülés is csatlakozhat. A túlérzékenységet virágok hímpora váltja ki, a rohamok megjelenése jellegzetesen , a virágzás idejéhez kötött. Az érzékenység és a roham kiváltása rendszerint belélegzéssel következik be. A tennivaló a túlérzékenységet kiváltó anyag kizárása, illetve, amennyiben bőrpróbákkal sikerül az azt kiváltó anyagot megállapítani, az érzékenységet kis adagok beadásával fokozatosan csökkenteni lehet.

Vértágító orrbetegség (Vazomotórikus rhinitis)
A szénanáthához hasonló túlérzékenység. A rohamok azonban nem a virágzásidején, hanem egész évben, bármikor megjelenhetnek. Kiváltó okuk: bizonyos baktériumok vagy élelmiszerek. A kezelés alapja a túlérzékenység megállapítása bőrpróbákkal vagy a nyálkahártyák helyi érzékenységének vizsgálataival. Sikeres kórismézés esetén indokolt az érzékenységet kis adagok beadásával mérsékelni.
Tüneti kezelése egyezik a szénanátháéval


A természetgyógyászat érdekességeiből :
A "qi gong" (csi gong) légző gyakorlatról

Megérkeztünk. Ahogy kiszálltunk az autóból néhány öreg tölgyfa és fenyőfa várt bennünket. A nap szépen sütött, de azért mégis hideg volt. S hát hallok egy furcsa morajlást ami egyre közelebb vonz. Tova tekintek a fákon túl, hát látom a hullámzó tengert, a csodaszép puha, fehér homokos tengerpartot. Na, gondoltam, itt aztán lehet "qi gong" gyakorlatokat végezni, sétálni elmélkedni. Hogy mi is az a "qi gong" ? Hát egy kínai, ősrégi tudomány, ami erőt, egészséget és oroszlán akaratot nyújt számunkra, ha helyesen végezzük. Légzés, összpontosítás és finom testgyakorlatok.

Kezdjük tibeti reggeli imával:
Belélegezzük a földi energiát, hogy erőnk legyen, nyitjuk szerető szívünk a világ előtt, amikor kilélegzünk. Belélegzünk minden kintről jövő szerető energiát, s gondolatban megköszönjük ezt a jó Istennek - kilélegzünk. Belélegezzük a földi energiát, gondolatban felvisszük az agyunkig, megosszuk a tudásunkat mindenkivel - kilélegzünk. Összegyűjtjük agyunkba az összes felénk áramló jövős értesülést - belélegzünk s végül újra gondolatban megköszönve kilélegzünk .

Két kezünkkel gyűjtjük a földi energiát, felvisszük a fejünk fölé - belélegzünk. Megtisztítjuk gondolatainkat az univerzális energiával - kilélegzés. S végül belélegzéssel összegyűjtjük az univerzális energiát, aztán kezünket imára összefogva kifújjuk a levegőt s megköszönünk mindent a Jó Istennek. A belégzés és kilégzés ideje egyforma időtartamú. Mikor belélegzünk, oxigénnel bőven ellátjuk a szervezetünket. A képződött széndioxidot ugyanolyan ritmusban kilélegezzük, hogy elkerüljük testünk elégtelen levegőztetését. Akit érdekel, erről többet is megtudhat a www.qigong.se honlapon.
Blénessy Irénfelelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2000., A.D.