Szklenó.

Szklenó kis tót falu Barsvármegyében, a Körmöczről Selmeczre vivő igen járt országutban. Neve annyit tesz: üveghuta. Hiressé tették meleg vasas fürdői, melyek az ország különböző részeiből gyüjtik ide a vendégeket.

Hazánk felső vidékei igen számos fürdőt mutathatnak föl, a melyek itt ott meglehetősen el vannak látva némi kényelmet nyujtó épületekkel – ezek közé tartozik Szklenó is.

Nem valami vad vidék ez, hanem szép zöld erdőkkel boritott hegylánczolatok összetóduló csoportozata s e zöld hegyek által képzett völgyben fekszik Szklenó, szilvások, gyümölcsösök között, s csak itt ott pillant elő egy szerény, tiszta, fehér lak, s nyulik ég felé a karcsu nyárfa.

A kie tájt igy pillantja meg, az annak regényességéről, szépségeiről azonnal meg lesz hatva s lépteit a falu felé siettetni fogja.

Van Szklenón vendégfogadó, csinos étteremmel, hol a vendégek kész szolgálatra találnak mindenkor. Van továbbá négy fürdőház, szintén kényelmesen fölszerelve, s ezek közől az ugynevezett „Urak fürdője” a legszebb, melyet második rajzunk ábrázol. – Ez valóban gonddal, izléssel épült, s e nemben magában az országban is ritkitja párját. Van közelében egy kis park s a fürdő udvaráról is gyönyörü a kilátás a közel fekvő hegyekre. Mindamellett, hogy a kényelemről eléggé van itt gondoskodva, az ár nem valami tulcsigázott, erre a kincstár mint a fürdők tulajdonosa, ügyeltet. Az itteni élet szórakozást is szerez a betegeknek s ha a közel Selmecz bányász-akademistái néha ide jőnek mulatni, akkor a vigság és jó kedv tanyájává alakul át e fürdő.

Szklenóról, a völgyben tekergő smaragd-zöld pázsittal környezett patak mentén gyönyörü ut visz tovább. Ez valóban oly szép, s kellemes, hogy alig lehet elhinni, miszerint emberi kéz s művészet ne járultak volna hozzá a szabad természet e remek alkotásához. Ily vidéken száz esztendőt élhetne minden ember, ha megbecsülné magát!

Hazánk felső része szép tájairól nevezetes. Jó részét bebarangoltam, de ily szendét és megragadót csak ritkán láttam. Innen kétmérföldre van Selmecz.

Luppa Péter.


Szklenó (Barsmegyében).