Nyugat · / · 1931 · / · 1931. 4. szám · / · NAGY ENDRE: AMERIKA! AMERIKA!

NAGY ENDRE: AMERIKA! AMERIKA!
I.

Amerikában a prostituciót ugyanolyan szigorú törvény tiltja, mint az alkoholt. Úgy hallom, hogy ez lényegesen megdrágítja a dolgot.

*

Személyes tapasztalatom nincs róla, hogy van-e Newyorkban prostitució, de viszont tagadhatatlan tény, hogy Newyork a világ legnagyobb kikötővárosa.
 

*

Úgy tudom, hogy Amerikában a nyomor csak a gazdagabb osztályok hölgyeit kergeti a prostitució karjaiba. A szegényebb osztályok női nincsenek rászorulva. Ők megélnek a becsületes munkából is.

*

Legalább így volt ez a prosperitás korában, amikor, aki dolgozni akart, kapott is munkát. Az elszegényedés: Amerika eleurópaisodása.

*

Az amerikai törvények nemcsak védik a nőt, de minden fegyverüket az ő kezébe adják. Ha az amerikai férfi nő társaságában mindig leveszi a kalapját, ez nem egyszerű udvariasság nála, hanem rezignált beismerése annak, hogy ő a gyöngébb nem.

*

Seholsem oly karcsuak a női bokák, seholsem oly ingerlőek a női szemek, mint Amerikában. De bokák és szemek alattomos agent provokatőrök. Amelyik férfi bedől, már mehet is vagy az anyakönyvvezető, vagy a törvényszék elé.

*

Tipikus amerikai patron. A csábító ifjú hölgy valamely csöndes utcában a gondosan kiszemelt férfi-áldozat fülébe súgja:

- Adj ide ezer dollárt!

Az áldozat - ha van elég pénze - fizet, mert tudja, hogy ha nem fizet, a nő botrányt csap, rendőrt hív és a bíróság előtt megesküszik, hogy a férfi tisztességtelen ajánlattal rohanta meg.

*

Ha Amerikában működött volna Don Juan, nem a pokolban végezte volna, hanem a szegények házában.

*

Amerikában serdülő fiatalembernek - ha csak nem nagyon gazdag - olyan szükséglete a nősülés, mint nálunk Európában a borotválkozás.

*

Húszéves fiatalemberek megnősülnek, viszont megbízható komoly hölgy mesélte, hogy leányintézetek növendékeinek retiküljeiben az ellenőrzővizsgálat gyakran találja a legmesszebbmenő óvatosság műszereit.

*

A high-life-ban kóborolva, az volt az impresszióm, hogy Amerikában a törvények erkölcsösebbek, viszont Európában a nők. Az amerikai gazdag nők a szerelemben is megvalósították a racionális termelési rendszert. Az előkészületi munkálatokban egy gesztussal se több, mint amennyi okvetlenül szükséges. Amerikában pang a lírai műfaj.

*

Newyorkban a legnagyobb színházi siker egy vígjáték volt, amelynek döntő, második felvonását a hősnő meztelenül, egy férfi ágyában játssza végig. A harmadik fölvonásban aztán törvényes házassággal fejezi be a darabot. Azt hiszem, az amerikai szerelemnek ez a normális görbéje.