Egyveleg.

Mennyi hajó kell a kronstadti orosz erősség bevételére? Erre nézve következő adomát beszélnek: Nehány évvel ezelőtt egy angol admirál Kronstadtot látogatta meg, az ottani erősségek megtekintése végett. A czár maga mutogatott neki mindent legnagyobb szivességgel. „Elfogja ön ismerni, admirál – mondta a czár – hogy gyönyörü egy erősség s épen olly bevehetetlen, mint az angolok Gibraltárja.” – „Oh, felség – válaszolá az angol – Gibraltáron kivül nincs erősség, melly bevehetlen volna.” – „Nos és mit tart ön Kronstadt felől?” – „Kronstadt derék egy vár s nehezen vehető be.” – „Magam is ugy gondolom, 15 hajó alig boldogulna vele. Vajjon megbirna-e vele 20 hajó?” – „Bajosan!” – „Vagy 25?” – „Ez 14 napi munkába kerülne?” – „Vagy talán 35 hajó?” – „Oh felség, 35 hajó 15 nap alatt készen volna Kronstadttal!” – Illy vélemény uralkodik most a bevehetetlennek hitt orosz erősségről a finn öbölben.

Magyarország helységnevei. Őseink kereszténysége sok várost szentek nevei után nevezett el. Ugy példáuL.

1. Szentek után 368 város neveztetik. Legtöbb Sz. György van, t. i. 47, Márton van 43, Miklós 42, János 36, Mihály 34, Péter 28, László 20, Mária és boldogasszony 18, András 17, három király 17, Erzsébet 13, Pál 12, István 11, Jakab 9, Mindszent van 26. – Két háromság is találtatik Baranyamegyében.

2. Püspökök után 16, apátok után 52, papok után 18, barátok után 14, remeték után 27, szent kereszt van 49, egyház 60, kápolna 21. És hogy az ördög se maradjon ki, 8 várost neveztek el annak.

Feloszthatjuk a városok neveit eredetük szerint:

1. Környék után. Gyarmat 17, colonia magyarban és latinban 56. Új vidék (Neoplanta) szinte ide tartozik.

2. Nemzetek után van 100 német, 76 magyar, 74 tót, 41 orosz, 26 oláh, 23 rácz, 13 olasz, 6 czigány és 6 zsidó város.

3. Fák után. Legtöbb nyír van, összesen 100, alma 34 stb. Város „fa” végzővel van 170, legtöbb Vasvármegyében, t. i. 44, Zalában 33, Baranyában 24, Pozsonyban 13, Somogyban 9, Sopronyban 5, Veszprémben 3, Győrben 3, Tolnában 2.*) Szőllő után van 30 város.

4. Vám után, Vámos van 19.

5. A hét napok nevei után van 17 szerda, 5 csütörtök, 5 péntek, 13 szombat. E nevezetben tán a falu megalapitásának emléknapja nyugszik. Mert vasárnap egészen kimaradt, sőt hetfő is csak egy van, kedd meg kettő: Keddhely. (Kéthely?)

6. Vásár után: vásár 12.

7. Farkas után: farkas 30.

8. Azon hozzá ragaszszal: „falva” 170 és „háza” 123 hely van.

9. Idegen tartományok nevét kapta Moldva Abaujmegyében, Macedonia Torontálban, India Szeremben, Prága van kettő, Nógrádban és Zalában, Bánát Biharban, Fehérben és Sárosban. Hamburg (Restér) Gömörben. Lutetia Hungarorum Losoncz.

Horvát István bebizonyitá (Tud. Gyüjt. 1824. III. 49.), hogy következő megye és város keresztnév után kapta elnevezését, mint: Bihar, Tihany, Moson, Hont, Veszprém.

Igen büszke neve van egy falunak: Tizenháromváros Vasmegyében 184 lakossal. – Ezek képezzék tán a tizenhárom várost? – Különben ezen falu Sárivárivár mellék-nek is neveztetik.

Görög nevek: Ócsa, Madocsa, Kalocsa, Boocsa, a Duna baloldalán fekszenek. Mondják, hogy az ócsai sekrestyében még 1793-ban Apollo volt lerajzolva, mi a görögöknek egykori ott tartózkodását tanusitja.

Van két városka, 12 falu és 4 majorság, melly két vármegyének határán van épitve; egy korcsma is van, mellynek egyik része egy megyébe, másik része más megyébe esik, Veszprém és Zala vármegye határán.

Még többet: Hédervári vár három vármegyében fekszik t. i. Mosony, Pozsony és Győrben. Van három tornya, mellynek mindegyike más vármegyébe esik.

Bonaparte Napoleon és az M betű. Különös! Már akár miként történt, Napoleonnak élettörténete nemcsak nagyban, de kicsinyben is nevezetes. Bizonyságul ennek felhozom az M betüt, melly azon kor legnagyobb eseményeibe szövődék, hol dicsőségének csillaga égett. – Márczius 20-án 1796 lépett fel Napoleon először a világ homlokzatára 26 éves korában. Márczius 20-án 1810 érte el napját, mellyben austriai főherczegasszony Mária Luizával eljegyeztetett. Következő évben márcz. 20-án született fia, mi szivének legmelegebb ohajtását betölté. Márcziusban 1814 tevé le először dicsőségének koronáját, és márczius 20-án 1815, midőn Elba szigetéről visszajött Frankhonba, ismét elfoglalta trónját Párisban. Továbbá: hat legfőbb marsaljának neve (mert Napoleon alatt 12 marsal volt) M-el kezdődék: Macdonald, Marmont, Masséna, Mortier, Moncey és Murat; azonkivül harmincz nevezetes tábornoké szinte; első és utolsó ütközete M-el kezdődő faluknál történt; mert kezdett Montenottonál és végzett Mont St. Jean-nál (vagy Waterloo); dicsőséges győzelmei: Mondo, Millesimo, Marengo, Mozaisk, Montmirail és Montreau; két elébb általa bevett városnál kezdetét és befejezését vevé szerencsétlensége: Madrid és Moskvánál.

