Eulogo.gif (3599 bytes)

Nem nukleáris energia, ésszerű energiafelhasználás az épületekben és a szállításban, fosszilis energiahordozók

1998. március

TISZTELT OLVASÓINK!

E havi számunkban különböző híreket közlünk, amelyekből kiderül néhány információ szolgáltatásainkról, de azért külön fel szeretnénk hívni a figyelmüket további lehetőségekre is:

témafigyelés és tájékoztatás rendelhető EU jogszabályokról az energia területén (az EU jogszabályokat tartalmazó CELEX CD ROM adatbázis és az Official Journal alapján). Így információ kérhető például a március 9-én megjelent tájékoztatóról amelyet az Európai Energia Alapszabály Konferencián született protokollról adtak ki (Energy Charter Protocol on energy efficiency and related environmental aspects);

tájékoztatást adunk EU energiával kapcsolatos pályázati lehetőségekről;

gyakorlati útmutatással szolgálunk projektek, technológiatranszferek és együttműködési szerződések formai követelményeiről és pályázati lehetőségeiről.

PARTNERKERESÉSEK – TECHNOLÓGIA-FELAJÁNLÁSOK

p100. Fát és szerves hulladékot gázosító eljárások energia- és gőzgenerálással (Processes for gasification of wood and organic waste with subsequent energy and steam generator).

Ezzel a demonstrációra kész eljárásmóddal sokféle fát és szerves hulladékot (pl. hulladék fát, talpfákat, használt olajat, műanyagot, stb.) lehet elégetni egy beépített levegőtisztító eljárás segítségével. A keletkezett gázokat hutés után tisztítási eljárásokon vezetik keresztül és azokat gőz generálására használják fel. Mind a fa elégetésével, mind a gőz segítségével elektromos energiát termel a rendszer. Az eljárás technikai adatai: 60-600 kg/h fa égetheto el, ebbol 50-500 kW energia nyerhető, a gőzből nyert elektromos energia pedig: 100-1000 kW. Partnereket keresnek közös vállalat alapítására, vagy licencia egyezményre. A projektről részletesebb információt az irodánkban szerezhetnek be.

p101. Építészekkel és mérnökökkel való együttműködés (Co-operating with architects and engineers providing services in the design sector and distributors/agencies involved in the acquisition and finding of design).

Egy németországi mérnöki iroda épületekkel és építéssel kapcsolatos felmérést és tervezést vállal, különböző szakterületekrol származó tudást ötvözve a problémák megoldására. Az épületeket, azok fűtését, szellőztetését és felszereléseit az energia-felhasználásra és automatizálásra való különös tekintettel tervezik. A sajátjukhoz hasonló mérnökirodával szeretnének együttműködni közös kutatás, információcsere és együttműködési szerződés kötésére. További információk a FEMOPET irodájában szerezhetők.

p102. Ipari padlófűtés levegővel (Industrial floor heating by air).

Egy francia vállalkozás kidolgozott és piacra dobott egy olyan padlófűtési rendszert, amely a vízzel működő rendszerek előnyei mellett kiküszöböli az azokkal járó kellemetlenségeket (például szivárgás, korrózió, lerakódások, stb.) és egy olyan korszerű fűtési rendszert biztosít, amely automatikusan működtethető, illetve kívánságra hűtő elemmel hutésre is használható. Partnereket keresnek licencia vagy know-how egyezményre, vagy közös vállalat létrehozására.

KIADVÁNY

Megjelent az Európai Bizottság kiadásában egy tájékoztató füzet, amely a THERMIE és a JOULE energetikai demonstrációs programok 1997-es tevékenységeinek a bemutatását tartalmazza: THE DEMONSTRATION COMPONENT OF THE JOULE-THERMIE PROGRAM. A múlt évi tevékenységek beszámolóján kívül megtalálható benne egy általános ismertetés a THERMIE programról és hasznos információk az Európai Unió energetikai programjainak témáiról, céljairól, elvárásairól és módszereiről. Ezt a kiadványt kérésre térítésmentesen megküldjük az érdekloődőknek.

