Nevezetességek.

Buvár-készületek. Mai nap fontos szerepet játszanak a buvárharangok. A szebasztopoli kikötő előtt elsülyesztett hét orosz sorhajó eltakaritása angol buvárokra bizatott. Érdekes lesz megismerni ezek készületeit. A buvár-harang egy nagy négyszögü vasszekrény mellynek oldalaiba üveggolyók vannak alkalmazva, a miken keresztül a külső világosság behat. Alul a szekrény üres, s a benne levők ott kiszállhatnak a tenger fenekére, midőn a harangot leeresztik. A viz nem nyomulhat bele, mivel a levegő áthatlan. Az egész harangot egy a viz felett uszó hajó tartja, az huzza fel, az ereszti le. Ebből látható, hogy az illyesmivel nem sokra lehetne ott menni, hol egy pár száz ágyunak egyéb dolga sincs, mint azt a közeledő hajót buvár-harangostul együtt összelőni. Ennél sokkal alkalmasabb a buvárpánczél, melly egészen vizmentesen szorul az ember testéhez. A fején egy nagy üres siak van, a szemeinél két üveg-golyóval, a szájánál egy nyilas, mellyhez hosszu ruganyos cső van csatolva, s hátul a fejénél ismét egy másik illyen cső. Ezek a csövek lehetnek fél mérföldnyi hosszuságuak is, s arra valók, hogy tulsó végeik egy távolálló hajóra levén kötve, azokat egyikén a buvár a friss levegőt szivja be, másikán pedig a romlott lég távozik el tőle. Illy készülettel órákig eljárhat a viz fenekén. Két illy buvár képes lehet azon lőporral telt vas hengereket, mik arra a czélra készültek, az elsülyesztett hajók belsejébe elhelyezni, a miket aztán a villanygép sodronya által a viz alatt eldurranhatnak. – Hát a viz alatt uszó hajóra mikor kerül sor?

Uszó ágyutelepek. A francziák most uszó ágyutelepeket készitenek öntött vasból. Az egész készület tengerszinre van festve, hogy észrevehető ne legyen; gőzcsavar által mozdittatik előre, de a füstöt a Dobbs-féle kemenczék módja szerint belől emészti fel maga a katlan tüze s igy füstje által sem árulja el magát. Csak akkor lehet észrevenni, mikor már elkezd beszélni, ágyukkal.

Szigoru büntetés. Krimiában mint tudjuk tatárok laknak. Az ő eredeti hazájuk az. Legközelebb az ottani orosz főnökök kihirdeték, hogy a melly tatár az oroszok ellen fellázad, annak a balkeze könyökben, és a jobb lába térdben elvágatik.