Üveg. Göppingben Simon üveggyárában asztalok, székek, képek s egyéb hasonlók üvegből készittetnek. Tisztaságra, állandóságra és olcsóságra nézve, nagy előnynyel birnak a többi felett. De a francziák már rég óta szövik az üveget, s e szövetet sokfélekre használják. Sokan ohajtanák, ha e szövetből olly mellényeket készitnének, mellyeknek átláthatóságán meg lehetne tudni, ki millyen szivet hord alatta.

Mennyi sört iszik meg Bécs. Bécsben évenként egy millió háromszáz ötvenezer ötszáz negyven (1,350,540) akó sör fogy el; sőt néha több is. Bécsnek több sörházai vannak, mellyekben naponként 260 akó főzetik. Ha tehát ez éven át elfogyasztott sörtengert a sz. Gellért hegyről leöntenék, lemosná a ráczvárost és megijesztené a Dunát.

Kinek millyen játékban telik kedve. Biliárd legkedvesebb mulatsága katona tiszteknek és tanulóknak; labét kocsisoknak való; tarok kedves foglalkozása a vén legényeknek, kik az unalmas estvéket nem tudják másként megölni; máriás vén kisasszonyok és gyermekek időtöltése; golyós-t tisztességes polgárok kedvelik, kik a délutáni óráikat jó barátaik körében élvezik; sorsjáték azoknak való, kiknek sok fantáziájok és kevés eszök van, mert munka nélkül akarnak meggazdagodni; dáma boldog házaspárok kedvencze; whist a kevés beszélők és sokat gondolkozók játéka; sakk azoknak való, kik játék közben is verejtékkel akarnak dolgozni.

Angol és franczia katonák Törökországban. Már most nemcsak a flották védik temérdek ágyuikkal és maroknyi legénységgel Törökországot, hanem a keletre szánt 150,000-nyi seregnek egyes csapatjai egymás érik a török szárazföldön. Több ezer katona szállott már ki Gallipoli tengerparti városban, a fővezérek utban vannak. Uralkodó házak tagjai közül, franczia részről Napoleon herczeg, angol részről Cambridge (olvasd Kembrids) herczeg ma holnap ott lesznek a hely szinén, hogy a sereg egy részének vezérségét átvegyék. Az utóbbi Bécsen ment keresztül, s a legfelsőbb nászünnepélyeken részt vevén, legszivesebb fogadtatásban részesült. – Gallipoli városban az érkező seregek elszállásolása miatt meglehetős zavar uralkodik, s itt tünik ki a különbség az angol és franczia szellem között. Tudva van a történetből, hogy az angol nehezebben szokik az uj helyhez, de ha egyszer megtelepszik, ollyan erősen oda ragad, hogy onnan ugyan egyhamar ki nem turja senki. A franczia telepitvényei nem tartósak s idővel könnyen szétbomlanak, de senki sem találja fel magát olly hamar, senki sem tud rögtön olly kényelmesen elrendezkedni, mint a franczia, különösen ha katona. Ezt tapasztalják most Gallipoliban is. – Három nap alatt egészen európai lábra állitották a török várost. Utczákat csináltak, révhidakat épitettek, elkeresztelték az utczákat, számokkal látták el a házakat s egy jóravaló vendéglőt teremtettek. A nehézkes angolok némi irigykedéssel nézik fürge szövetségeseik ügyességét. Az angolnak a tengeren van gyorsabb belátása és ügyessége, hanem az angol szárazföldi katona erős és derék, de gyámoltalan nép. A legnagyobb szükség között sem veszti el bátorságát s ha kell, ugy küzd, mint az éhes oroszlán, nem is az a baja, hogy csak a gyomrának él, mint némellyek mondani szeretik. A dolog bibéje ott rejlik, hogy nem tud főzni. Ha egy jó darab ürü czombot vagy marhapecsenyét nem adnak kezébe, agyon éhezi magát. A franczia jó szakács, s minden haszontalan portékából jó és izletes ebédet képes összeteremteni, hahogy hust nem kap is. Az utolsó háboruban „békaevőknek” és „éhenkorászoknak” csufolták őket az angolok s ugyancsak mosolyogtak, ha látták, hogy a hatalmukba került franczia foglyok vereshagymából, heringből s egy darab kenyérből izletes ebédet készitettek s vigan fütyörészve, danolva költötték el. Az angol nyersen ette meg a hagymát és heringet s azután szidta a temetését annak, a ki az illy eledelt feltalálta s illyennel traktálja. Bizony az a szakács mesterség nem megvetendő mesterség, mert az nem csak a gyomorra és testre, hanem a lélekre és bátorságra is nagy befolyással van.

Daliás ajándok. Bécsi lapok szerint a török szultán egy 150,000 piaszter értékü diszparipával szándékozik megajándékozni Napoleon herczeget, kit april 14-ére Konstantinápolyba vártak. Már ennek aligha van egyéb hibája, mint az, hogy nem a tied, tisztelt olvasó.