MUKÖDIK MÁR A FEMOPET Hungary OMIKK HONLAPJA !

Az OMIKK honlapján belül, a következő címen érhető el: http://www.omikk.hu

Remélhetőleg hasznos információkat tartalmaz az OPET hálózat működéséről és céljairól, továbbá az EU THERMIE, JOULE és Innovation programjairól, ismertetve azok céljait, támogatási rendszerét és a pályázható témákat. Ezenkívül lehetoséget nyújt átkapcsolódásra (link) az EU CORDIS honlapján található megfelelő címekre, ahonnan bővebb információk nyerhetők az adott témákban. Közzéteszünk itt még híreket eseményekről, pályázati lehetőségekről és partnerkeresésről is.

RENDEZVÉNYEK

MAVA '98 Thermal treatment of urban and industrial wastes (Városi és ipari hulladékok hokezelése) címmel üzleti bemutatót tartanak Lausanne-ban (Svájc) 1998. május 4-én és 5-én. Az esemény célja ezen a területen technológiákat felkínálókat és potenciális felhasználókat összehozni egész Európából. A technológiákat bemutató cégek valószínűleg a következők lesznek:

hőkezelő berendezéseket és tartozékaikat gyártó cégek;
új hőkezelési eljárásokat és technológiákat fejlesztő cégek és intézmények;
gyártási tanácsadók.

A meghívott, ezekre a technológiákra valószínűleg vevők:

súlyos, nem toxikus hulladék-gondokkal küzdő iparágak;
hulladék és nulla kibocsátás problémákkal szembesülő városok;
hulladékfeldolgozással és energia-visszanyeréssel foglalkozó közvállalatok.

További információk a következő helyen szerezhetok: MAVA Environmental Markets Sarl, PO Boksz 283, CH-1000 Lausanne 22.
Tel: +41-24-4261111;
Fax: +41-24-4267777;
E-mail: mava@fastnet.ch;
URL: http://www.mava.ch/home.htm

Energetikai Innovációs Napok 1998. május 14-17 között, Skelleftea-ban, Svédországban (New Small Energy Technology Innovation Days). A rendezvény helyet ad majd előadásoknak, konferenciáknak és kiállításoknak az Expolaris Centerben. A rendezvény programja a honlapunkon olvasható, vagy tőlünk megkérhető.

FEMOPET HUNGARY OMIKK

Szakterülete: az energia ésszerű felhasználása az épületekben és a szállításban, illetve fosszilis energiahordozók.

Koordinátor: OMIKK

Kapcsolattartó személyek: Nyerges Gyula főtanácsos, Daczó Zsuzsa információs munkatárs.

Cím: 1088 Budapest, Múzeum u. 17, postacím: 1428 Budapest, Pf. 12Tel: (1) 1384803
Fax: (1) 1382232
E-mail: nyerges@omk.omikk.hu,
szeszter@omk.omikk.hu;
Internet: http://www.omikk.hu

Partnerek:
NETI (Nemzetközi Technológiai Intézet))
Kapcsolattartó személyek: Birkás László projekt igazgató, Gödri Csilla projekt menedzser.
Cím: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 16, levelezési cím: 1398 Budapest, Pf. 570Tel.: (1) 301 2030
Fax: (1) 332 3774
E-mail: birkas@mail.neti.hu
gcsilla@mail.neti.hu,
Internet: http://www.neti.hu

BME Energetika Tanszéke
Kapcsolattartó személyek: Dr. Rádonyi László egyetemi docens, tanszékvezető, Bihari Péter, projekt menedzser.

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3, D épület 208
Tel: (1) 4632203
Fax: (1) 463 3273
E-mail: bihari@eta.enrg.bme.hu
radonyi@eta.enrg.bme.hu

FEMOPET Hungary Energy Centre

Szakterülete: ésszerű energia-felhasználás az iparban és az energiaiparban, illetve megújítható energiaforrások.

A program koordinátora Szalóki András.

Cím: Energia Központ Kht., 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76
Tel: (1) 3331304, 3039067
Fax: (1) 3039065
E-mail: szaloki.andras@euroweb.hu