Nyugat · / · 1931 · / · 1931. 2. szám · / · FIGYELŐ · / · AMERIKAI IRODALOM · / · Csánk Endre: ANTHONY COMSTOCK

Csánk Endre: ANTHONY COMSTOCK
4.

Arnold Daly 1905-ben előadta New-yorkban G. B. Shaw világhírű darabját, a «Warrenné mesterségét». Comstock feljelentette az előadást Mc. Adoo rendőrfőnöknek s a darabot betiltották. A newyorki éjszakában ugyanekkor százezer olyan lány sétált, akiket a rendőrség tartott számon. A bíróság az igazgatót és színészeit ugyan felmentette, de a színház már belebukott a hosszú, kényszerű szünetelésbe.

- Ezt akartam, - jelentette ki Comstock, azután bevétette a Macbeth Galleries kirakatából az összes aktokat, elkoboztatta az Art League folyóiratát, mert «hiányosan öltözött» képeket közölt, végül pedig megtagadta a postai szállítás jogát a Rockefeller Institute-nak a fehér rabszolgaságról szóló jelentésétől.

Hanem azért a kor szelleme lassan-lassan háttérbe szorította Comstockot és híveit. Ma már csak az érthetetlen törvények sokasága hírdeti a könyörtelen aggastyán emlékét - 71 évet élt, az utolsó napig «purifikáló» munkában - s most szinte az egész amerikai társadalom megmozdult, hogy ezeket is eltörülje.