Tárogató.

Jutalomhirdetés következő egyházi verskölteményekre.

Készittessék 1-ször egy hymnus szent István első apostoli király tiszteletére, templomi használatul a Szent István-Társulat ünnepei alkalmával. 2-szor: két hymnus sz. Imre herczeg és sz. László király tiszteletére, általános egyházi és közájtatossági használatra. 3-or: két egyháziének a „Mohácsi veszedelem” és „Zrinyi Miklós elestének” emlékeül évenkint Mohácson és Szigetvárt tartatni szokott isteni-tiszelet alkalmaira. A jutalomdij egy-egy hymnusért öt-öt darab császári arany. Határidő: jövő évi Pünkösd. Kivántatik: általánosan nyelvbeli és különösen prosodiai szabatosság; egyházias kenet és szinezet, melly a költeménynek, a jelenkor miveltségének félreismerése nélkül, tiszteletre késztető órégi tekintetet és kifejezést ad: mellyben végre az irások és hagyományok tartalmas mondatai és képei sikerrel felhasználtathatnak. Mintául e tekintetben az ismeretes egyházi dalok: Stabat mater, Dies irae stb. vehetők. A versmérték a vállalkozandók szabadságára hagyatik. A versszakok számára nézve sem tétetik egyéb korlát, mint hogy a költemény az isteni tisztelethez alkalmaztassék, s igy tulságosan hosszu ne legyen. Alkalmas hangjegyeknek a költeményhez melléklése köszönettel fog fogadtatni. A dolgozatok társulati igazgató, nt. Somogyi Károly urra czimezve, a társulati ügynöki hivatalba (czukorutcza, 6. sz.) küldendők be. Pesten, nov. 12. 1854. A Szent-István-Társulat titoknoka: Szabóky Adolf.

xx A vásár jóformán elmult, de olly gyenge volt, hogy ha nem szidnák mindenfelé, észre sem vettük volna hogy volt és nincs. Még csak sarat sem hozott olly mértékben mint ősi szokása a pesti vásároknak. Jövő számunkban mindamellett bövebben értesitendjük olvasóinkat felőle minden roszasága mellett.

x* Tomori hazánkfia, ugyanaz, kinek 100 arany pályadijról tőn emlitést 36-ik számunk, Prágából azt irja a P. Naplónak, hogy ott egy kávéházba belépvén egy hazánkfia kezében a „Vasárnapi Ujságot” pillantá meg, melly azon kávéházba rendesen jár. Bizony túltesznek a prágai cseh kávésok némelly pesti földijökön.

x* Az időjárás olly csipős hidegre változott, hogy épen nem kivánkozik, a kinek meleg kandalója és szabad választása van, kint a szabadban sétálgatni; kiváltképen mult héftőn este olly garaboncziásan köszöntött be a havas förgeteg, hogy a pesti vásárok, kik külső sátraikban tartózkodnak éjjel nappal egész vásárhosszant, a mit összeszedhettek szétszórt sátorfáik s ponyváik közől, többen ott hagyták a különben is rosz vásárt, mellyen vörös ororn kivül egyebet alig nyerhettek.

x* Ney Ferencz a kisdedóvó képző intézet igazgatója „Matild és Olga” czimü 3 kötetes erkölcsi és vallásos irányu regényre hirdet előfizetést 2 ft. 24 krral pp. A munka jövő év első napjaiban jelenik meg. sokkal ismeretesebb szerző neve, és sokkal huzamosb idő óta fáradozik nemzeti irodalmunk mezején, semhogy számos előfizetőt ne reménylenénk és kivánnánk munkájának, melly a tervezet szerint nemcsak mulattató, de oktatva tanulságos leend.

xx A festész-akademia sorshuzása, mellyről mult számunkban tettünk emlitést, ma egy hete 12 órakor ment végbe. – Mennyire kegyeli ezen nemzeti müveltségünk előmozditására törekvő intézetet maga a sors is, ez alkalommal kimutatta azon feltünő elismerése által, mellyet Nagy-Várad községtanácsa iránt nyilvánitott. A nemes tanács ugyanis 66 pftos alapitó részvényét 3 évre előre is fizette, s a sors ezért egyik részvény jegye után olly szép barna leányt, mintha csak nagy-váradi születés volna, juttatott birtokába, a másik jegy után pedig egy gyönyörü tájképet. – A nyertes számok következők: 338, 564, 403, 342, 160, 391, 39.

