Nyugat · / · 1930 · / · 1930. 13. szám · / · IRODALMI FIGYELŐ · / · MAGYAR IRODALOM Regény és széppróza · / · Illés Endre: ÉJSZAKÁK

Illés Endre: ÉJSZAKÁK
Négy regény - Rónay Mária - Éva két éjszakája - Claude Farrčre: Éjszaka a tengeren - Bálint Imre: Reggelre meghalunk - I. Kessel: Szibériai éjszakák - Genius-kiadás
2. Éjszaka a tengeren.

Rónay Mária után - más hang s más írás. Író munkája. Az író: Claude Farrčre.

Egy viharos, veszedelmekkel telt éjszaka a kiszámíthatatlan Fekete-tengeren: azonnal érezni, mennyire egybeforrt ez a téma az egykori tengerésztiszttel. De aki nem ismerné még Claude Farrčret s csak e könyve révén találkoznék vele először, még az is hamarosan megérezné: Claude Farrčre is nem annyira az írás, inkább a tenger szerelmese. S ez - igazán kár. Mert az előbbi eljegyzettséggel több, sokkal több lenne ez a könyv.

Ha csak valamivel mélyebbről jövő lüktetés, igazibb költői erő tektonikus hullámai remegtetnék a lapokat: a különleges szépségekkel s a különleges veszedelmekkel teli tengerészélet Walt Whitman-i, hatalmas ódája is kialakulhatna ebből a kis regényből. Így azonban csak biztos rutinnal írt, rokonszenves és néha elég érdekes megfigyelések egymásmellettiségévé jelentéktelenedik ennek az éjszakának vékonyszálú története. Egyes részleteivel, vagy hasonlókkal különben már többen találkozhattak; Claude Farrčrenél is, másutt is.

Ennek a könyvnek beszámolójához kis appendix tartozik még. Az impersonnalité jegyében induló történet egyenletes írói sodra mögül ki-kihangzik néha az ember hangja is. Közbe vetett, acsarkodó, kis bekezdések árulkodnak Farrčre mély köztársaságmegvetéséről s izzó royalista érzéseiről. S ezek az oda nem tartozó mondatok, melyeken úgy fütyül ki az emberi indulat, mint kazánok biztosító szelepein a fehérpárás gőz, szinte mélyebb élményévé válnak az olvasónak, mint a gyönyörű naplementékről, viharos tengerről s boldog reggeli kikötésről írt oldalak.