Jégverés elleni biztositás.

24

1–3

Jégverés elleni biztositás.

A jégverés ellen kölcsönösen biztositó magyar egyesület alulirt igazgatósága, mint mindenkor, ugy e tavasz kezdetével is kötelességének ismeri a t. gazda-közönséget e hasznos hazai intézetre figyelmeztetni.

Ez intézet, fenállásának tizenegy éve alatt kétségbe vonhatlan jeleit adá jótékonyságának, a midőn nem kevesebb mint 1417 (s ezek között számos igen tetemes jégverési károkat) téritett meg a szabályok értelme szerint.

Lesz-e tehát mezőgazda, ki a sürü csapásokra és kivált az épen lefolyt évbeliekre élénken visszaemlékezve, melyben a jég gyakran a legvészesebben pusztitni szokott, örömmel ne siessen termésének biztositását eszközölni, midőn ez olly intézet által nyujtatik, melly köztiszteleti hazai férfiak kormánya alatt áll.

A biztosi dijak az eddigiekhez hasonlók maradtak, s e dijakon és a levélbéren kivül a biztositók semmitsem tartoznak fizetni, sőt inkább a régibb biztositók, a szabályok értelmében, dijrészlet-elengedésben részesülnek. Legujabban pedig kiterjeszté az egyesület egész Ausztriára, Morva- és Sziléziára is müködését, s ezáltal még nagyobb erőre kapott s élénk részvétnek és általános bizalomnak örvendvén, mindig szebb jövőnek néz elébe.

Ezen intézetnél nem csak olly károk megtérittetnek, melyeket szélvész kiséretébeni jégverések okoznak, hanem (a szabályok 5-ik §. értelmében) még a letakaritáson tulra is kiterjed a biztositás és a szabályok szerint a legkisebb kár is megtérittetik.

Biztositások elfogadtatnak Pesten az igazgatóság irodájában (nagyhid-utcza Weiszház 12-ik szám alatt) és országszerte az intézetnek minden ügynöksége által.

Pesten, aprilhóban 1854.

Az egyesület nevében:

Weisz Bernát Ferencz,

igazgató.