– Ungmegye Jenke nevü falujában mult hó 24-én tüz ütött ki, mellyet az akkor épen oda szállásolt Wimpffen ezred gyalogsága erélyesen elnyomott. A helybeli birtokos urak megvendégelék a derék hadfiakat s a község hálából átadá nekik a 30 pftra menő szállásolási illetéket, a mit ők viszont a leégetteknek ajándékoztak.

xx Deák Ferencz, országszerte köztiszteletben álló jeles hazánkfia néhány nap előtt Pestre érkezett, s ezentúl állandóan itt szándékozik lakni. Sok illy lakótársat kivánunk Pest derék polgárainak.

x* Nagy Mihály temesvári kereskedő hazánkfia a müncheni nagy iparműkiállitásra küldött tokaji és ménesi boraival, nagy érdem-érmet nyert. Tudtuk hogy jó izlése van a biráló választmánynak, kivánjuk hogy minél jobban kifejlődjék és terjedjen borainkra vonatkozólag, valamint N. M. urnak is a nagy érme mellé sok tiszteséges nyereséget boraink ismertetése méltó jutalmául.

– A „Magyar nép könyvének” 5. és 6-ik füzete is megjelent. A „Gazdasági rovat” ezuttal a tavaszi gazdasági növények mivelését hozza a Gazdasági Lapok avatott tollu szerkesztőségétől. A szépirodalmi rovatot ezuttal Arany János és Petőfi költeményei, b. Eötvös Józsefnek „A molnárleány” czimü szép beszélye töltik be. Végül Jancsó József egy természettudományi czikkét s b. Kemény Zsigmond „Hogy áll a világ?” czimü, politikai tartalmu igen becses dolgozatának folytatását veszi az olvasó. – A füzet boritékban 6 uj füzetre hirdetnek előfizetést a szerkesztők, minek méltán lehet legjobb sikert kivánni.

– Megjelent továbbá: Protestáns naptár 1855-re. Szerkeszté Ballagi Mór, számos iró közremunkálásával. Kétségkivül a gondosan szerkesztett naptára közé sorolható, bár terjedelme csekélyebb, de azért olcsóbb is. Ára csak 24 pkr.

xx A kik a városi tréfát szeretik, azok szivesen fogják venni Beöthy László „Puncs”-át 1855-re, melly most jelent meg Komáromban. Kár hogy nem mellékelt hozzá ő is kalendáriomot. Nem kerül sokba s hasznos.

xx A szász-sziléziai vaspályán huzamos idő folytán történtek tetemes lopások, s nem régiben sikerült a száz k. rendőrségnek a vállalkozó szellem gallérjához férni, kinek lakásán Drezdában nagyértékü mindenféle jószágot találtak, mellyeket a cs. k. rendőrség azon czélból hirdetett hivatalos lapokban, hogy a megkárositott tulajdonosok jelenthessék magukat, nem lévén képes különben a szász kir. rendőrség illető tulajdonosaiknak kézbesiteni a tolvaj körmei közől megmentett tárgyakat. Van azok között sok aranygyürü, különféle drágaköves ékszerek, szivar- és pénztárczák, kefék, szekrénykék, női ékszerek és fehérneműk stb. Lehet hogy valamelyik olvasónk is utazott arra, de azért ohatjuk hogy egyiknek se legyen szüksége ezen közleményre.

x* A jövő Józsefnapi vásárra a vásáros bódék egy része az ujépület mögötti fapiaczra kerül, melly oknál fogva az ott lerakott roppant sok ölfa eltávolitása már meg van rendelve.

x* Egy kecskeméti levelező annyira haragszik a gatyás harangozóra azon rendetlenség miatt, mellyet az idő, vagy is a toronyóra kormányzásában tanusit, hogy soraiból itélve aligha nem volna hajlandó a „gatyás chronologot” megnadrágolni. – Bizony baj az, ha egy egész város feje fölött, amott a magas toronyban, csak ugy gondolom szerint bánnak a drága idővel, de azért mégis jó óvakodni a nagy haragtól cholerás időben.

x* Thern jeles zenész hazánkfia, a „Peleskei nótáriusi” zene szerzője, rövid időn egy vig daljátékot szándékozik az illető bizottmány birálata alá bocsátani.

x* A rögtön bekövetkezett téli hideg miatt, melly a dunai közlekedést rögtön megakasztá, hirtelen felszökkent az élelmi szerek ára.

x* Pápán nem régiben tetemes rablás történt. – Az idei szüretü bort nagyon jónak találják, de keveslik, valamint a ref. gymnasium növendékei számát is. – Mindig szomoritó hir, ha jóravaló tanintézet növendékei nem szaporodnak hanem fogynak. Fel kell kutatni az akadályt s elháritani, ha bár egy kis áldozattal jár is, mert nincs dúsabban kamatozó tőke, mint a mellyet a közértelmiségnek kölsönöztünk.

x* Rozsnyó iparos lakossága és vidéke nagyon ohajtja a vaspályát. Benne vannak a nagy hálózatban.

