Nyugat · / · 1934 · / · 1934. 7. szám · / · FIGYELŐ · / · FILM

Székely István: A magyar filmgyártás nehézségei

Mindenekelőtt: kinőttünk a gyermekcipőkből, nem tartunk már a kezdet kísérleteinél, az első próbálkozásoknál. A magyar film technikailag és művészileg elérte az európai átlagnívót, versenyképes idehaza és külföldön is - a külföldi filmmel.

Az elmúlt esztendőben két filmet is csináltunk amelyek külföldön nagy üzleti és erkölcsi sikert kaptak: a «Pardon tévedtem» és a «Rákóczi-induló»-t. Az utóbbi például Németországban az év egyik legnagyobb üzleti eredményét érte el, - ami végeredményben filmnél a siker egyetlen számbavehető mértéke. De külföldre kerülnek a tisztán magyarul forgatott filmjeink is: az «Ida regényét» például eddig négy idegen ország vásárolta meg és két további lekötés alatt áll. Ezekben az országokban a film magyar nyelven idegennyelvű felíratokkal fog futni.

Ezek tehát pozitív eredmények - és mi mégis a «magyar filmgyártás» nehézségeiről beszélünk? Ez a látszólagos ellentmondás azonban indokolt. Mert igenis vannak nehézségek, csak mi, egynéhányan, akik a magyar filmet egyelőre még több lelkesedésből, mint anyagi érdekből csináljuk, csak mi tudjuk, hogy a magyar filmnek jóformán csak nehézségei vannak.

Az első nehézség mindjárt, hogy a magyar film, a már mutatkozó külföldi érdeklődés ellenére is végeredményben nyolcmillió ember számára készül - és a piaci lehetősége csak egy töredéke a német, francia, vagy pláne az angol filmnek. Egyszerű üzleti számítás tehát, hogy a magyar film csak egy töredékébe kerülhet a külföldi gyártmányoknak.

Nehézség az is, hogy nincs még állandó filmgyártásunk, - nincs állandó tőke, hiányzik a komoly pénz, a bankok érdeklődése. Külföldön mindenütt bankpénzzel folyik a gyártás, - mi idehaza - legnagyobbrészt egyes privátemberek vállalkozó kedvére vagyunk utalva.

Nagy nehézséget okoz a «filmíró» hiánya. A filmírás az invención kívül nagy mesterségbeli tudást igényel, - ezt meg kell tanulni - és még nem találkoztam fiatal íróval, aki hajlandónak mutatkozott volna tanulni. (Legalább is előleg nélkül nem...)

A színész- és főleg a színésznő-kérdés külön tanulmányt igényelne, - de talán már ebből is látszik, mennyi komoly nehézséggel kell megküzdenünk, hogy - mégis versenyre tudjunk kelni a hatalmas, tőkeerős külföldi produkciókkal.