Egyveleg.

8. Nagyszerü vagyonbiztositás. A francziák császárja legközelebbi rendelete szerint a rendőrség egészen az angol szerint fog rendeztetni, s a vagyonbiztositás érdekében 750-ről 3546-ra emeltetik a rendőri személyzet, melly szaporodás az évi kiadást 4,000,000 frk-kal szaporitja. – Ebből az a tanulság, hogy nem csak a mi nomád pusztáinkon, hanem a civilizált világban is nagy bősége van a vagyonháboritó felekezetnek.

Hagyomány. Mai Angelo bibornok végrendeletében általános örökösül születés helye szegényeit nevezte, kikötvén bizonyos összeget egy öcscse és cselédei számára. Ő eminentiája egyéb ingóságaiból is szép összeg gyült, de legnagyobb kincse volt a tudós főpapnak ritka szorgalommal és sok áldozattal összeállitott jeles könyvtára – melly becsár szerint 400,000 frt ér. A végrendelet szerint felhatalmaztatik a kormány ezen könyvtárt fele becsáron megtartani, de mint hirlik, lemondván ezen kedvezményről, a jeles tudományos gyüjtemény elárvereztetik. Antiquarius uraimék, nem tetszik Rómába kirándulni!?

p.

Szónoki hatás. Régen nem köszörülte ki jobban torkát, rég nem kefélte meg kaputja vállát, hová bizonyosnak tartá a megveregetést, széles e föld kerekségén hizelgő szónok, ugy, mint az a fiatal bojtár, ki néhányad magával Gorcsakoff herczeghez járult Jászvárosban (Jassi), a herczeg elutazása perczében tőle szivélyes bucsut venni. – Türelmesen, hallgatá a gondokkal terhelt hadfi a czifra dictiót, mig nem az ifju Demosthenes panaszok hangon illyeténképen szóla: „Herczegségedet Dobrudzsában is, Bukurestben is azzal vigasztalá a megszomorodott lakosokat, hogy nemsokára vissza fog térni: csak mi vagyunk olly elhagyatottak, kiktől e vigaszt megtagadja.” Tovább nem folytathatá szónoklatát a moldován Demoszthenes, annyira meginditván a herczeget, hogy az egy haragot tekintettel végig nézve a bucsuztatót, felült kocsijára, s egy szó válasz nélkül tova hajtatott.