– Különös isteni gondviselés. Sebastopol ostromakor a Ville-de-Paris (Páris városa) czimü hajón állt Hamelin a franczia admirál, a midőn egy bomba a hajóba ütött, s az egész admirali emelvényt a levegőbe röpitette. Maga Hamelin több lábnyi magasra vettetett föl a levegőbe, és minden sérülés nélkül esett vissza ismét a hajófedezetre. Egy segédét derékban vágta ketté a golyó, másiknak térdben szakitotta el lábait: „Szegény fiúk!” monda a tábornok s folytatta tovább nyugodtan a vezényletet.

– Félegyházán egy asszonyság valami zárt skatulyát kapott a vasuttól, állitólag aszalt gyümölcscsel tele, mellyhez a kulcs is mellékelve volt. Midőn felakarták nyitni, a kulcs benne törött s kénytelenek voltak a skatulya tetejét felfesziteni, a midőn kitünt, hogy abban egy tizenkét csövü pokolgép volt elrejtve. Kissé mesésen hangzik.

– Igen szép példáját adák a női hivatásnak az angol Nightigall és a franczia Laurencon urnők,kik a csatában megsebesültek ápolására elutaztak Sebastopol alá. Igy vannak legjobban felosztva a szerepek: a férfiak oszszák és kapják a sebeket, a hölgyek pedig segitsék azokat begyógyitani, nem mint az oroszoknál történt, kik az almai csatában lóra ültették amazonaikat s midőn a szegény asszonyok a francziák váratlan dühös támadása közben sebet kaptak, akkor meg ott hagyták őket.

x* Ács helység Komárom közelében nehány év folytán nagyon sokat szenvedett, kiváltképen tűzvész által, s a helység derék lakosai tetemes károsulások mellett mégis szem előtt tartván uj épitkezésök alkalmával, hogy a jó szellős lakás elkerülhetlen kelléke az egészség fenntartásának, sokan jóval magasabb házakat nagyobb ajtókkal és ablakokkal épitettek mint az előbbiek voltak, a mi a helység külső alakját is ékesiti, kár hogy nem szedték legalább némi részben, ez alkalommal rendesebb sorba a házakat. – Örömmel olvastuk egy laptársunk hasábjain, hogy van e helységben az izraelita községnek egy derék tanitója, ki szép nyelvünk terjesztésében jó kedvvel és sükerrel munkálkodik. Kövesse áldás és méltányos elismerés becsületes fáradozását.

xx Szatmárban a kukoriczatermés nagyon középszerü, a szüret egy harmadával kevesebb, de sokkal jobb bort hozott a tavalinál. A közbátorságot pedig Bone Béni nevü zsivány négy czinkosával háborgatja. Nem régiben egy fiatal leányt agyonvagdaltak, miután féktelen baromisággal tölték kedvöket a szerencsétlen áldozaton. – Már ezek tulérettek a kendernyakravalóra.

x* Egy vértesaljai levelező mindenféle termés ellen nagyon panaszkodik a P. Naplóban. Azt irja többek között, hogy tizedrésznyi borocskát se szűrtek mint taval, de az idei termés „ollyan egészséges, olly finom ital, hogy ha egy pohárral iszik belőle az ember, mindjárt félreüti a süveget és mindjárt dalol tőle.” Ha hire megy ennek a dalos természetü bornak, még azt a keveset is a mi termett, összevásárolják a szinházigazgatók praeservatiumúl azon gyakran előforduló esetekre, midőn valamellyik drága csalogánynak nincs kedve dalolni.

– Megjelent: „Irányrendszer vagyis szerkesztésmódja a gyakorlat éltben előforduló irásmű-nemeknek. Irta Laky Demeter.” Nagy szorgalommal dolgozott s igen használható tankönyv. Ajánlható mindazoknak, kik jó stylre akarnak szert tenni. Ára 1 pft.